„Atvira Klaipėda”: to tikrai dar niekada nebuvo

Svarbu

2021-ųjų spalis, kai „Atvira Klaipėda” įžengė į penktuosius savo gyvavimo metus, tikrai tapo tokiu, kokio niekada nepamiršiu visą likusį savo gyvenimą.

Esu neapsakomai dėkingas ne tik visiems kolegoms, kurie solidariai atsistojo šalia, mūsų visų mūšyje už visuomenės teisę žinoti. Didžiulė mano pagarba bei dėkingumas ir visiems, kurie ne tik žodžiais, bet ir savo asmeninėmis ar vadovaujamų verslų lėšomis pademonstravo, kad ir jiems svarbu, jog ir Klaipėda, ir visa mūsų šalis būtų kuo atviresnė ir skaidresnė.

„Atvira Klaipėda” niekada iki šiol per vieną mėnesį nebuvo sulaukusi tiek pavienių asmenų paramos – iš viso spalį jie mums pervedė 6457 eurus. Dar 8000 eurų paramos skyrė juridiniai asmenys.

Šį trečiadienį turėtų paaiškėti, ar specialiai sudaryta Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija tenkins šio teismo pirmininko teikimą atnaujinti „Atviros Klaipėdos” bylą. Tačiau ir šis procesas neapsiėjo be siurprizų – trečiuoju asmeniu byloje esantis viešumo labai nenorintis iš mokesčių mokėtojų pinigų neblogai gyvenęs verslininkas savo iniciatyva, teismui net neprašius, surašė argumentus, kodėl šios bylos atnaujinti nereikia. O vėliau pateikė prašymą, kad jam būtų atlyginta beveik 1800 eurų už išlaidas advokatei, kuri rašė tokį raštą… Jei byla nebus atnaujinta – susimokėsim, nes Jūs visi užtektinai investavote į laisvės ir teisės žinoti gynybą šioje byloje.

Kaip jau ne kartą minėjau, manęs visiškai nejaudina tas žurnalistikų etikos inspektorės „Atvirai Klaipėdai” išrašytas papeikimas, nes gyniau visuomenės teisę žinoti ir toliau visada taip darysiu, kol tik galėsiu, tegu rašo nors dar šimtą tokių papeikimų ar baudžia finansiškai. Šią teisinę kovą pradėjau todėl, kad nebūtų suformuotas baisus precedentas taip smaugti ir kitus kolegas.

Visada žiūriu atsargiai į politikų pažadus, bet tikiuosi, kad jau parengtos įstatymų pataisos, kurios nebeleistų tokiems iš mokesčių mokėtojų pinigų mintantiems veikėjams dangstytis po privatumo skraiste, virs galiojančius teisės aktu. Praėjusią savaitę dėl jų Seimo Kultūros komitete jau buvo surengti klausymai.

„Atviros Klaipėdos” atvejis mus privertė suskubti ir imtis šito klausimo, kurį norėtume išspręsti. Panašiai ėmėmės ir Registrų centro klausimo prieš beveik metus. Manau, kad ir dėl šio dalyko sutarsime”, – to posėdžio pradžioje sakė parlamentaras Vytautas Kernagis.

Jei galutinai pralaimėsime LVAT, o Seime pataisos užstrigs, visų Jūsų skirtą paramą panaudosime tolesnei kovai Konstituciniame bei Europos Žmogaus Teisių Teismuose.

Pabaigai, kaip ir visada – praėjusio mėnesio „Atviros Klaipėdos” skaičiai.

Spalį VšĮ „Klaipėda atvirai“ gavo 17 932 Eur pajamų, kurias sudaro 6457 Eur fizinių asmenų parama, 8000 Eur – juridinių asmenų parama, 1970 Eur pervedė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas projektams „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” ir „Ką pasakoja archyvas”, 1505 Eur pervedė juridiniai asmenys už paskelbtus banerius ir nuorodas.

Praėjusį mėnesį išleidome 8595,78 Eur:

Žurnalistų ir rusų kalbos vertėjo paslaugos – 2046 Eur

Bankiniai mokesčiai – 10 Eur

Mobilusis ir interneto ryšys – 58,13 Eur

Mokesčiai finansų įstaigoms už paramos administravimą – 31,97 Eur

Duomenų saugyklų nuoma – 6,82 Eur

Kuras – 29,8 Eur

Gyventojų pajamų mokestis – 394,09 Eur

Sodros mokesčiai – 513,81 Eur

Rugsėjo mėnesio alga redaktoriui – 960,49 Eur

Darbo vietos nuoma – 84,7 Eur

Serverio nuoma – 21,74 Eur

Archyvinės nuotraukos – 65 Eur

SMS paramos administravimo mokestis – 13,23 Eur

Bylinėjimosi išlaidos byloje su ŽEIT – 4360 Eur* (dalis sumos buvo sumokėta dar 2020 metais, bet į to laikotarpio ataskaitas netraukėme, kad trečiuoju asmeniu byloje buvęs verslininkas pagal tai negalėtų koreguoti savųjų išlaidų).

1 Comment

  1. Ačiū , Martynai.

    Labai ačiū, Martynai, kad nenuleidai rankų. Labai ačiū ir visiems, kurie paaukojo, kad laisvas žodis nemirtu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This