Žemės ūkyje įdarbinti užsieniečius bus paprasčiau

Regionas

Ūkininkai vis garsiau skundžiasi, kad trūksta darbuotojų, tačiau situacija keisis – jau kitąmet šalies ūkiuose įdarbinti užsieniečius bus paprasčiau, skelbia Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

Užimtumo tarnyba atsižvelgė į jos bei žemdirbių prašymus ir į profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą įtraukė dar 8 žemės ūkio sektoriaus profesijas.

Jau nuo ateinančių metų įdarbinti supaprastinta tvarka bus galima kvalifikuotus vaismedžių ir vaiskrūmių, daržininkystės, mišriosios gyvulininkystės ūkių darbininkus, grybų augintojus, melžimo įrangos operatorius, mechanizatorius, buldozerio, ekskavatoriaus mašinistus.

Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos” prezidentė Vitalija Kuliešienė šią žinią sutiko itin palankiai, nes darbuotojų ūkiuose, anot jos, labai trūksta, dėl to sodininkai nukenčia ir net svarsto baigti savo veiklą.

„Asociacijoje jau yra du ūkiai, kurie žada mažinti veiklos apimtis vien dėl darbuotojų trūkumo. Jau šiemet nuostolių patirta labai daug – derlius uždera, o kokybiškos darbo jėgos trūksta. Obuoliai juk nepalauks. Taip desertiniai obuoliai virsta krituoliais“, – pranešime pažymi asociacijos, kurios nariai produkcija aprūpina prekybos centrus Lietuvoje, prezidentė.

V. Kuliešienės nuomone, daugiausia darbuotojų būtų galima privilioti iš Ukrainos.

Ūkininkas ar žemės ūkio įmonė, norėdama įdarbinti asmenis iš užsienio, turi žinoti kelis esminius dalykus:

  • Suradęs potencialų darbuotoją darbdavys turi užpildyti ir elektroniniu būdu Lietuvos migracijos informacinėje sistemoje (MIGRIS) pateikti tarpininkavimo raštą;
  • šiam raštui suteikus numerį jį darbdavys turi perduoti darbuotojui, kuris savo šalyje turės kreiptis į Lietuvos ambasadą dėl vizos;
  • darbdaviui nebereikės kreiptis į Užimtumo tarnybą, o dėl detalesnės informacijos jis galės kreiptis į Migracijos departamentą;
  • ši tvarka galios tol, kol nebus išnaudota nustatyta darbuotojų kvota. Esant poreikiui, kvota metų eigoje gali būti patikslinta. Svarbiausia, kad darbdaviai apie darbuotojų poreikį informuotų Užimtumo tarnybą.  

Svarbu ir tai, kad nekvalifikuotam darbui užsieniečiai gali būti įdarbinami sezoniniams darbams, kuriems nurodytas sąrašas negalioja.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Nepritariame užsieniečių įdarbinimo kvotų naikinimui

Kategoriškai nepritariame Seimo pirmininkės pasiūlymui panaikinti kvotas darbuotojams iš užsienio įdarbinti. Pastebime daug socialinio dempingo pavyzdžių, kai Lietuvos darbdaviai keičia ...
2023-11-24
Skaityti daugiau

Veidai

Užsieniečiai atskleidė, kodėl nusprendė įsikurti Klaipėdoje

Klaipėdoje namus atranda ir gyvenimą kurti renkasi ne tik aukštos kvalifikacijos specialistai iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio. Naujai ...
2023-10-19
Skaityti daugiau

ELTA

Svarstoma skelbti ekstremaliąją situaciją visos valstybės mastu

Reaguodama į Lietuvoje besitęsiančią sausrą, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ketina palengvinti sąlygas dėl sausų orų nuostolius patiriantiems ūkininkams – švelnins ...
2023-06-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This