Naujoji koronaviruso mutacija: ragina susilaikyti nuo kelionių (atnaujinta komentaru)

Koronavirusas, Svarbu

Pagrindinės pasaulio naujienų agentūros praneša apie Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) aptiktą naują koronavirusinės infekcijos mutaciją. Teigiama, jog naujoji atamaina yra kur kas stipresnė už iki šiol žinomus atvejus ir gali būti atspari dabartinėms vakcinoms.

PAR aptikta COVID-19 mutacija kol kas įvardijama kaip B.1.1.529. Teigiama, jog ji yra kur kas pavojingesnė už alfa ir delta atmainas ir nuo jų labai skiriasi. Naująją atmainą žadama irgi pavadinti pagal graikų abėcėlės raidę.

Pranešama, jog penktadienį Pasaulio sveikatos organizacijos atstovai susitinka su PAR sveikatos valdininkais aptarti situacijos. Jungtinė Karalystė jau atšaukė visus lėktuvų reisus iš ir į PAR.

Į naują SARS-CoV-2 atmainą savo socialinio tinklo paskyroje netruko sureaguoti buvęs šalies sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys Aurelijus Veryga.

„Tikrai nekokios naujienos artėjant Kalėdų šventėms. Ar naujoji viruso atmaina blogesnė nei prieš tai buvusios paaiškės tik tuomet, kai bus aišku, kiek užsikrėtusiųjų sirgs sunkiai ir kiek efektyvios prieš šią atmainą bus jau naudojamos vakcinos. Jei ši atmaina nebus pavojingesnė sirgimo prasme, o vakcinos bus efektyvios, tai reikš tik tiek, kad nepaskiepyti užsikrės ir persirgs, o dalis ir žus greičiau, nei buvo galima tikėtis. Tačiau jei atmaina sukels ir kokią nors kitokią ligos klinikinę eigą ir paaiškės, kad vakcinos prieš ją nebėra tokios efektyvios, tai bus savotiškas sugrįžimas į istoriją du metus atgal. Labai norėčiau tikėti, kad taip nebus”, – parašė jis.

Tuo metu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas prisipažino, jog apie naująją koronavirusinės infekcijos mutaciją kol kas žino tik tiek, kiek skaitė viename iš portalų.

„Aišku, ta informacija pagal tai, ką Afrikos mokslininkai pasakė, labai neramina”, – teigė jis.

Pasak R. Grigaliūno, tas faktas, kad mutacija aptikta PAR, nereiškia, jog ji nepasieks Lietuvos.

„Dabar žmonės keliauja, važiuoja, lyg tos pandemijos nebūtų. Net ir nesant naujai atmainai, reiktų susilaikyti nuo tų kelionių, nes neaišku, kur kokios atmainos vaikšto. Juk kelionėse sunku išvengti naujų kontaktų su įvairiais žmonėmis. Artėja Kalėdų šventės, jei dar ir ta nauja mutacija prisidės, bus visai liūdna”, – sakė jis.

Departamento vadovas ragina klaipėdiečius per šventes, užuot keliavus po tolimus kraštus, saugiai likti savo namuose ir šventes sutikti patikimų artimųjų rate.

Atvykstantiems iš pietų Afrikos – griežta izoliacija

Darbo dienos pabaigoje Sveikatos apsaugos ministerija pateikė trumpą viceministrės Aušros Bilotienės -Motiejūnienės komentarą šia tema.

Jos teigimu, Lietuva dėl naujos PAR koronavirusinės atmainos kol kas yra priėmusi sprendimą, jog keliautojai iš 7 pietų Afrikos šalių, atvykstantys į Lietuvą, turės izoliuotis bei pateikti neigiamą PGR testą.

„Iš Botsvanos, Lesoto, Mozambiko, Namibijos, Pietų Afrikos Respublikos, Zimbabvės atvykstantys asmenys turės nepriklausomai nuo imunizacijos statuso, t.y. ar persirgę, ar turi pilną vakcinaciją, ar jie neturi jokios imunizacijos, jiems yra privalu izoliacija, t.y. atvykstant pirmiausia jie turi turėti tyrimą pilną, įrodantį, kad PGR neigiamas, po 3 dienų pasidaro antrą kartą PGR’ą ir po 7 dienų dar kartą pasidaro. Visą šitą laikotarpį, kol laukiama PGR’o, yra visiška griežta izoliacija ir kontrolė be jokių pasivaikščiojimų”, – sakė viceministrė.

Jos teigimu, kol kas duomenų apie naująją korovirusinę atmainą yra nedaug.

„Žinome tik tiek, kad viruso štamas turi dar savyje daugybę mutacijų, bet mes nežinome, kiek yra išplitę”, – teigė ji.

Pasak A. Bilotienės – Motiejūnienės, „jei matytume besikeičiančią situaciją, gali tekti kalbėti ir apie griežtesnes priemones”. Esą neatmestina, jog izoliuotis ir testuotis gali tekti ir atvykstantiems iš kitų užsienio šalių.

Kol kas duomenų, ar ši atmaina gali būti aptinkama Lietuvoje, nėra. LRT pranešė, kad ši atmaina penktadienį jau aptikta Belgijoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Gintautas Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: nesurinko reikiamo parašų skaičiaus

Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Alus gerti sveika, - ar ne taip, Leonai?*

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Leonas Makūnas vieno komiteto posėdžio metu, viešai girdint per YouTubą visam pasauliui, baisią istoriją apie ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento rinkimams užregistruota 14 potencialių kandidatų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia kad baigėsi prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvių registracija – iš viso dalyvauti šiuose rinkimuose registravo ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This