Nepritaria, kad Klaipėdos garbės piliečio vardas būtų suteiktas Modestui Paulauskui

Miestas

Atvira Klaipėda” trečiadienį sulaukė dviejų skirtingų skaitytojų laiškų, kuriuose dėstomos tos pačios mintys – jie nepritaria tam, kad Klaipėdos garbės piliečio vardas būtų suteiktas žinomam krepšininkui Modestui Paulauskui.

Pateikiame Gedu pasivadinusio „Neptūno” sirgaliaus laišką, adresuotą Klaipėdos miesto merui.

Mere Vytautai Grubliauskai, sporto bendruomenėje sklando žinia, kad Klaipėdos garbės piliečio vardas bus teikiamas Modestui Paulauskui. „Neptūno” fanai tiesiog pasiuto tai sužinoję, nes šis žmogus niekuo nenusipelnė Klaipėdai. Jis nei SSSR, nei pasaulyje Klaipėdos vardo negarsino, be to, dar yra ir Kauno garbės pilietis.

Kam žmogui reikalingi dviejų miestų Garbės piliečio apdovanojimai, kai turime savų talentų, garsinančių Klaipėdą? Ką čia išdarinėjat?

M. Paulauskas nusipelnė Sovietų Sąjungai, Lietuvoj jis jokių rezultatų neparodė. O tai, kad čia baigė vidurinę, nėra joks nuopelnas, daug tokių. Jei jau yra noras apdovanoti krepšininką, tai tikrai reikėtų rinktis iš klaipėdiečių. Nes kitu atveju sulauksite didelės fanų pasipriešinimo bangos. Jūs, kaip Neptūno” fanas, dažnai mėgstate fotografuotis, o po to reklamuotis su  sirgaliais, portaluose publikuojamos mūsų nuotraukos, tad turite apginti miesto garbę.

Tai jei jau norisi savo seną bičiulį pasveikinti, tegul tai daro ne miesto sąskaita. Nedarykite šios klaidos ir boikotuokite Modesto Paulausko kandidatūrą. Kitu atveju tai bus spjūvis Klaipėdos sporto bendruomenei į veidą. O jus, išvydę fanų tribūnoje, šauksime „Gėda”. Susimąstykite, ką darote! „Neptūno” fanų gretos jums už tai niekada neatleis. Tai tikra išdavystė ir savo draugelių interesų tenkinimas. Parodykite save dėl mūsų ir jūsų Klaipėdos.

Tuo metu antrojo laiško autorius siūlo šį vardą vietoj M. Paulausko suteikti Eurelijui Žukauskui.

„Šis sportininkas gimė ir augo uostamiestyje, padarė stulbinančią karjerą jau laisvoje Lietuvoje, Europoje, JAV, NBA. Klaipėdos garbės pilietis turi būti klaipėdietis, o ne kaunietis. Kitu atveju visos Lietuvos akyse atrodysime juokingai ir keistai”, – rašo Andrius Kavaliauskas.

INFORMACIJA

Sprendimo projektas dėl Klaipėdos miesto garbės piliečio vardo suteikimo Modestui Paulauskui turėtų būti svarstomas šį ketvirtadienį, lapkričio 25-ąją, vyksiančio miesto Tarybos posėdžio metu.

Tokį siūlymą Klaipėdos krepšinio federacijos vardu pateikė Algirdas Vaicekauskas.

Modestas Paulauskas. Lietuvos sporto muziejaus nuotr.

„Krepšininkas ilgą laiką gyveno Klaipėdoje su šeima, žaidė Klaipėdos „Maisto“ komandoje 1962 metais tapo Lietuvos čempionu. Baigęs krepšininko karjerą M. Paulauskas kurį laiką treniravo „Žalgirį“. Klaipėdos miesto garbės piliečio vardą siūloma suteikti Modestui Paulauskui už aktyvų Klaipėdos miesto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje savo darbais ir veikla sporto, visuomeninėje srityse, Modesto Paulausko indėlis Klaipėdos sporto istorijon labai didelis. Jo laimėjimų dėka Klaipėdoje 1972 metais pastatyta nauja Krepšinio mokykla (kuriai vėliau suteiktas jo pirmojo trenerio Vlado Knašiaus vardas), jo žaidimas, laimėjimai ir šlovė įkvėpė jaunuosius sportininkus Klaipėdoje žaisti krepšinį, užaugo trys Europos krepšinio čempionai (2003 m.). Klaipėdos krepšinio federacija siūlo 2022 m., minint Lietuvos krepšinio šimtmečio metus – nusipelniusiam sporto meistrui, garsiam treneriui, kūno kultūros ir sporto veikėjui, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ordino Komandoro kryžiaus kavalieriui Modestui Paulauskui suteikti Klaipėdos miesto garbės piliečio vardą”, – rašoma miesto federacijos rašte.

Tokiam siūlymui pritarimą jau išreiškė visos miesto Tarybos frakcijos – toks žingsnis pagal patvirtintą tvarką yra būtinas, kad sprendimo projektas galėtų būti teikiamas miesto Tarybai.

9 Comments

  1. kas čia per paistalai?

    Paulauską kažkas bando lyginti su kažkokiu vidutinybe Žukausku ar panašiai…ot vartoja žmonės 🙂

    Reply
  2. Vidas

    KLAIPĖDA Lietuvos krepšiniui užaugino daug talentingų žaidėjų, tačiau MODESTAS PAULAUSKAS – iškiliausias. Uostamiestyje jis užaugo, su ,,Neptūnu” tapo Lietuvos čempionu. Juo ne tik reikia didžiuotis, bet ir pagerbti. Lietuvos krepšinio šimtmečio išvakarėse suteikti Modestui Paulauskui Klaipėdos Garbės piliečių vardą – ne tik galima, bet ir reikia. AČIŪ tiems, kurie pasiūlė, ir Savivaldybės Tarybos nariams, kurie, neabejoju, suteiks garbingą uostamiesčio titulą. O pavydžių žmonių arba tų, kurie visada būnas prieš yra visur ir visada. PAGARBĖA KLAIPĖDAI IR MODESTUI!

    Reply
    • Lietuvos garbė

      KAŽKODĖL BIOGRAFIJOJE APIE KLAIPĖDA NERAŠO NIEKO 🙁
      Modestas Juozapas Paulauskas (g. 1945 m. kovo 19 d. Kretingoje) – vienas garsiausių Lietuvos krepšininkų. Jauniausias visų laikų Europos Čempionato MVP (naudingiausias žaidėjas), juo tapo būdamas vos 20-ties metų amžiaus. Pripažinimą ir pagrindines pergales pasiekė 10 metų be pertraukos (nuo 1965 iki 1974) žaisdamas SSRS rinktinėje.

      M. Paulauskas 1963 metais debiutavo Kauno Žalgiryje būdamas vos 17 metų. Jau po 2 metų buvo pakviestas į SSRS rinktinę ir 1965 metų Europos pirmenybėse tapo ne tik čempionu, bet ir buvo pripažintas geriausiu čempionato žaidėju (MVP). Žaisdamas už SSRS rinktinę iškovojo net 10 medalių, tačiau per visą ilgą karjerą Kauno Žalgiryje (iki 1976), talentingam krepšininkui pavyko iškovoti tik 2 kuklius titulus (1971 ir 1973 bronza). Už pasiaukojimą SSRS rinktinei buvo paskirtas komandos kapitonu.

      Paskutinis M. Paulausko pasirodymas SSRS rinktinėje buvo 1974 metais pasaulio čempionate, kuriame Vladimiro Kondrašino (Leningrado Spartakas) treniruojama komanda įveikė JAV krepšininkus ir tapo pasaulio čempione. Modestas buvo vienas iš komandos lyderių, tačiau po šio sėkmingo pasirodymo rinktinėje, sutiko žaisti už Žalgirį tik 1974/1975 sezono pabaigoje.

      Treniravo Kauno „Žalgirį“, Anykščių „Puntuką“ (LKAL). Vėliau pradėjo dirbti jaunimo treneriu. Iki 2012 metų vadovavo RKL žaidusiems Šakių „Zanavyko“ krepšininkams.

  3. Lietuvos garbė

    KASMET VIS KITO MIESTO GARBĖS PILIETIS 🙂 PASKELBKIT IŠKARTO VISŲ LIETUVOS MIESTŲ GARBĖS PILIEČIU IR VISKAS. O ŠIAIP KEISTAI ATRODO,TIKRAI.
    Pernai Kauno miesto taryba pritarė siūlymui paskelbti legendinį Lietuvos krepšininką Modestą Paulauską Kauno miesto garbės piliečiu.
    „Sunku būtų pervertinti Modesto indėlį į Lietuvos sporto istoriją. Nedaug pasaulyje yra tokių įkvepiančių sportininkų ir tokių neginčijamų talentų – tai žmogus, kuris dėjo pamatus šiandieninio „Žalgirio“ šlovei ir be jo mūsų krepšinis nebūtų toks, koks yra dabar“, – apie M.Paulauską ir siūlymą tituluoti jį miesto garbės piliečiu kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.
    Ilgamečio „Žalgirio“ žaidėjo, o vėliau trenerio M. Paulausko sąskaitoje – vienas olimpinis, du pasaulio ir keturi Europos čempionatų aukso medaliai. Sovietų Sąjungos rinktinėje jis debiutavo būdamas 20 metų ir iškart ne tik atsiėmė aukso apdovanojimą, bet ir čempionato MVP titulą. Taip pat olimpinėse žaidynėse, pasaulio čempionate ir Europos pirmenybėse laimėjo bronzos apdovanojimus.
    Kauno miesto garbės piliečio vardas nuo 1991-ųjų teikiamas nusipelniusiems asmenims, savo darbais ir veikla meno, mokslo, kultūros, sporto ir visuomeninėje bei kitose srityse garsinantiems Kauno miesto vardą Lietuvoje ir svetur, taip pat už svarų indėlį kuriant Kauno miesto gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę ir dvasinę gerovę.

    Reply
    • Anonimas

      Cia gi ne kazkokia oficiali biografija

      https://ve.lt/naujienos/savaites-ekspresas/se/modestas-paulauskas-apie-klaipedoje-praleista-vaikyste-asaras-ir-amerikieciu-viliones-1789087
      Paulius Matulevičius 2020-04-05 18:29

      Modestai, jūs visą vaikystę ir paauglystę praleidote Klaipėdoje. Ką jums reiškia šis miestas?

      Ne kartą esu sakęs, kad mane drąsiai galima vadinti klaipėdiečiu. Klaipėdoje žengiau pirmuosius savo žingsnius, vėliau pradėjau lankyti Klaipėdos krepšinio mokyklą pas tuometinį trenerį Vladą Knašių. Būtent Klaipėda mane išugdė krepšininku.

      Juk šiame mieste buvo iškovotos mano pirmosios pergalės, taip pat juk, atstovaudamas Klaipėdos „Maisto” vyrų komandai, iškovojau pirmąjį Lietuvos suaugusiųjų čempiono titulą. Esu labai dėkingas Klaipėdos miestui už suteiktas pamokas, puikius vaikystės metus ir neįkainojamą patirtį.
      Kur Klaipėdoje leidote dienas? Kokie gražiausi prisiminimai?

      Mokiausi tuometinėje pirmojoje vidurinėje mokykloje, kuri vėliau buvo pavadinta Kristijono Donelaičio mokykla, o dabar – Vytauto Didžiojo gimnazija. Šioje mokykloje dienas leidau iki 17 metų. Nuolat su draugais po pamokų skubėdavome į sporto salę ir ten bumbsendavome krepšinio kamuolį.

      Pavasarį ir vasarą mokyklos kiemas knibždėdavo nuo mokinių gausos, kadangi pradėdavo veikti vienintelis po atviru dangumi įrengtas Donelaičio baseinas. Treniruodavosi plaukikai, vandensvydininkai… Tiesiog pavasarį baseiną išvalydavo, išrinkdavo lapus, prileisdavo vandens ir visi su malonumu plaukiodavome.

      Buvo nuostabūs laikai… Vėliau baseiną po atviru dangumi uždarė ir įrengė uždarą baseiną. Yra likę labai daug vaikystės prisiminimų, susijusių su Klaipėda. Tai mano širdies miestas.

      Pamenu, kaip mokyklos laikais per pertraukas parbėgdavau namo, mama paruošdavo pavalgyti ir vėl skubėdavau į mokyklą. Taip pat per pertraukas nuolat žaisdavome kvadratą. Mokyklos kieme buvo dvi krepšinio aikštelės, šalia – stadionas. Dar – sporto salė… Sąlygos sportuoti – idealios.

      Be to, mano tėvelis ir mama dirbo šioje mokykloje ir aš turėjau vadinamą „blatą” sportuoti beveik kada noriu… Mokytojai mane gerai žinojo. Tik būdavo laisva minutėlė ir bėgdavau į sporto salę atlikti kelis metimus.

  4. Anonimas

    Kad jau Paulauskas yra Kauno garbės pilietis tai dar kartą pagarbinti gal ir nereikėtų. Bet kito asmens nuopelnus JAV, tai jau šlykštoka.

    Reply
  5. Vytautas

    Sunkūs laikai, jei gimtasis miestas nebenori atsiminti savo vaikų…
    Štai, prisiminėme, kad Modestas tapo Lietuvos krepšinio čempionu su Su Klaipėdos krepšinio komanda.
    Ar reikia stabdyti karjerą, jei tave kviečia į „Žalgirį”, Lietuvos ir kitas rinktines?

    Reply
  6. Anonimas

    Modestas Paulauskas yra tapes Lietuvos cempionu su Klaipedos Neptunu kuris tada dar buvo Klaipedos Maistas

    Reply
    • Anonimas

      „Žukauskas .. padarė stulbinančią karjerą .. JAV, NBA.”???

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This