„Lavango Engineering LT“ su KTU kuria technologinę maisto pramonės inovaciją

Verslas

Maisto pramonės įrenginių gamybos grupė UAB „Lavango Engineering LT“ drauge su Kauno technologijos universitetu (KTU) pradėjo naują technologinės plėtros projektą – kuria iki šiol Lietuvos maisto pramonės įrenginių rinkoje atitikmenų neturintį išmanųjį spiralinį šaldiklį, kurį ateityje sieks patentuoti. Tai pirmoji Klaipėdoje įsikūrusios visam pasauliui maisto pramonės įrenginius gaminančios bendrovės bendradarbiavimo iniciatyva su KTU.

Projekto metu bus išbandomi įmonės šaldymo įrangos prototipai su universiteto procesų vystymo komandos kuriamais išmaniaisiais sprendimais.

Teigiama, kad žuvies, mėsos, pieno produktų bei kepinių pramonėje naudojamas spiralinis šaldiklis yra itin svarbus įrenginys technologiniame gamybos procese, tačiau neretai būtent jis yra ir gamybos potencialą apribojantis veiksnys, nes siekiant šių įrenginių efektyvumo, šaldiklius privalu reguliariai atitirpinti bei atlikti higieninį valymą. Tai reikalauja nemažų energijos sąnaudų, o ir įrenginių efektyvumas dėl nuolatinių prastovų mažėja.

Anot pranešimo spaudai, „Lavango Engineering LT“ drauge su KTU kuriama įnovacija turėtų iš esmės pakeisti nusistovėjusį šių technologijų rinkos standartą ir maisto produktų užšaldymo procesą padaryti daug efektyvesniu, sumažinti tokių šaldiklių energijos suvartojimą bei prailginant įrenginio veikimo laiką.

Naujojo gaminio projektavimo darbai pradėti šių metų pradžioje, o pirmąjį projektą, kuriame bus panaudotas išmanusis spiralinis šaldiklis, planuojama paleisti 2022 m. vasaros pabaigoje. Įmonė jau rado ir pirmuosius užsakovus.

„Savo klientams galime pasiūlyti įvairius standartinius ir nestandarinius šaldymo įrenginių sprendimus, pritaikytus pagal jų technologines linijas bei gamybos procesus, tačiau norime dar labiau patobulinti šaldymo procesus, sukuriant išmanų, iš savęs besimokantį įrenginį. Įmonės inovacijų padalinys tokio įrenginio kūrimo darbus pradėjo dar 2020 m., tačiau matėme poreikį sukurtą viziją bei pradinius sprendimus tobulinti. Taip gimė bendras projektas su KTU mokslininkų komanda. Standartiškai maisto pramonėje, priklausomai nuo produkto (atviras ar supakuotas), šaldymo įrenginių darbo laikas gali būti vykdomas iki 48 arba 72 val., o mūsų pirmieji darbų rezultatai leidžia tikėtis, jog šaldymo įrenginių darbo laiką bus galima prailginti 50 proc. bei mažinti reikiamos elektros energijos suvartojimą bent 30 proc. Maisto gamybos įmonėms tai būtų ne tik rimtas proveržis efektyvinant veikiančias gamybos linijas dėl galimybės didinti gamybos tempą, bet ir padėtų tai pasiekti mažesniais energijos kaštais. Ši inovacija turėtų pakeisti tai, kaip maisto pramonė dirbs ateityje. Veiklos tvarumo rodikliai ypatingai aktualūs atsižvelgiant ir į elektros energijos kainų pokyčius Lietuvos rinkoje“, –pranešime cituojamas Gediminas Burnys, UAB „Lavango Engineering LT“ Inovacijų padalinio vadovas.

Šiame projekte KTU automatizavimo inžinierių komanda atlieka laboratorinius eksperimentus kuriant išmanius sprendimus, kurie ir bus pritaikyti turimiems įmonės spiraliniams šaldikliams.

„Mūsų inžinierių komanda vysto matematinius modulius, kurie leistų lanksčiai kurti produktų receptus remiantis neinvazinės stebėsenos priemonėmis. Mums svarbu, jog įrenginiai gebėtų kuo autonomiškiau užtikrinti išeinančio produkto temperatūrą. Gamybos procese įrenginiui tai leistų atpažinti konkrečias būsenas bei pritaikyti reikiamą receptą, kad šaldymo laikas būtų efektyvinamas ir procesas truktų trumpiau. Iki šiol rinkos standartas buvo toks, jog įrenginiai veikia iš anksto nustatytu (atviru) režimu, kuris reikalauja žmogaus priežiūros arba papildomo gamybos proceso derinimo keičiantis produkto ir įrenginių darbo sąlygoms“, – teigia KTU Elektros ir elektronikos fakulteto Automatikos katedros prof. Renaldas Urniežius.

Anot pranešimo, būtent autonominių sprendimų įdiegimas įprastus maisto pramonėje naudojamus spiralinius šaldiklius pavers protingais įrenginiais, galinčiais parinkti tinkamiausią šaldymo programą konkrečiam produktui, taip trumpinant šaldymo proceso trukmę bei taupant reikalingą elektros suvartojimą procesui. Tuo pačiu, programinių arba neinvazyvios stebėsenos jutiklių pagrindu parenkami šaldymo režimai lei užtikrinti reguliarų tinkamos šaldymo temperatūros palaikymą bei nulems, kodėl šaldikliai galės veikti ilgiau su retesniais higieninio valymo intervalais.

„Lavango Engineering LT“ kasmet investuoja į naujų inovacijų kūrimą, o įmonės grupei priklauso ir viena pažangiausių pramonės robotikos bendrovių Islandijoje.

„Nors tai pirmoji mūsų partnerystė su KTU, džiaugiamės, jog randame tinkamą sinergiją bei reikiamas kompetencijas vietinėje rinkoje. Vertiname tai kaip svarbų mokslo ir verslo partnerystės potencialą. Pastarasis mūsų projektas tik įrodo, jog laboratorijose gimstantys inovatyvūs algoritmai tampa realiais verslo sprendimais“, – teigia G. Burnys.

Vystomą projektą finansuoja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Gauta finansinė parama siekė 100 tūkst. eurų. Papildomai kuriamiems sprendimams sukurti UAB „Lavango Group“ skyrė dar 15 tūkst. eurų.

1 Comment

  1. asdasd

    Man Lavango tokia gan keista įmonė atrodo, kur jie daugiau apie save rašo, negu daro.

    Nu nesuprasi jų… Pažiūrėjus į apyvartą, tai nieko įspūdingo – eilinė 5 MIL apyvartos įmonėlė su standartine 10% marža… Dar tas jų PR’as…

    Arba tie skiriami 15 000 EUR iš Lavango šiam projektui… Tai čia jie vadinasi skiria net 1 darbuotoją kokiems 4 mėnesiams net! :DD

    Arba, kad „jai priklauso ir viena pažangiausių pramonės robotikos bendrovių Islandijoje”. Čia kas per įmonė? Ir dar „viena pažangiausių Europoje”? Tai kokio čia dydžio įmonė turi būti ir kokias investicijas jie turi skirti į R&D, kad taptų viena pažangiausių Europoje?

    Sorry, bet bent jau man tai neveikia tas Labango PR’as, kurio tikrai daug. Na tiesiog nieko įspūdingo, nuvalkiotas ir neįdomus marketingas. Pardavimų komanda irgi nežiba pagal rezultatus…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Dėl aviacijos inžinerijos pajūrį iškeitė į Kauną

Aviacija Kauno technologijos universiteto (KTU) transporto inžinerijos doktorantą Mindaugą Dagilį privertė iškeisti Kretingą į Kauną. „Nuo antros klasės gyvenau Klaipėdoje, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

„Lavango Engineering“ didina apsukas

Klaipėdoje veikianti maisto pramonės įrenginių projektavimu ir gamyba užsiimanti Lietuvos kapitalo įmonė „Lavango Engineering“ praėjusiais metais padidino pajamas daugiau nei ...
2023-05-11
Skaityti daugiau

Sportas

LCC nepavyko iškovoti mažosios studentų lygos taurės

Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) mažąją taurę iškovojo Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai. Jie dukart nugalėjo LCC tarptautinio universiteto krepšininkus. ...
2023-03-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This