Klaipėdoje darbo ieško pabėgėlių iš Afganistano šeima

Miestas

Užimtumo tarnyba skelbia, kad į Lietuvą perkelti Afganistano piliečiai pasklido po visą šalį: kai kurie jau pradėjo dirbti, kiti darbų dar ieškosi. Iš 87 atvykėlių, vasarą registruotų Raseiniuose, savivaldybės Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyriuje, čia dar liko 45. Septynios moterys atsisakė darbo rinkos paslaugų, nes neplanuoja dirbti dėl nėštumo arba mažamečių vaikų priežiūros.

Užimtumo tarnybos Klaipėdos specialistai prieš kelias dienas organizavo konsultacijas uostamiestyje gyventi ir dirbti pasirengusiai Noorzai šeimai. Buvo patikslinti jų duomenys dėl išsilavinimo, gebėjimų ir pageidavimų darbui. Klaipėdos miesto vyriausioji specialistė Inga Dėringienė informavo, kad abu perkelti afganistaniečiai nori dirbti ir šiuo metu kreiptasi į įmones dėl jų įdarbinimo.

Vyras Naseras turi aukštąjį universitetinį chemijos mokslų išsilavinimą, darbo kompiuteriu įgūdžių, minimaliai moka anglų kalbą. Pirmenybę teiktų elektriko darbui: galėtų būti mokiniu – elektriku, taip pat sutiktų dirbti ir nekvalifikuotą darbą. Jis nepamišo paminėti, kad darbą norėtų suderinti su lietuvių kalbos mokymusi. Jo žmona Farzana neturi išsilavinimo, nėra dirbusi, moka tik gimtąją dari kalbą. Jos prioritetas – lietuvių kalbos mokymasis ir šeima, bet sutiktų dirbti siuvėja arba pagalbine virtuvės darbuotoja.

Dėl šių asmenų įdarbinimo kreiptasi į UAB „Rimi Lietuva” dėl gamybos darbuotojo kepykloje arba virtuvėje, „Autofiksas LT” ir „Žuvita” dėl žuvies apdirbėjo ar pakuotojo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, iš Afganistano evakuoti Lietuvoje integruojami 179 asmenys, iš jų 51 vyras, 43 moterys, 85 vaikai. Iš visų vaikų yra mokyklinio amžiaus (nuo 6 iki 16 metų) – 38. Klaipėdoje iš viso apsigyveno aštuoni afganistaniečiai.

Užimtumo tarnyba tikina, kad jos specialistai šiuo metu aktyviai dirba su pabėgėlio statusą turinčiais afganistaniečiais – atsižvelgiama į jų individualius ir šeimos poreikius, kvalifikaciją bei darbo patirtį. Jie supažindinami su situacija darbo rinkoje, kalbama apie jų lūkesčius ir savęs pozicionavimą ieškant darbo su didesniu nei vidutiniu darbo užmokesčiu. Pastebima, kad atvykusių į mūsų šalį žmonių lūkesčiai ne visada atitinka Lietuvos darbo rinkos realijas.

1 Comment

  1. Užimtumo tarnybai

    Gal galite paaiškinti, kodėl Užimtumo tarnyba taip išskirtinai rūpinasi ne piliečių ir ne mokesčių mokėtojų įdarbinimu? Ir didesniu nei vidutinis atlyginimu? Gal į Užimtumo tarnybą įdarbinkit? Galės dirbti ir su dari kalba, nes labai nori.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Daugiausiai senjorų dirba švietimo, sveikatos priežiūros, vandens tiekimo įmonėse, mažiausiai - IT sektoriuje

Demografinė situacija verčia keisti požiūrį į vyraujančią situaciją darbo rinkoje penkiasdešimtmečių ir šešiasdešimtmečių atžvilgiu. Užimtumo tarnyba pasidomėjo Lietuvos įmonėse ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėda ryškiai išsiskiria pagal du darbo rinkos rodiklius

Klaipėdos regione kvalifikuotų darbuotojų poreikis nuosekliai auga, o didžiausius iššūkius savo veiklai įmonės sieja su augančiomis išlaidomis ir darbuotojų trūkumu. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This