Pristatys filmų ciklą apie nykstančius Klaipėdos krašto kaimus

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Etnografiniame Mažosios Lietuvos regione kultūros paveldą išsaugoti ypač sudėtinga dėl to, kad nemaža jo dalis buvo sunaikinta baigiantis II pasauliniam karui, tačiau dar didesnė dalis sunaikinta po karo.

Nykimo procesas tebevyksta ir mūsų dienomis, todėl Klaipėdos etnokultūros centre gimė projektas „Nykstantys Klaipėdos krašto kaimai“ – sukurtas 6 filmų ciklas.

Filmuose užfiksuota unikali, moksliškai atrinkta informacija apie nykstančias ir sparčiai besikeičiančias etnografinio Mažosios Lietuvos regiono vietoves.

Įspūdingus gamtovaizdžius, sunkiai prieinamų ir mažai žinomų objektų vaizdus lydi archeologų ir istorikų komentarai, pokalbiai su žmonėmis, gimusiais ir gyvenančiais Klaipėdos krašte ir buvusio pasienio apylinkėse: Klaipėdos ir Kretingos rajonuose, Palangos savivaldybėje (Dovilų, Agluonėnų seniūnijos; Kairių kaimo apylinkės, Karklės ir Nemirsetos kaimai; Kretingalės ir Bajorų apylinkės). Specialiai filmui sukurtas muzikinis takelis remiasi Mažosios Lietuvos dainų temomis.

Pastarąsias vietoves plačiau bus pristatomos bei medžiaga publikuojama 2022 metais, tačiau jau šiandien Klaipėdos etnokultūros centras kviečia miestiečius apsilankyti „Facebook“ / „YouTube“ paskyrose ir peržiūrėti glaustą filmų ciklo apžvalgą.

Filmų ciklo režisierė ir scenarijų autorė prof. Dalia Kiseliūnaitė, operatorius Nerijus Jankauskas, montuotojas Dalius Sakavičius, kompozitorius Vladimiras Konstantinovas.

Klaipėdos etnokultūros centro projektą „Nykstantys Klaipėdos krašto kaimai“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Nematerialaus kultūros paveldo sąraše - ir Šiupinio šventė

Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade nuo šiol puikuosis ir Šiupinio šventė Mažojoje Lietuvoje. Tradicijos bylą rengė Klaipėdos etnokultūros centras, ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Arvydas Vaitkus - medkirtys!*

„Prieš ką kovoja Klaipėdos miesto valdžia? Ko labiausiai nekenčia? Istorinio ikisovietinio paveldo. Medžių. Gyventojų. Šiandienos renginys – susidorojimas su Donelaičio ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Regionas

Istorijų opera „Klaipėda" skambės Tauragėje ir Šilutėje

Vienas naujausių Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklių – mažasis spektaklis istorijų opera „Klaipėda“ išvyksta gastrolių: kovo 7 d. 18 val. ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This