GoDebut festivalis atidarytas įspūdingu Alantės Kavaitės filmu

Fotoreportažai, Kultūra

Penktadienio vakare Klaipėdoje iškilmingai atidarytas tarptautinis Europos trumpametražių filmų festivalis GoDebut.

Edgaro Vitkevičiaus nuotr.

Nors penktą kartą vykstančio renginio – debiutuojančių Europos autorių gretas praretino pandemija, visgi į atidarymą atvyko ne tik žymūs Lietuvos kino korifėjai – režisieriai Audrius Stonys, Audrius Juzėnas, Inesa Kurklietytė, bet ir keletas svečių iš užsienio, tarp kurių – ir režisierius iš Prancūzijos Alexandre Yvon bei tarptautinės žiuri komisijos narys iš JAV Paul Nethercott.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistės užkalbintas dokumentinių filmų režisierius ir prodiuseris iš Estijos Riho Vastrik teigė Klaipėdoje esantis pirmą kartą, tačiau su Lietuvos kino kūrėjais palaikantis glaudžius ryšius – yra prodiusavęs keletą A. Stonio filmų, dirbęs prie kitų bendrų projektų.

Šiame festivalyje jis teigė vesiantis kūrybines dirbtuves apie dokumentinių filmų scenarijų rašymą.

Riho Vastrik džiaugėsi galėdamas dalyvauti Klaipėdos kultūros fabrike vykstančiame GoDebut festivalyje, kuriame ves kūrybines dirbtuves. Palmiros Mart nuotr.

Žiuri komisijos narys A. Stonys, sveikindamas į atidarymą atvykusius renginio dalyvius ir žiūrovus, jaunųjų debiutantų kūrybą palygino su jį nustebinusiu labai mažyčiu upeliu, kuris, kaip paaiškėjo, yra Nemuno ištakos. Pasak jo, kaip kad tas upelis tekėdamas išvirsta į galingą Nemuno vagą, taip ir iš šiandieninių debiutantų išaugs ne vienas žymus kino kūrėjas.

Festivalio GoDebut sumanytojas bei direktorius Kęstutis Meškys dėkojo negausiai, bet darbščiai festivalio komandai ir pandemijos nepabūgusiems renginio dalyviams bei į atidarymą atvykusiems žiūrovams.

Jiems atidarymo proga buvo parodytas įspūdingas mūsų tautietės Alantės Kavaitės, gyvenančios ir kuriančios Prancūzijoje, pilnametražis vaidybinis filmas „Įsiklausyk į laiką”/„Ecoute le temps”.

Detektyvinė kaimo gražuolės aiškiaregės, daugelio vadinamos ragana, nužudymo istorija, kurią narplioja jos dukra, savo mistiniu pasakojimo būdu bei stiliumi šiek tiek primena žymųjį Deivido Lynčo „Tvyn Pyksą”.

Iš viso per tris dienas žiūrovai išvyks 48 debiutantų filmus, kurie buvo atrinkti iš 144 festivaliui pateiktų juostų.

Tarp jų – įvairių žanrų, temų ir stilių filmai, pradedant vaidybiniais, dokumentiniais, animaciniais, eksperimentiniais ir baigiant siaubo, fantastikos juostomis ar komedijomis, kurių trukmė – nuo 1 minutės iki pusvalandžio.

Iš viso filmus festivaliui buvo pateikę 25 šalių, iš kurių liko 15 šalių atstovai, tarp jų – latviai, estai, lenkai, prancūzai, suomiai, azerbaidžaniečiai, portugalai ir, žinoma, lietuviai.

Festivalio metu be filmų peržiūros dar vyks kelios kūrybinės dirbtuvės, o atskira filmų programa, pavadinta „Išdrįsk būti žalias”, gvildens aktualias ekologines problemas.

INFORMACIJA

GoDebut nugalėtojus rinks autoritetinga tarptautinė žiuri, kurioje – žinomi kino veikėjai iš Latvijos, Prancūzijos, Suomijos, JAV, Lietuvos. Šios žiuri sprendimas nulems pagrindinio prizo – „Auksinės ANIKĖS“ už geriausią festivalio filmą nugalėtoją. Jam šiemet bus skirta ir piniginė 1000 eurų premija.

Dar viena žiuri – Publikos, kurioje žinomi Lietuvos ir Klaipėdos meno ir visuomenės atstovai nuspręs, kam atiteks dar vienas vienas svarbus festivalio prizas – „Sidabrinė ANIKĖ“. Šiai žiuri vadovaus žinoma Lietuvos kino kūrėja, režisierė I. Kurklietytė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Filmą apie istorinius Klaipėdos įvykius kurianti komanda prisistatys Vilniaus knygų mugėje

Lietuvininko žvalgo, kontrabandininko Erčiaus Vanago ir gražuolės vokietės Emos meilė dramatiškais Klaipėdai metais – istorija, nugulusi į Sauliaus Šaltenio knygą ...
2024-02-14
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūrinė krizė: ministras žada kalbėtis su savivalda

Nuo praėjusio pavasario Klaipėdą valdantiems politikams nusprendus kardinaliai pakeisti kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir taip sukėlus dalies kultūros bendruomenės nepasitenkinimą, ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Tarpukario Klaipėdos krašto kinas - ne tik su Holivudo žvaigždėmis iš Kretingalės ir Šilutės

Žinomas uostamiesčio sinefilas, vienas iš Klaipėdos populiaraus kino bičiulių klubo „8 ½ “ įkūrėjų, kultūrininkas, žurnalistas Kęstutis Meškys ir vėl ...
2023-10-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This