„Klaipėdos energijos“ naujovės mažins taršą ir taupys pinigus

Verslas

Prasidėjus šildymo sezonui pagrindinėje AB „Klaipėdos energija“ rajoninėje katilinėje Šilutės plente instaliuotas ir pradėtas naudoti absorbcinis šilumos siurblys su ekonomaizeriu. Šis techninio išsilavinimo neturinčiam žmogui sunkiai suprantamas pavadinimas slepia išties dar Klaipėdoje nenaudotą technologiją: iš biokuro katilų dūmų išgaunama šilumos energija bendrovei ir jos klientams kasmet padės sutaupyti šimtus tūkstančių eurų.

Mažins ir vizualinę taršą

„Deginant biokurą į dūmtraukių sistemą patenka karštas oras, ant kurio mes purškiame vandenį. Taip iš dūmų išplauname kenksmingas daleles ir pagaminame šiltą vandenį, kurį vėl panaudojame gamybos procesuose. Anksčiau iš katilinės kamino į orą kildavo maždaug 45-50 laipsnių karštumo baltas vandens garas. O mūsų įsigytas absorbcinis šilumos siurblys iš to garo srauto dar papildomai gali „ištraukti“ apie 25 laipsnius šilumos“, – pranešime spaudai technologinius niuansus aiškino Marius Prelgauskis, AB „Klaipėdos energija“ technikos direktorius.

Paskaičiuota, jog prijungtas prie centralizuotą šilumą miestui gaminančių biokuro katilų absorbcinis šilumos siurblys per metus papildomai pagamins virš 5360 megavatvalandžių energijos.

Tiek bendrovė, tiek aplinkosaugininkai yra sulaukę klausimų iš šalia rajoninės katilinės esančių Kauno gatvės daugiabučių gyventojų, ar iš palyginti neaukšto kamino sklindantys garai nėra kenksmingi. Ir nors technologiškai ir aplinkosauginiu požiūriu viskas yra gerai, vaizdas kėlė klaipėdiečiams nerimą.

„Kai lauke apsiniaukę dėl žemo atmosferos slėgio vandens garai išties nekyla stačiai į viršų, o sklaidosi kamino lygyje – maždaug 20 metrų aukštyje. Kadangi absorbcinis šilumos siurblys dvigubai sumažina iš kamino išeinančio dūmų  temperatūrą, tų garų dabar bus dvigubai mažiau. Mažės ir vizualinė tarša“, – sakė M. Prelgauskis.    

Investicija – 25 metams

Absorbcinis šilumos siurblys uostamiesčio bendrovės užsakymu pagamintas Pietų Korėjoje. Jo įsigijimas ir instaliavimas AB „Klaipėdos energija“ kainavo apie 1 mln. eurų. Penktadalį šios sumos, kaip ES paramą projektui, finansavo Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Visgi ši investicija atsipirks su kaupu per keletą metų, o įprastas tokio šilumos siurblio tarnavimo laikas  svyruoja apie 25 metus.

„Absorbcinis šilumos siurblys yra tik viena iš bendrovėje įdiegtų technologinių naujovių, nukreiptų į energijos taupymą ir gamybos kaštų mažinimą. Tik brangstančios žaliavos, statybų darbai nedžiugina – numatytas investicijas turime nuolat tikslinti, perskaičiuoti, tačiau kito kelio nėra. Matant pasaulines tendencijas, kad kuras brangsta, didėja kitos verslo sąnaudos ir mokesčiai, patikimiausia šilumos kainos stabilizavimo galimybe išlieka modernių technologijų ir įrenginių diegimas“, – pasakojo Antanas Katinas, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Pagal Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintą investicijų planą AB „Klaipėdos energija“ yra numačiusi išplėsti saulės elektrinių parką, pastatyti 3000 m3 akumuliacinę talpą, kurioje bus kaupiamas karštas vanduo, pagamintas iš pigesnio kuro. Taip pat bus tęsiama šilumos tinklų rekonstrukcija, leisianti sumažinti šilumos tiekimo nuostolius bei oro taršą. 2021 m. AB „Klaipėdos  energija“ į atsinaujinimo projektus yra numačiusi investuoti virš 8,5 mln. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Naujoji energetikų kadrų politika*

Spyglys nesistebi, kad naujoji savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos“ šluota, pagaminta šio krašto baldų fabrike, smarkiai šluoja, panašiai kaip ir ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This