Tarptautinis festivalis vilios ne tik trumpo metro filmais, bet ir lietuviška duona su sūriu

Kultūra, Svarbu

Jau šį penktadienį Klaipėdoje penktą kartą startuosiantis tarptautinis trumpametražiais filmais debiutuojančių kino kūrėjų festivalis GoDebut žiūrovus žada stebinti žanrų, stilių ir temų įvairove.

Pasak V. Kazlauskaitės, nuo kitų dalyvių lietuvių filmai skiriasi savo tematika. Palmiros Mart nuotr.

Pasak pirmą kartą prie festivalio organizatorių prisijungusios panašių tarptautinių renginių ir kino projektų kuratorės vilnietės Vaidos Kazlauskaitės, „sunku patikėti, jog tai yra debiutiniai filmai”.

Jos teigimu, per tris festivalio dienas žiūrovai pamatys kruopščiai atrinktas 48 juostas, kurių trukmė – nuo 1 minutės iki pusvalandžio. O iš viso festivaliui buvo pateikti 144 filmai iš 25 šalių.

„Filmų temų ir stilių įvairovė – milžiniška, pradedant vaidybiniais, dokumentiniais, animaciniais, eksperimentiniais ir baigiant siaubo, fantastikos filmais apie ateivius „, – pirmadienį surengtos spaudos konferencijos metu kalbėjo festivalio konkursinės programos sudarytoja.

Jai pritarė ir vienas iš šio renginio sumanytojų bei idėjos autorių Kęstutis Meškys. Jo teigimu, ne vienas klaipėdietiškame festivalyje debiutavęs autorius jau yra tapęs ir kitų, profesionalių kūrėjų festivalių laureatais, jis neabejoja, jog tokių bus ir tarp šiųmetinių debiutantų.

Daugiausiai filmų šiemet sulaukta iš Prancūzijos, nors dalyvių geografija – labai plati: nuo latvių, estų, rusų, suomių iki azerų ir portugalų. Tiesa, dėl pandemijos dalis iš 15 Europos šalių atrinktų dalyvauti festivalyje kino debiutantų į jį patys neatvyks, o filmus, kaip ir dalis žiuri narių, stebės internete. Visgi organizatoriai tikisi sulaukti ir „gyvų” dalyvių iš Estijos, Latvijos, Suomijos, o tarp svečių laukiama atstovo iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Festivalyje dalyvauja ir 9 lietuviai, kurių filmai, pasak V. Kazlauskaitės, nuo kitų dalyvių išsiskiria savo tematika.

„Lietuviai žvelgia į save, į savo šeimą, savo istoriją, lietuviai nekalba apie pandemiją, neliečia globalių temų, tą daro kiti europiečiai”, – sakė ji.

Išskirtinis šio festivalio bruožas – jo programa „Išdrįsk būti žalias”, kuriai pateikti filmai, pasak programos sudarytojos, peržengia ekologijos temos rėmus. Šiai programai pateikta net mokslinės fantastikos žanro kino juosta.

Be to, festivalio metu bus surengta ir keletas seminarų, vienas iš kurių vyks Palangoje.

K. Meškys prasitarė svajojantis į šį pajūrio kurortą ateity perkelti ir GoDebut festivalio atidarymo iškilmes bei dalį filmų programos. Jo teigimu, „norėtume Palangoj sukurti savotiškus Kanus”.

O kol kas, pasak K. Meškio, festivalio dalyviai bus maitinami ne tik dvasiniu penu – filmais, bet ir lietuviška duona, kastiniu bei sūriu.

Visgi renginio organizatoriai neatsakė į „Atviros Klaipėdos” klausimą, koks yra šio festivalio biudžetas, apsiriboję abstrakčiu „labai kuklus”. Matyt, dėl to šiemet įvestas ir simbolis 10 eurų dalyvio mokestis.

INFORMACIJA

GoDebut nugalėtojus rinks autoritetinga tarptautinė žiuri, kurioje – žinomi kino veikėjai iš Latvijos, Prancūzijos, JAV, Lietuvos, o jam vadovaus tarptautinio Tamperės kino festivalio direktorius, Europos kino akademijos narys Jukka-Pekka Laakso iš Suomijos. Šios žiuri sprendimas nulems ir pagrindinio prizo – „Auksinės ANIKĖS“ už geriausią festivalio filmą nugalėtoją. Jam šiemet bus skirta ir piniginė 1000 eurų premija.

Dar viena žiuri – Publikos, kurioje žinomi Lietuvos ir Klaipėdos meno ir visuomenės atstovai nuspręs, kam atiteks dar vienas vienas svarbus festivalio prizas – „Sidabrinė ANIKĖ“. Šiai žiuri vadovaus žinoma Lietuvos kino kūrėja, režisierė Inesa Kurklietytė.

Festivalis vyks gruodžio 17-19 dienomis Klaipėdos kultūros fabrike. Festivalio rėmėjai – Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kino centras.

Visą festivalio programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra, Svarbu

Kultūrinė krizė: ministras žada kalbėtis su savivalda

Nuo praėjusio pavasario Klaipėdą valdantiems politikams nusprendus kardinaliai pakeisti kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir taip sukėlus dalies kultūros bendruomenės nepasitenkinimą, ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Tarpukario Klaipėdos krašto kinas - ne tik su Holivudo žvaigždėmis iš Kretingalės ir Šilutės

Žinomas uostamiesčio sinefilas, vienas iš Klaipėdos populiaraus kino bičiulių klubo „8 ½ “ įkūrėjų, kultūrininkas, žurnalistas Kęstutis Meškys ir vėl ...
2023-10-07
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatyti jaunųjų kūrėjų trumpametražiai filmai

Kino teatre „Arlekinas“ įvyko šeštoji kūrybinių kino dirbtuvių „Nordbaltic Incubator: Dokumentinė Klaipėda ’23“ nemokama filmų peržiūra. Šiais metais buvo pristatyti ...
2023-10-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This