Kvapų modeliavimas: maisto atliekų rūšiavimas sumažins kvapų sklaidą

Regionas

Ruošdamasis 2023 metais prasidėsiančiam maisto atliekų rūšiavimui Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) atlieka poveikio aplinkai vertinimą (PAV), kurį vėliau svarstys su visuomene ir pateiks specialistų vertinimui.

PAV rengėjai, UAB „Ekosistema“, jau atliko kvapų modeliavimo dalį ir pateikė ją KRATC. Specialistų išvada pozityvi: nors ir dabar kvapų
koncentracija nesiekia 2024 m. įsigaliosiančių leistinų 5 kvapo vienetų, pradėjus maisto rūšiavimą iš KRATC administruojamo Dumpių sąvartyno prognozuojamas kvapo koncentracijos sumažėjimas 12-14 procentų.

Kairėje esančiame paveiksle – kvapų sklaida dabartinėje situacijoje, dešinėje – modelis, rodantis sklaidą pradėjus rūšiuoti maisto atliekas.

2018 m. Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija tyrė Dumpiuose veikiančių įmonių kvapų koncentracijas. Tuomet KRATC administruojamo regioninio sąvartyno tarša buvo mažiausia iš tirtų įmonių ir ties teritorijos riba siekė 1,9 – 5 kvapo vienetų (OU E /kub. m) . Ir anuomet ir dabar galiojanti leistina kvapų koncentracijos norma yra 8 OU E /kub. m.

Visgi, pagrindinio KRATC akcininko – Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos – prašymu, 2018 m. bendrovė investavo į papildomas kvapų mažinimo priemones. Atliekų priėmimo ir rūšiavimo patalpose įrengė stacionarias kvapus neutralizuojančių priemonių purškimo sistemas, lauke pastatė kilnojamus purkštuvus, naktimis, po darbo valandų, įjungiami ozonatoriai, kurie naikina puvimo bakterijas, o tuo pačiu ir blogus kvapus. Anot bendrovės pranešimo, investicijos davė efektą: 2020 m. vasarą tos pačios Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atliktas tyrimas parodė, kad iš Dumpių sąvartyno sklindančio kvapo koncentracija sumažėjo iki 4 OU E /kub. m.

Siekdami apskaičiuoti galimą taršą, atsirasiančią pradėjus rūšiuoti maisto atliekas, tyrėjai sąvartyne atliko visų taršos šaltinių kvapų koncentracijos matavimus. Pagal surinktus naujausius duomenis ir atitinkamos metodikos formules buvo atliktas kvapų modeliavimas. Skaičiavimai atlikti pagal maksimalią galimą taršą. Pavyzdžiui, skaičiuota, kad visi sąvartyno taršos šaltiniai dirba 24 val. kiekvieną metų dieną, nors realus darbo ciklas yra kelis kartus mažesnis. Nevertintos ir sąvartyne naudojamos kvapų mažinimo priemonės, kurios, anot KRATC, bus įdiegtos ir maisto rūšiavimo angare.

Modeliavimo rezultatai parodė, kad maisto rūšiavimo metu išskiriamų kvapų koncentracija sumažės visose Dumpių sąvartyno zonose ir artimiausioje gyvenamojo aplinkoje. Tyrimo ataskaitoje rašoma, kad ryškiausias pokytis prognozuojamas ties sąvartyno sanitarinės apsaugos zonos riba. Čia prognozuojamas kvapo koncentracijos sumažėjimas 12-14 %. Ties artimiausia gyvenamąja ir visuomenine aplinka skleidžiamų kvapų koncentracija sumažės iki 1,9-3,0 OU E /kub. m.

„Rezultatas buvo nuspėjamas. Ir priežastis visiškai aiški, ne kartą matyta pradėjus maisto rūšiavimą daugelyje pasaulio šalių. Puvimą ir nemalonų kvapą sukelia konteineryje su kitomis atliekomis susimaišiusi ir pūvanti biomasė. Atskirai surenkat gyventojų maisto atliekas komunalinės atliekos tampa švaresnės ir skleidžia mažiau kvapų visuose jų tvarkymo etapuose“, – pranešime cituojama Ramunė Šličienė, KRATC ekologinės infrastruktūros skyriaus vadovė.

KRATC įgyvendinamame maisto rūšiavimo projekte numatyta, kad Dumpiuose šalia veikiančių rūšiavimo įrenginių bus pastatytas naujas angaras. Jame išrūšiuotos maisto atliekos uždara transportavimo sistema nukreipiamos į lauke įrengtą 150 kub. m talpos rezervuarą. Tiek rezervuaras, tiek transportavimo sistema bus hermetiški, todėl kvapo, anot bendrovės, neskleis. Atliekos čia nebus pūdomos, o išvežamos ar išpumpuojamos uždaru vamzdynu į perdirbimo įmones.

2 Comments

  1. rms

    O matavimai atlikti buvo tenk kur parodyta buvo ar kur taršos šaltinis buvo? Kompiuterinis modeliavimas yra niekinis, jei modeliuojama tai kas užsakovui reiklainga.
    Būtų labai įdomu, jei turėtume kokią audito įmonę tiems taršos skaičiavimams patikrinti. Manau būtume maloniai nustebinti.

    Reply
    • ezys

      Tai norite pasakyti, kad atlieku rusiavimas kvapu nesumazins, o uzsakovui kazkodel reikalinga daryti tai, kas neturi poveikio ir jis falsifikuoja modeliavima? As asmeniskai nematau tame prasmes, o jusu komentaras tinkamas, nebent jei komentuojate viena sakini sitame straipsnyje ir net ne sakini, o viena jo dali: „Specialistų išvada pozityvi: nors ir dabar kvapų
      koncentracija nesiekia 2024 m. įsigaliosiančių leistinų 5 kvapo vienetų….”. Isivaizduokite, jei jusu komentara skaitys modeliavima atlikes zmogus, kaip jam jaustis? Juk praktiskai apkaltinote ji ir nekompetencija, ir korupcija, nepateikes jokiu irodymu, jau nekalbu apie logine klaida jusu komentare, kai klausimas formuluojamas: „Ar jusu mama zino, kad jus kvailys?” tai nera teisingai suformuluotas klausimas, tai teiginys, kaip ir jusu atveju – nusprendete, kad buvo parodyta tirti (ar tikrai?) ir parodyta tirti ten kur nebuvo tarsos (ar tikrai?).

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This