Apie Kretingą ir jos įkūrėją papasakojo komiksu

Regionas

Šiemet per visą Lietuvą nuvilnijus renginiams, skirtiems Kretingos miesto įkūrėju tituluojamo garsaus XVI–XVII a. Lietuvos ir Lenkijos karo vado, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didžiojo etmono, Vilniaus vaivados, Žemaičių seniūno Jono Karolio Chodkevičiaus 400-osioms mirties metinėms, Kretingos rajono švietimo centras nusprendė prisidėti prie jubiliejinių metų minėjimo ir išleido patiems mažiausiems kretingiškiams ir į Kretingą atvyksiantiems jauniesiems turistams skirtą leidinį „Karolio nuotykiai Kretingoje“.

„Apie Kretingos miesto įkūrėją Joną Karolį Chodkevičių kurtos televizijos laidos, jo gyvenimo istorija priminta publikacijose. Tačiau atkreipėme dėmesį, kad papasakoti J. K. Chodkevičiaus gyvenimo ir Kretingos įkūrimo istoriją ne suaugusiems, o vaikams, bandyta nebuvo. Tad, norėdami prisidėti prie jubiliejinių metų minėjimo ir tuo pačiu su istorija supažindinti vaikus, nusprendėme išleisti būtent jiems skirtą leidinį“, – kaip gimė sumanymas papasakoja Kretingos rajono švietimo centro direktoriaus pavaduotoja turizmui Rita Beržanskienė.

Tekstą, kuriame Kretingos įkūrėjo istorija perteikiama vaiko akimis: Jono Karolio Chodkevičiaus bendravardis berniukas Karoliukas, skaitydamas knygą apie didįjį karvedį, magiškai persikelia į senovę ir dalyvauja mūšiuose bei statant Kretingą, – parašė gidė, Kretingos muziejaus kultūrinės veiklos vadybininkė Diana Jomantaitė-Jonaitienė.

Iliustracijas sukūrė komiksų knygeles apie Kretingos miesto ir jo dvaro istoriją „Pamirštos dvaro pasakaitės“, „Istorijos prie laužo“, „Iš pirmų lūpų arba ką slepia palėpės“ išleidęs Kretingos muziejaus darbuotojas Artūras Patamsis, sakęs, kad įkvėpimo piešiniams, pasakojantiems J. K. Chodkevičiaus ir Kretingos miesto įkūrimo istoriją, pasisėmęs iš dokumentinio filmo „Triumfo kelias. Jonas Karolis Chodkevičius“.

„J. K. Chodkevičius – neeilinė asmenybė, ir sumanymas apie jį papasakoti taip, kad suprastų ir priimtų vaikai, puikus. O, kiek teko įsitikinti, ir suaugusieji mielai perverčia istorinius įvykius ir asmenybes pristatančius komiksus: trumpi tekstai ir piešiniai ilgam įsimena ir nenuvargina skaitančiojo“, – paaiškino A. Patamsis, nupiešęs dešimt istorinius įvykius iliustruojančių piešinių ir knygos viršelį.

Pasak iliustratoriaus, paprastai piešiniams jis renkasi juodai-baltą grafiką. Leidėjams pasiūlius, šįkart viršelį puošia spalvoti, lyg mediniais pieštukais nuspalvinti piešiniai: pirmajame viršelyje į skaitytoją žvelgia pats J. K. Chodkevičius, stovintis jo kuriamo miesto fone, leidinio nugarėlėje – dabartinė Kretinga.

Komiksą „Karolio nuotykiai Kretingoje“ galima nemokamai įsigyti Kretingos rajono turizmo informacijos centre (Vilniaus g. 2B, Kretinga). Leidinį PDF formatu galima rasti Kretingos rajono TIC interneto svetainėje aplankykkretinga.lt.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingoje baigtas statyti „Teresiečių slėnio“ gyvenamasis kvartalas

Vakarų Lietuvos statybos darbų bendrovė „Mirigita“ baigė trečiąjį gyvenamojo kvartalo „Teresiečių slėnis“ projekto vystymo etapą. Per  penkerius metus Kretingoje buvo ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Regionas

Knygnešystė Kretingos krašte 1864–1904 metais

Prie pat Rusijos-Prūsijos sienos įsikūrusi Kretinga vaidino svarbų vaidmenį lietuviškos spaudos draudimo laikotarpiu 1864–1904 m., gabenant ją iš Karaliaučiaus krašto ...
2024-03-24
Skaityti daugiau

Regionas

Kretingoje sužalotas paspirtuku važiavęs 13-metis

Policijos paros įvykių suvestinėje skelbiama apie Kretingoje nutikusį eismo įvykį, kurio metu nukentėjo nepilnametis. Trečiadienį, apie 14.22 val., Kretingoje, Žemaitės ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This