Rusijos dydžio iliuzija

Mums rašo

Renaldas Kulikauskas
2021-12-12

Komentarų: 0

Mums atrodo, kad Kanada ir Rusija užima maždaug 25% Žemės paviršiaus, o iš tikrųjų jos užima tik 5%. Kodėl?

Daugelio žmonių Žemės planetos suvokimui stipriausią įtaką daro Merkator projekcija – jūrinės navigacijos įrankis, kuris ilgainiui tapo plačiausiai pasaulyje naudojamu žemėlapiu. Sprendžiant sferos atvaizdavimo plokštumoje problemą 1569 metais kartografas Gerardus Mercator sukūrė revoliucinį naują žemėlapį, pagrįstą cilindrine projekcija. Naujasis žemėlapis puikiai tiko jūrinei navigacijai, nes kiekviena sferos linija yra pastovus kursas arba loksodromas. Nuolatinis šio tipo žemėlapių naudojimas suteikia vartotojams iškreiptą tikrojo šalių dydžio suvokimą – ypač Afrikos žemyno atveju.

Mercator žemėlapis taip pat padidina Europos ir Šiaurės Amerikos dydžius. Vizualiai žiūrint, atrodo, kad Kanada ir Rusija užima maždaug 25% Žemės paviršiaus, o iš tikrųjų jos užima tik 5%.

Sferos atvaizdavimo plokštumoje sukurtas efektas – visų (beveik) tikėjimas, kad nupiešti žemėlapiuose šalių dydžiai atitinka realius.

Kaip rodo nurodo pateiktas animuotas GIF failas, šiaurinės tautos, tokios kaip Kanada ir Rusija, buvo dirbtinai „išpūstos“ daugelio žmonių visame pasaulyje mintyse. Teisingo mastelio žemėlapyje Skandinavijos šalys nebėra tokios impozantiškai didelės prieš savo kaimynes Europoje, o Kanada „traukiasi” iki tokio dydžio kaip JAV.

visualcapitalist.com iliustracija

Vis dar netikite?:) Pasinaudokite 2018 metais Google sukurtu įrankiu, kur Žemė vaizduojama kaip gaublys, taip visiškai išvengiant Mercator žemėlapio projekcijų problemos ir atvaizduojant pasaulį tokį, koks jis yra iš tikrųjų: apvalų. Rezultatas – tikslesnis šalių ir sausumos masyvų atvaizdavimas.

Parengta pagal visualcapitalist.com

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Kanados ambasadorė susipažino su uostu

Praėjusių metų liepą pareigas pradėjusi eiti Kanados ambasadorė Lietuvai Jeanette Eileen Sautner antradienį atvyko į Klaipėdą iš arčiau susipažinti su ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This