Virš Šarūno Reikalo galvos – debesys?

Svarbu, Verslas

Naujoji uostamiesčio savivaldybės valdomos UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) vadovė Roma Budrienė yra nusiteikusi atlikti pertvarką ir šios įmonės valdomoje VšĮ „Anabazis”, užsiimančioje atliekų rūšiavimu.

2005 m. kovą „Anabazis” buvo įsteigta kaip UAB, vėliau reorganizuota į VšĮ. 2017-aisiais laimėjus konkursą jį su KRACT pasirašė penkerių metų trukmės, 1,887 mln. eurų vertės komunalinių atliekų rūšiavimo (operavimo) paslaugų sutartį. Pasirodo, kad joje šiemet direktoriaus pavaduotoju buvo įdarbintas pirmasis KRATC direktorius Šarūnas Reikalas, šiai bendrovei vadovavęs nuo pat jos įsteigimo 2003-iųjų kovą (pasibaigus paskutinei kadencijai valdyba Š. Reikalą iš pareigų atleido nuo gegužės 1-osios, išmokėdama jam vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio išeitinę kompensaciją).

Šarūnas Reikalas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, R. Budrienė, jau ėmusis pertvarkų KRATC, ir atsisveikinusi su direktoriaus pavaduotojo pareigas ėjusiu Šarūnu Jonu Tamuliu ir Mechaninio rūšiavimo skyriaus (Dumpių sąvartyno) vadovu Raimundu Mockumi, yra nusiteikusi taip pasielgti ir su Š. Reikalu, kuris šiuo metu atostogauja.

KRATC atstovas spaudai Arūnas Liubinavičius patikino, kad jokių atleidimų „Anabazyje” nėra, tačiau įstaigos valdyba esą nusprendė pradėti jos reorganizaciją.

„Anabazio” valdybą šiuo metu sudaro KRATC darbuotojai Reda Pociutė-Prialgauskienė, Agnė Rajeckienė ir Gediminas Sendrius. Spalio duomenimis, įstaigoje dirbo 26 žmonės, vidutinis atlyginimas čia siekė 1 350 eurų. Įstaiga pernai turėjo 366 079 Eur pajamų, sugeneravo 29 459 Eur pleno. 2019-aisiais šie rodikliai atitinkamai siekė 355 084 ir 10 489 eurus.

Su pačiu Š. Reikalu penktadienį susisiekti nepavyko – į skambutį jis neatsiliepė.

13 Comments

  1. Labai lietuviška

    toks jau lietuviškas būdas – sumaišyti žmogų su žemėmis, kai jis pasitraukia iš vadovaujančių pareigų. Makūnas, Žičkuvienė, Vaitkus… O realiai tai reiktų Šarūnui padėkoti, kad sukūrė efektyviausią atliekų tvarkymo sistemą Lietuvoje: kaina gyventojams mažiausia, į sąvartyną laidojama mažiausiai atliekų, administravimas tobulas – mokesčiai surenkami 100 proc. Bet ar kam įdomu, ką jis gero padarė 🙂

    Reply
    • ₩₩₩

      Pritariu 100%, Žmogus kuris ženkliai prisidėjo kuriant atliekų tvarkymo sistemą Klaipėdoje, metamas iš darbo direktorės, kuri vykdo nurodymus, bet pati dar net nelabai supranta, į kokį darbą atėjo. Ir čia, sako, geras vedybininkas. Geras galvų kapotojas.

  2. Anonimas

    Pamenu, nuolat pietaudavo Senojoje Hansoje . Mirtingieji užsisakydavo dienos pietus, o mūsų herojaus stalas visada būdavo nukrautas brangiausiais patiekalais. Žodžiu, kiekviena diena būdavo lyg šventė. Tokia tai prisiminimų istorija tarp kitko.

    Reply
  3. Renaldas

    Kažkas prašė KRATC galimos korupcijos faktų. Prašau:
    • KRATC 2019 m. pajamos 8,8 mln. EUR. KRATC per metus sukuria paslaugų, už kurias Klaipėdos regiono (Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Palangos miesto, Neringos, Kretingos rajono, Skuodo rajono ir Šilutės rajono savivaldybės) gyventojai (viso 322 tūkst.) susimetę sumoka 5,2 mln. EUR, dar 3,6 mln. EUR įmonė susirenka iš įmonių. Įdomu: vien Klaipėdos mieste KRATC gavo 4,97 mln. EUR pajamų, Klaipėdos gyventojai sumokėjo 3,5 mln., įmonės – 1,47 mln. EUR. Visi Klaipėdos barai, viešbučiai, mokyklos, darželiai ir kitos biudžetinės ir verslo įmonės „išmetė“ atliekų tik tiek, kad jų mokesčiai sudarė tik 29,6 proc. nuo bendros apmokėtų sąskaitų sumos? Arba kitaip – nejaugi gyventojai savo namuose „pagamina“ net 70 proc. KRATC surenkamų šiukšlių? KMSA reikėtų atidžiai peržiūrėti KRATC surinkimo ataskaitas ir taikomą kainodarą.
    Abejonės dėl kainodaros (ne)tinkamumo paaiškinimas: KRATC skelbia, kad per 2019 m. priėmė 229‘623‘535 kg atliekų. Vien Klaipėdoje – 117‘943‘000 kg . ES skelbia, kad vidutinis ES pilietis per metus išmeta 500 kg atliekų. Klaipėdos 148 tūkst. gyventojams pagal šį ES rodiklį tektų atsakomybė už 74‘000‘000 kg šiukšlių, tačiau KRATC „sako“, kad klaipėdiečiai taip geria gyvena, kad išmeta šiukšlių daug daugiau, nei vidutinis ES pilietis.?
    • 37 proc. nuo bendro KRAC surenkamų šiukšlių kiekio galima priskirti įstaigoms. Vėlgi, klausimas – kodėl įmonės už savo pelenus, šlakus ir kitas pramonės atliekas, sudarančias 37 proc. bendro surenkamo šiukšlių kiekio, sumoka į KRATC sąskaitas tik 29,6 proc. šios viešosios paslaugos bendros kainos?
    • Remiantis KRATC veiklos ataskaita, dugno pelenų, šlako, ir kitų pramonės atliekų 1 kg surinkimo ir apdirbimo kaina dvigubai mažesnė už Antano iš Žardės raj. išmetamų buities atliekų 1 kg. kainą.
    • Požeminių ir antžeminių šiukšlių šalinimo konteinerių įrengimo projektas vėluoja (stipriai), privalomo organinių atliekų surinkimo iš gyventojų nurodymas nėra vykdomas. Klausimas – už kokius nuopelnus bendriems piliečių reikalams šios bendrovės vadovas Šarūnas Reikalas pastaruosius metus mokėjo darbuotojams atlyginimus, didesnius nei bet kurios kitos Klaipėdos miesto savivaldybei, t.y. visiems klaipėdiečiams, pavaldžios įstaigos darbuotojams? Viso Klaipėdos savivaldai pavaldžios 138 įstaigos, tarp kurių ligoninės, mokyklos, darželiai, socialinės, sporto ir kultūros įstaigos bei likusios komunalinių paslaugų teikėjos – Klaipėdos vanduo ir Klaipėdos energija
    • 2021-2030 m. Klaipėdos strateginio plėtros plano analizė teigia, kad 2017 m. KMS perdirbo 79,0 proc. surinktų komunalinių atliekų. Jei tai būtų tiesa, tai sudarytų 18,0 proc. p. daugiau nei vidutiniškai šalyje ir daugiausiai tarp lygintų savivaldybių (Vilniaus, Kauno, Šiaulių) – kas gali tai patikrinti?

    Čia pateikti KRATC veiklos ataskaitos skaičiai sako tai, kad KRATC, „piešdama” savo nerealius pasiekimus/darbus, prisirašo ir tuos darbus turinčius padengti mokesčius, kuriuos susirenka per daugiausiai gyventojams pateikiamas sąskaitas.

    Reply
    • Renaldui

      Tokias įmones kaip KRAC STT tikrai stebi. Jeigu butų korupcijos apraiškų, seniai būtų supakavę. Nesivadovaukit virtuvinio lygmens paskaičiavimais. Juokingai atrodo.

  4. Stebėtojas

    Sąskaitų suvedinėjimas. Architektas, mero dešinioji ranka Modestas Neišdegė tapti KRAC direktoriumi, buvo demaskuotas, dabar keršija

    Reply
  5. Respect

    Maladiec meras,pradėjo kuoptis matyt prieš pabaigą

    Reply
  6. Vygantas

    KRATC (arba šiukšlių tvarkymas) yra tiesiog -laimės, turto šaltinis. Konservatorių partijos valdymo laikais jos nariai užėmė svarbiausius postus. Taip ir Š.Reikalas direktoriumi tapo palikęs savivaldybės administratoriaus pareigas. Jo pavaduotojas G. irgi tos partijos narys…. KRATC priėmė ir Petrošių perbėgusį iš V.Grubliausko komiteto pas konservatorius. Gerai šiam vyrui pasisekė – net seimo nariu tapo…. Liberalai apvaldė konservatorių partiją… Juk tai nesvarbu, Svarbiausia .pinigai…KRATC,as tam dosnus… Juk šiukšlių gamintojų vis daugiau – tada daugiau ir surenkamų mokesčių…

    Reply
    • Jons

      Nemeluokite, Reikalas KRATC direktoriumi tapo iš konservatorių perbėgęs pas libus.

  7. STT savanoris

    Didžiausios korupcinės schemos yra vykdomos KRATC įmonėje. STT, alioo, kur jūs? Išsivalyti ir kuo greičiau!

    Reply
    • stt

      klok faktus 🙂

  8. Debesys

    čia žurnalistai debesis kuria, o realiai tai per KRATC eina normalus ciongas, kuris visas šiukšles nupūs. Tikėkimės.

    Reply
  9. klaidele

    sugeneravo 29 459 Eur pleno

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas – 5 218 881,12 Eur. Antra pagal pelningumą tarp uostamiesčio savivaldybės įmonių ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This