Privalomas testavimas kai kam – kaip valstybės paslaptis

Svarbu, Temos

Nuo trečiadienio, gruodžio 1 d., šalyje keičiasi galimybių paso išdavimo bei tam tikrų sričių neimunizuotų darbuotojų testavimo tvarka – pastarieji periodiškai testuotis dėl COVID-19 ligos privalės savo lėšomis.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistei pabandžius pasidomėti, kokia situacija yra keliose uostamiesčio mokyklose bei tarp medicinos darbuotojų, paaiškėjo, jog kai kurių biudžetinių įstaigų vadovai klausimus apie privalomą testavimą prilygino kone valstybės paslapčiai.

„Žaliakalnio” gimnazijos direktorius neatskleidė, kiek jų ugdymo įstaigoje yra nepasiskiepijusių bei COVID-19 nepersirgusių darbuotojų. Martyno Vainoriaus nuotr.
„Žaliakalnio” gimnazijos direktorius: „neišduosiu paslapties”

Klaipėdos „Žemynos” gimnazijos direktorė Rita Podoliankienė sakė, jog jų mokymo įstaigoje nepasiskiepiję ar nepersirgę COVID-19 yra tik trys pedagogai.

„Yra keli žmonės, bet dabar dar yra duodama laiko jiems apsispręsti iki gruodžio 10 dienos. Kiekvienam duodam pasirinkimo galimybę, jie renkasi”, – sakė direktorė.

Gimnazijos vadovė teigė kol kas neturinti duomenų, ar dėl privalomo testavimo kuris nors iš jų žada išeiti iš darbo.

„Kol kas apie tai nekalbėjom, bet kadangi yra tik trys žmonės ir lėšų mokyklos neturi, kad galėtų sumokėti, tai yra visos bendruomenės pinigai, tai jie turės priimti sprendimą. Jie po gruodžio 10-os dienos turi pristatyti visus dokumentus”, – paaiškino R. Podoliankienė.

Tuo metu rusakalbės „Žaliakalnio” gimnazijos direktorius Vitalijus Jakobčiukas klausimą apie tai, kiek jų mokymo įstaigos darbuotojų privalės testuotis savo lėšomis, prilygino valstybės paslapčiai.

„Taip, yra. Nesvarbu, kiek. Jie vykdo įstatymus. Mes neapmokėsim, nėra skirta tam pinigų”, – sakė direktorius, pridūręs, jog „neišduos paslapties”, ar dėl privalomo testavimo kas nors iš jo vadovaujamos įstaigos žada palikti užimamas pareigas.

„Aš negaliu atsakyti, kas pas juos yra galvoje, aš esu vadovas, atsakingas už gimnazijos veiklą, o ne už mintis, su kuriomis mano kolegos gyvena”,- pokalbį baigė gimnazijos direktorius.

Visai kitaip buvo nusiteikusi Baltijos gimnazijos direktorė Jurgita Račkauskienė.

Jos duomenimis, visi šios mokymo įstaigos darbuotojai šiuo metu jau yra pasiskiepiję bent vienu skiepu arba persirgę SARS-CoV- 2 liga. Ji tik teigė negalinti garantuoti, ar visi darbuotojai skiepysis trečiąja sustiprinančiąja vakcina.

„Tačiau žmonių yra tokia pozicija, kad jei skiepijosi dviem skiepais, tai, matyt, skiepysis ir trečiuoju, bet dar turim laiko”, – teigė ji, patikinusi, jog bent kol kas darbuotojų, kurie jau dabar privalėtų testuotis savo lėšomis, gimnazijoje nėra nė vieno.

Paslapčių iš to, kiek jų darbuotojų privalės testuotis, nedarė ir Eduardo Balsio menų gimnazijos direktorius.

„Tokių darbuotojų yra kažkur apie 10-12 iš 180-ties”, – sakė Gintautas Misiukevičius, patikinęs, jog tarp jų patenka ir pedagogai, ir su moksleiviais tiesiogiai nedirbantys asmenys.

Direktoriaus žiniomis, dėl to niekas iš darbo išeiti nesiruošia, tačiau meno gimnazija, kaip ir kitos mokymo įstaigos, darbuotojams apmokėti testų galimybių neturi, tad jis vylėsi, jog darbuotojai už juos arba susimokės patys, arba suskubs pasiskiepyti.

Neimunizuotų darbuotojų skaičius ligoninėse – irgi paslaptis

Klaipėdos miesto poliklinikoje, pasak vyriausiosios gydytojos Loretos Venckienės, yra keletas darbuotojų, kurie iki šiol nėra imunizuoti.

„Yra tokių darbuotojų, bet labai nedaug, per visus gal kažkur apie 10 žmonių bus. Jie turi patys apsispręsti ir vykdyti teisės aktų nurodymus. Bet tai nėra sveikatos priežiūros darbuotojai. Yra administracijoj, tarp pagalbinių darbininkų”, – sakė poliklinikos vadovė.

Jos teigimu, poliklinika neturi galimybių darbuotojams kompensuoti mokamų testų.

„Jei gydymo įstaigoj žmonės nesupranta [kad reikia skiepytis], gal jie ne ten dirba”, – sakė L. Venckienė.

Ji informavo, jog jau artimiausiu metu Klaipėdos miesto poliklinikoje bus galima atlikti mokamus PGR bei antigeno testus.

Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiojo gydytojo Sauliaus Dabravalskio teigimu, jų įstaigoje yra septyni neimunizuoti darbuotojai. Vadovo žiniomis, nė vienas iš jų neketina atsisakyti savo pareigų, o kadangi įstaiga jiems testų neapmokės, jie arba turės susimokėti patys, arba bus priversti pasiskiepyti.

Tuo metu dviejų didžiausių uostamiesčio ligoninių – Respublikinės Klaipėdos ligoninės ir Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) atstovės spaudai į nuo ankstyvo ryto pateiktą klausimą, kiek jų gydymo įstaigose yra neimunizuotų darbuotojų, iki 15 val. atsakyti nesugebėjo.

Pasak KUL atstovės Aistės Noreikaitės, dėl darbuotojų testavimo savo lėšomis sprendžia įstaigos vadovas.

„Kol kas sprendimas dar nepriimtas: svarstoma, analizuojama”, – teigė ji.

Nekalbi buvo ir Respublikinės Klaipėdos ligoninės atstovė Marija Gabrienė.

„Mūsų darbuotojams nereikės mokėti už testavimą, jie bus testuojami biudžeto lėšomis, toks yra ministerijos sprendimas”, – sakė ji, negalėjusi atsakyti, kiek konkrečiai tokių darbuotojų ligoninėje iš viso galėtų būti.

INFORMACIJA

Nuo gruodžio 1 d., siekiant pasinaudoti paslaugomis, kurios teikiamos tik asmenims, turintiems galimybių pasą (GP)), nebegalios neigiamas antigeno testo rezultatas. GP bus galima gauti tik turint neigiamą PGR tyrimo atsakymą, kuris galios 72 val. nuo ėminio paėmimo momento.

Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino tvarką, kaip nuo gruodžio 1 d. šalies darbuotojai, kuriems privalomas periodinis profilaktinis testavimas, turės testuotis dėl COVID-19. Mobiliuose punktuose tyrimai nebebus atliekami. Išimtys bus taikomos kai kurioms asmenų grupėms, kurioms išliks teisė testuotis valstybės lėšomis.

Nuo gruodžio 1 d. periodiškai savo lėšomis testuotis turės šių veiklų ir sričių atstovai:

·       asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla; 

·       socialinės paslaugos ir veikla; 

·       švietimo paslaugos ir veikla; 

·       vaistinių darbuotojų veikla; 

·       krovinių tarptautinio vežimo veikla; 

·       viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla; 

·       laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas); 

·       viešojo maitinimo paslaugų teikimo veikla;

·       mažmeninės prekybos srityje dirbančių darbuotojų darbas;

·       viešojo administravimo subjektų veikla; 

·       profesinė karo tarnyba; 

·       veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (tiesioginis kontaktas su užsieniečiais); 

·       gamybos įmonių darbuotojų veikla. 

Nemokamai testuotis savivaldybių mobiliuose punktuose, registruojantis per Karštąją liniją 1808, galės nėščios darbuotojos ir kontraindikacijų skiepytis COVID-19 vakcinomis turintys darbuotojai, kuriems diagnozuota alergija vakcinai ar jos komponentui. Taip pat asmenys, kurių skiepijimas nuo COVID-19 dėl taikomo gydymo (chemoterapijos, radioterapijos ar kt.) gydytojo sprendimu atidedamas nustatytą laikotarpį.

Testuotis dėl COVID-19 bus privaloma periodiškai – kas 7-10 dienų PGR tyrimais arba greitaisiais antigeno testais. Laboratorijų, turinčių teisę atlikti PGR tyrimus, sąrašą galima rasti čia.

Uosto poliklinikoje mokamas PGR testas kainuoja 60 eurų. Norint jį pasidaryti, būtina registruotis iš anksto.

4 Comments

  1. Aišku kaip dieną!

    Ivano Bobrovo interviu su Gydytoju Dr. Coldwell (Rusiškai).
    Niekas nesibaigs su 3 skiepu. Po to bus 4,5 ir taip toliau. Bus „pasaka be galo“. Žmonės nuo šitos chemijos ‘“kris kaip lapai, pakąsti šalnos“. Alio, žmonės, kodėl jūs testuojaties ir skiepijaties? NUO KO?

    Reply
  2. Ne korupcijai!

    (daugiau info – mūsų tv) Turime priimti demokratinį sprendimą globaliu lygmeniu: pasaulinė dauguma turi pasisakyti prieš bet kokį tolesnį nacionalinį įsiskolinimą dėl nusikalstamu būdu inscenizuotų pandemijų, kurios apskritai nėra pandemijos, su visais apribojimais ir pan.
    Aiškus „ne“ pasipelnijimui trilijonus valdančios farmacijos ir finansų mafijos, kuri negailestingai krauna pelną iš mūsų nelaimės – ir būtent tik sau.

    Reply
  3. Žiūrėkite:

    Vakcinos nuo covid-19 nėra vakcinos — Televizija internete

    Reply
  4. Nesimarmaliuokit!

    Gydytojo Dr. Coldwell svarbus pranešimas +18 — Televizijainternete (vert. rusų k.)!!!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Klaipėdiečių pergalės respublikiniame jaunųjų filologų konkurse

Balandžio 27-28 d. šalies mokiniai-kūrėjai buvo pakviesti į 56-ąjį Lietuvos mokinių jaunųjų filologų konkursą, vykusį Palangoje. Šiais metais Klaipėdos etape ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Švietimas

Baltijos gimnazijoje - tradicinis šokių konkursas

Aistra šokiui, įspūdingi pasirodymai užbūrė tiek žiūrovus, tiek vertinimo komisiją tradiciniame Baltijos gimnazijos organizuojamame Klaipėdos miesto ir apskrities konkurse-festivalyje ,,Baltijos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This