Į teismą iškeliavo ir baudžiamoji eksprokuroro byla

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai teismui perdavė dar vieną baudžiamąją bylą, kuri buvo atskirta iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Centrinės tyrimų valdybos atliekamo didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis.

Anot prokuratūros pranešimo, teismui perduotos baudžiamosios bylos duomenys leidžia įtarti, kad buvęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aidas Giniotis, organizuodamas bei kontroliuodamas ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu, neteisėtai veikė įtariamojo V. V. naudai: atskleidė tarnybos paslaptį sudarančią informaciją, priėmė įtariamajam palankius sprendimus bei kitais savo veiksmais siekė padėti įtariamajam išvengti baudžiamosios atsakomybės bei per tris kartus priėmė 5500 eurų kyšį grynaisiais pinigais.

Aidas Giniotis. Palmiros Mart nuotr.

A. Giniotis kaltinamas kyšininkavimu, o advokatas Aivaras Surblys ir jo klientas V. V. – papirkimu.

Generalinio prokuroro sprendimu A. Ginotis buvo atleistas iš prokuroro pareigų 2019 m. rugsėjį, gavus Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriuje atlikto tarnybinio patikrinimo išvadas bei teikimą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo.

2017 m. pavasarį, atliekant kratas V. V. namuose, buvo rastos 6 sandariai uždarytos konservų dėžutės su labai dideliu kiekiu – 1033,28 g – kokaino. Siekdamas išvengti už narkotikų laikymą numatytos baudžiamosios atsakomybės, V. V., kartu su jį gynusiu advokatus A. Surbliu bei kitais asmenimis, kaip įtariama, surado socialiai pažeidžiamą žmogų ir įkalbėjo jį prisiimti baudžiamąją atsakomybę už piniginį atlygį – 30 tūkst. eurų.

Baudžiamoji byla dėl V. V. namuose rastų narkotinių medžiagų, kurioje kaltinimai pareikšti trims asmenims, ir baudžiamoji byla dėl prekybos žmonėmis, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, trukdymo teisėjui, prokurorui, ikiteisminio tyrimo pareigūnui vykdyti pareigas, organizavimo sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą bei kitų nusikalstamų veikų veikiant organizuotoje grupėje bei melagingų parodymų davimo, kurioje kaltinimai pareikšti 8 asmenims, šiuo metu jau yra nagrinėjamos teismuose.

Itin didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimos plataus masto korupcijos teisinėje sistemoje buvo pradėtas 2019 m. vasarį. Šiuo metu jame yra 27 įtariamieji, tiriama daugiau nei 120 nusikalstamų veikų.

Per dvejus metus nuo šio ikiteisminio tyrimo buvo atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduota jau 13-a baudžiamųjų bylų, 6 iš jų šiuo metu nagrinėjamos teisme. Šeši asmenys yra pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos.

Administracinė byla, kurioje A. Giniotis skundė jo atleidimą iš darbo, dar tebenagrinėjama.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Garsios žmogžudystės atgarsių byloje – ir tyrėjo savižudybė, ir nužudyto policininko sūnaus pėdsakai

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą buvo ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteisė dar vieną klaipėdietį advokatą: antrasis išgirdo jau antrą nuosprendį

Panevėžio apygardos teisme apkaltinamąjį nuosprendį išgirdo du buvę advokatai klaipėdiečiai ir dar 6 asmenys, kurie buvo kaltinami organizavę ir įvykdę prekybą žmonėmis, ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

ELTA

Buvusį prokurorą išteisino, advokatą - nuteisė

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį buvusį klaipėdietį advokatą Aivarą Surblį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, o buvusį Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This