Jūrų muziejuje – Ruoniukų paštas ir kalėdiniai delfinų pasirodymai

Miestas

Lietuvos jūrų muziejuje jau prasidėjo šventinis laikotarpis: čia veikia Ruoniukų paštas, kūrybinės dirbtuvės, o delfinariume demonstruojama „Kalėdinė pasaka su delfinais“.

Alfonso Mažūno nuotr.

Ankstesniais metais muziejuje veikdavo Kalėdinis Pingvinų paštas, tačiau šiemet ši ypatinga misija – nugabenti vandens keliu Kalėdų seneliui norus ir pageidavimus – patikėta būtent ruoniukams. Žinia, muziejus ypatingai daug dėmesio skiria Baltijos pilkųjų ruonių jauniklių gelbėjimui, be to, 2022-uosius Seimas paskelbė Gyvūnų gerovės metais, o kitąmet Jūrų muziejuje atsidarys Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras.

Akvariumo cokoliniame aukšte, priešais iliuminatorių, pro kurį į lankytojus iš baseino žvelgia ruoniai, yra pastatytas stalas ir pašto dėžutė, į kurią galima įmesti užpildytą norais ir svajonėmis jau atspausdintą atviruką. Beje, lankytojai skatinami rašyti ne tik Kalėdų seneliui, kviečiama rašyti sveikinimus, linkėjimus ir ne pasakiškiems draugams ar artimiesiems. Atvirukus su tikrais adresais Jūrų muziejus įsipareigoja nusiųsti adresatams. Taip pat šioje erdvėje laukiama mėgstančių deklamuoti, nes už eilėraštuką laukia dovana – atvirukas su garsine knyga „Vandens gyvenimo linija“.

Na, o lankytojų, kurie nori išsiųsti originalų, savo paties pagamintą atviruką, akvariume ir laivybos istorijos ekspozicijose laukia kūrybinės dirbtuvės. Jose veiklos muziejaus lankymo dienomis vyksta nuo 10.30 iki 16.30 valandos. Pirmajame akvariumo aukšte veikia dirbtuvės „SUKURK STEBUKLINGĄ JŪROS PASAKĄ“, kuriose muziejaus lankytojai kviečiami pasidaryti unikalias knygutes, atspaudžiant tam tikrų jūros gyvūnų antspaudus knygelės puslapiuose. Vartant knygelę galima maloniai nustebti, išvystant vis kitokius, niekada nematytus, gyvūnus. Namuose juos galima jau nusispalvinti ir paversti knygutę unikalia ir nuostabia jūrine pasaka. Antrajame aukšte veikia kriauklių atvirukų dirbtuvės, kur lankytojas ant atviruko atsispaus pasirinktos kriauklės atvaizdą (nautilo, karališkosios kriauklės, Tritono rago). Naujausioje laivybos istorijos ekspozicijoje „Nuo žagrės iki šturvalo. Jūrinė Lietuva 1900-1940 m.“ galima pasigaminti atvirukus su jūrine trispalve. Taip dirbtuvių lankytojai susipažįsta su karinio laivo „Prezidentas Smetona“ vėliava ir laivo istorija.

Šį penktadienį delfinariume jau prasidėjo specialūs šventiniai pasirodymai „Kalėdinė pasaka su delfinais“. Pagrindiniai jos herojai – be abejo, delfinai. Delfinariume dabar jų yra šešiolika. Kiekviename spektaklyje gyvūnai dalyvauja pasikeisdami – po septynis-aštuonis. Lygiai toks pat kintanti ir Kaliforninių jūrų liūtų komanda: šių gyvūnų yra penki, pasirodyme dalyvauja po du pasikeisdami.

Delfinariumo gyvūnų priežiūros skyriaus vedėjas treneris Mindaugas Lukošius sako, kad pagrindiniai pasirodymo herojai yra delfinai.

„Treneriai turi greta jų dirbti taip, kad nepagadintų pasirodymo”, – šypsojosi patyręs treneris.

Į klausimą, ar delfinai žiemos metu pasiilgsta lankytojų, treneris nedvejodamas atsako – taip, nes jie reaguoja į plojimus, į tą emociją, kurią spinduliuoja salė.

Šiemet delfinariume rodomos pasakos pagrindas – Kalėdinis pasakojimas, kurį į milžinišką delfinariumo ekraną „perkėlė“ video projekcijų kūrėja Vesta Obolevičiūte. Pasaka visu grožiu išsiskleidžia įspūdingame 123 kv. m delfinariumo projekciniame ekrane, kuris yra vienas didžiausių Lietuvoje.

Kalėdiniai delfinų pasirodymai vyks gruodžio 11, 12, 16, 17, 18, 19, 23, 26, 30, 31 dienomis 12 ir 15 val, taip pat sausio 2 d. 12 bei 15 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This