Laiko naikinamo komplekso šansai mažėja, bet lieka

Miestas, Svarbu

Kol ieškoma sprendimų, ką daryti su buvusio Klaipėdos apskrities policijos komisariato pastatais miesto centre, jų būklė pamažu prastėja, o ši aplinkybė dar labiau apsunkina galimybes prikelti milžinišką vaiduoklį naujam gyvenimui. Tiesa, viltis paversti jį visuomenės traukos centru – dar gyva.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Prieš šešerius metus ištuštėjusį ir Turto banko šiuo metu valdomą kompleksą Jūros gatvėje iš pradžių bandyta parduoti aukcionuose, bet jie nepavyko, vėliau svarstyta galimybė perimti jį valstybės funkcijoms ir įkurdinti ten teismus, tačiau ir šios minties galiausiai atsisakyta. 

2017-ųjų rudenį Klaipėdos miesto taryba atskiru sprendimu įtvirtino siekį buvusį komisariatą perimti iš valstybės ir pritaikyti jį kultūros reikmėms – to pageidavo uostamiesčio menininkų bendruomenė, kuri turi objekto atgaivinimo ir jo atvėrimo visuomenei viziją.

Neįgyvendinta liko ir miesto bei valstybės turto mainų idėja – anot vicemero Arvydo Cesiulio, šiandien savivaldybė jau neturi ką pasiūlyti už istorinį kompleksą. 

Per šį laiką be žmogaus priežiūros likusių pastatų būklė gerokai pablogėjo, todėl šiandien investicijos į jų funkcionalumo atkūrimą gali siekti septynženkles sumas, tad panašu, kad artimiausiu metu pasirinkimų dėl tolimesnių komplekso panaudojimo galimybių gali dar labiau sumažėti. 

Paskutinę lapkričio dieną įvykusiame susitikime miesto vadovybė ir Turto banko atstovai dar kartą aptarė šias galimybes. 

„Mainų tikimybė atkrito, o kad valstybė kompleksą miestui atiduotų veltui – netiesa, tam reikėtų įrodyti savivaldybės funkcijų vykdymo būtinybę, detaliai pagrįsti investicijų poreikį ir jų finansavimą. Kaip klaipėdietis norėčiau, kad tas kompleksas atitektų menininkams, kurie ten įpūstų gyvybės. Kaip atsakingas politikas – nenorėčiau sakyti, kad šiandien galime sau leisti tokias išlaidas. Pinigų poreikis visame mieste yra didžiulis, nežinau, ar griuvėsiai turėtų būti prioritetu. Kita vertus, dar negalima konstatuoti, kad tokia galimybė jau neįmanoma“, – kalbėjo vicemeras po susitikimo. 

Anot A. Cesiulio, po lapkričio 30-osios susitikimo savivaldybė įsipareigojo kreiptis į Vyriausybę ir taip bandyti ieškoti tarpinių sprendimų, kurie galėtų padėti atgaivinti kompleksą. 

Vyriausybės atstovai neslepia, kad kompleksą rengiamasi dar kartą siūlyti aukcionui. 

Anksčiau asociacijos „Klaipėdos kultūros bendruomenė“ parengtas planas yra panašus į modelį, pagal kurį netrukus po uždarymo atgaivintas Vilniaus centre esantis buvęs Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas. Sostinėje šis objektas išnuomotas privačiai organizacijai, jame vyksta įvairūs renginiai. 

Tiesa, Lukiškėse pastatų būklė buvo žymiai geresnė nei komplekse Klaipėdoje.

„Manau, kad tokia galimybė yra, dabar reikia laukti savivaldybės ėjimo. Mes savo darbą esame atlikę, kam mūsų koncepcija buvo teisinga – įrodė Lukiškių pavyzdys, juk sumanymas yra beveik visiškai toks pats. Lieka laukti ir tikėtis“, – sakė susitikime dalyvavęs asociacijos „Klaipėdos kultūros bendruomenė“ atstovas Tomas Kiauka.

Pritarimą tokiai vizijai savo parašais yra patvirtinę keli šimtai Klaipėdos menininkų.

„Man atrodo, kad svarbiausias klausimas – principinis sprendimas: reikia miestui tokių erdvių, ar ne? Nuo šio klausimo reikia atsispirti. Iš miesto mero girdime, kad reikia,  o jeigu reikia – tai lėšų poreikio įvertinimas turėtų būti kitas žingsnis. Alternatyvių erdvių paieška mieste galėtų būti alternatyva, mano manymu, tokioms erdvėms tinkamų vietų yra.Menininkų bendruomenės pozicija šiuo klausimu aiški – reikia vietos, kurioje galėtų tarpti tarpdisciplininiai menai, vyktų edukacinė veikla ir kitos veiklos, skirtos įvairaus amžiaus žmonėms. Juk tai būtų traukos centras“, – sakė dabartinė asociacijos vadovė Nijolė Laužikienė. 

INFORMACIJA

Neogotikos stiliaus pastatų kompleksas buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. minėtame komplekse veikė Apygardos teismas.

Jis ištuštėjo 2015-ųjų rudenį, kai Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas persikėlė į naują pastatą Kauno gatvėje.

5 Comments

  1. Sirnių laivas Klaipėdos m. sav.

    Teisingai, visa Klaipėdos m. sav. durnių laivą perkelti tenais. Labai greitai darbai pajudės. Tos s….os tikrai ilgai savęs neskriaus.

    Reply
  2. Gyventojas

    Sis kompleksas klaipedos valdzios veidas…

    Reply
  3. Stasys

    Perkelti mera su visa šaraškina kontora ten. Kaip tik ir arestine apacioj. Gales bausmes atlikineti uz kysius stàtybu sferoje. Ir dar karmanova ten uzdaryt turgaus oligarcha. Parazitai

    Reply
  4. V.K.

    Na, ko čia stebėtis sus tokia Klaipėdos valdžia? jau kokius keturis metus buvo ši problema, bet jokių šansų ją spręsti racionaliai,
    jokio važinėjimo į Vilnių, beveik jokių poslinkių. Meras tiktai dūdele dūduoja, Neniškis tyliai laukia kada sugrįš į KKT, Cisiulis ir Barbšys laukia pensijos
    Jokio proveržio Klaipėda 2030

    Reply
  5. klp

    Galima būtų parduoti, bet ten tiek paveldosauginių reikalavimų, kad nieks nepirks, dovanoti negalima, laukia likimas supūti…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This