Rasa Bekėžienė: „Moteris geba lengviau laviruoti situacijose”

Svarbu, Veidai

Sutikus šią simpatišką šviesiaplaukę moterį kur nors prekybos centre, vargiai pamanytum, jog ji vadovauja didžiausiam Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato padaliniui – uostamiesčio policijos komisariatui, kuriame, žinia, daugumą darbuotojų sudaro vyrai.

Visgi pažįstantieji Rasą Bekėžienę nesistebi tokiu šios atsakingai, sąžiningai ir nuoširdžiai jai pavestas pareigas atliekančios moters karjeros posūkiu, nesvarbu, kur ji besidarbuotų. Link miesto policijos vadovės pareigų eita kryptingai, pradedant dėstytojavimu Klaipėdos aukštesniojoje policijos mokykloje ir baigiant tiek Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkės, tiek Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pareigomis.

Rasa Bekėžienė

Tarp įtemptos darbotvarkės antrą savaitę Klaipėdos policijos komisariatui vadovaujanti R. Bekėžienė surado laiko atsakyti ir į keletą „Atviros Klaipėdos” klausimų.

Papasakokite plačiau apie save – iš kur esate kilusi, ką esate baigusi?

Mano gimtasis miestas – Telšiai, ten baigiau vidurinę mokyklą ir išvykau studijuoti į Vilnių. Pasirinkau studijas tuometinėje Lietuvos policijos akademijoje, pradėjau studijuoti 1993 m. o 1998 m. baigiau Lietuvos teisės universitetą, įgijau teisės ir policijos veiklos studijų krypties kvalifikaciją ir man suteiktas teisės magistro laipsnis.

Ar nuo vaikystės svajojote tapti policininke?

Vaikystėje nesvajojau tapti policijos pareigūne, tai, kad pasirinkau studijuoti Lietuvos policijos akademijoje, buvo atsitiktinumas, nes mokykloje perskaičiau skelbimą, kviečiantį rinktis studijas. Kadangi ši aukštoji mokykla buvo naujai įkurta, pamėginau ir, savo nuostabai, buvau priimta. Nustebusi buvau todėl, kad į šias studijas buvo nustatytos kvotos vaikinų ir merginų atžvilgiu. Tuomet merginų buvo priimama tik 10 proc. iš 500 stojančiųjų, be to, reikėjo aukšto vidurinio išsilavinimo balų vidurkio bei buvo keliami dideli fizinio pasirengimo reikalavimai. Vaikystėje svajojau, jog užaugusi norėčiau būti mokytoja.

Nors mūsų dienomis tarp policijos pareigūnų moterų yra nemažai ir tai jau nieko nestebina, vadovaujančiuose postuose jų vis dar – retenybė. Kaip manote, kodėl?

Reiktų pastebėti, kad vis dėlto ši profesija labiau sietina ir stereotipiškai vis dar įvardijama kaip vyriška. Tačiau pastaruoju metu keičiasi požiūris į vyro ir moters vaidmenį tiek visuomeniniame, tiek ir šeimos gyvenime, todėl moterys taip pat gali save išreikšti, pasirinkdamos profesiją ir netgi drąsiau renkasi vadovės kelią.

Moterys, mano manymu, racionalesnės, atsargiau ir su didesne atsakomybe priima sprendimus, nėra tokios impulsyvios. Manau, jog moterų vadovavimo privalumas yra tas, kad jos geba lengviau laviruoti situacijose.

Kokios, Jūsų nuomone, Jūsų asmeninės savybės padės naujajame poste? Ko reikia vadovui?

Išties nelengvas klausimas. Manau, kad vadovas turi būti komandos variklis, svarbu kartu dirbti kaip komandai, prisiimti atsakomybę, būti energingai, reikliai, sąžiningai ir patikimai.

Kaip manote, kam lengviau vadovauti – moterims ar vyrams? Ar nekils sunkumų, vadovaujant vyriškai kompanijai?

Nemanau, kad vadovaujamos pareigos gali būti skirstomos pagal lytis, nors kai kurie vyrai vis dar nėra tolerantiški moterims vadovėms. Mano komandoje yra harmonija, nes vadovų korpusas susideda iš 4 vadovų, iš kurių dvi moterys ir du vyrai, taigi vienas kitą papildydami sugebėsime prisitaikyti prie kintančių sąlygų ir naujų iššūkių. O iš viso šiuo metu Klaipėdos miesto policijos komisariate yra įsteigta daugiau nei 200 pareigybių.

Asmeninio archyvo nuotr.
Kaip atsipalaiduojate po darbų, ką mėgstate veikti laisvalaikiu?   

Laisvalaikį dažniausiai skiriu šeimai ir draugams, esame aktyvaus laisvalaikio mėgėjai. Pandemija išmokė judėti, todėl išbandėme vaikščiojimą, šiltuoju metų laiku mielai renkamės dviračius. Kelionės – tai dar vienas pomėgis, kuris patinka visai šeimai.

Kokia Jūsų šeima, ar turite dar kokių nors šeimos tradicijų?

Kartu su vyru auginame du vaikus. Šeimoje tradicijos susijusios su didžiosiomis metų šventėmis, esu praktikuojanti katalikė, todėl Kūčios, šv. Kalėdos ir Velykos mano šeimoje visada švenčiamos. Naudodamasi proga linkiu ir savo kolegoms, ir visiems klaipėdiečiams gražių, ramių artėjančių švenčių artimųjų apsupty.

1 Comment

  1. asd

    Šaunuolė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Mirė policijos komisariate

Šeštadienį dėl to, kad viešoje vietoje šlaistėsi girtas, į Klaipėdos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą buvo pristatytas 53 metų vyras. Praėjus ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Veidai

Specialiosios parengties skyriaus viršininkas: „Kai pradėjau tarnybą vien apsauginis skydas svėrė apie 30 kilogramų"

Lietuvos policijoje yra tik penki Specialiosios parengties skyriai (SPS) – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This