Nuo vasario – naujos vandens kainos

Miestas, Svarbu

Nuo vasario įsigalios naujos AB „Klaipėdos vandens” kainos – Klaipėdos miesto taryba priėmė atitinkamą formalų sprendimą. Klaipėdos rajono taryba naujus tarifus buvo palaiminusi dar lapkričio 25-ąją.

Jei Klaipėdos politikai nebūtų priėmę tokio sprendimo, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) tai būtų padariusi šį ketvirtadienį vienašališkai, nes uostamiesčio valdžia jau ir taip pažeidė Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą, numatantį, kad savivaldybių, kuriose įmonė teikia tokias paslaugas, Tarybos atitinkamą sprendimą turi priimti ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų. VERT naujas AB „Klaipėdos vanduo“ teikiamas bazines geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainas suderino dar spalio 14-ąją.

pxhere.com nuotr.

Nepritarti tokiam sprendimui siūlė Arvydas Vaitkus ir konservatorius Aidas Kaveckis. Tuo metu liberalė Alina Velykienė ragino išdrįsti balsuoti už Tarybos sprendimus, kurie yra aiškiais reglamentuoti pagrįstais faktais.

„Man yra labai liūdna, kad pensininkams, kuriems dovanojame dovaną po dešimt eurų, tai mes iš biudžeto į kairę, dešinę mėtome pinigus, o čia, kur kalba eina apie investicijas, apie vandens tiekimą, gyvybiškai svarbu ir įmonei, ir miestui, ir visai vandentvarkai, mes sakome, oi čia sorry, mes nebalsuosime. <…> Vanduo negali būti gaminamas nemokamai”, – kalbėjo A. Velykienė, raginusi nesidengti VERT.

„Kainų kėlimas yra gana objektyvus, aš nesislėpsiu už to VERT’O”, – antrino Alvidas Šimkus.

„Kaštai suskaičiuoti, pagrįsti. <…> Manau, kad įmonė negali teikti socialines paslaugas dirbama nuostolingai”, – kalbėjo konservatorius Rimantas Didžiokas.

Už sprendimo projektą pasisakė 15 Tarybos narių, prieš – 9 (Ela Andrejeva, Arūnas Andziulis, Romaldas Idzelevičius, A. Kaveckis, Antanas Kontautas, Vytis Radvila, Vaida Raugelė, Jurij Šeršniov ir A. Vaitkus) susilaikė trys. Dėl vadinamojo abonentinio mokesčio politikai balsavo drąsiau – už buvo 22 ir tik trys susilaikė.

Nuo vasario kub. m. vandens butuose brangs nuo 1,43 iki 1,65 Eur be PVM, individualiuose namuose – nuo 1,35 iki 1,63 Eur. Tuo metu vadinamasis skaitiklių mokestis mažės: butuose nuo 1,26 iki 0,73 Eur/mėn., daugiabučiuose, kai vanduo apskaitomas ties namo įvadu – nuo 4,14 iki 2,42 Eur/namui per mėnesį, o individualiuose namuose – nuo 1,97 iki 0,98 Eur/mėn. be PVM.

„Klaipėdos vanduo“ buvo skelbęs, kad dėl tokių daugiabučio gyventojams, kurie vidutiniškai per mėnesį suvartoja 3 kubinius metrus vandens, išlaidos už šaltą vandenį, įskaitant abonentinį mokestį, didės tik 0,15 Eur, o suvartojant du kubinius metrus vandens sumažėtų 10 centų.

Dviejų asmenų daugiabutyje gyvenančiai šeimai bendra vidutinė mėnesio sąskaita už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą gali padidėti apie 1,22 Eur, individualiame name – vidutiniškai 1,59 Eur.

Keturių asmenų šeimai už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą, gyvenantiems bute, vidutiniškai augs apie 2,55 Eur, o gyvenantiems individualiuose namuose – apie 3,28 Eur.

„Tik dėka netolimoje praeityje vykdytų investicijų į išmaniąsias technologijas, mažinančias elektros energijos sąnaudas, išvengėme dar didesnio kainų kilimo. Pavyzdžiui, geriamojo vandens tiekimui 2018 m. sunaudojome 6565 MWH elektros, o 2020 m. elektros sunaudojimas sumažėjo iki 5489 MWH, (lygiagrečiai mažėjo elektros sunaudojimas ir nuotekų tvarkymui). O investicijos į plėtrą – padidėjęs patiekiamo vandens kiekis – kainą už vandenį gyventojams šiandien sumažina beveik 8 centais už kubinį metrą. Mes nuolat optimizuojame įmonės sąnaudas, tad kainos ir toliau išlieka vienos žemiausių Lietuvoje“, – pranešime spaudai cituojamas AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

INFORMACIJA

VERT pažymoje rašoma, kad „Klaipėdos vanduo“ 2019 m. gavo 17,274 mln. eurų pajamų (80,7 proc, jų – už vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugas).

Pagal bendrovės pateiktus duomenis realizuoti geriamojo vandens kiekiai 2019 m., lyginant su 2017 m., didėjo 5 proc., nuotekų valymo kiekiai išaugo 1,7 proc. Vandens suvartojimas ir nuotekų kiekiai daugiausiai augo individualiuose namuose, nes 2017–2019 m. prie vandentiekio tinklų prisijungė 2298, o prie nuotekų tinklų – 2491 naujas vartotojas.

„Klaipėdos vanduo“ 2019 m. iš geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų gavo 171 180 eurų pelno, iš paviršinių nuotekų tvarkymo gautas pelnas sudarė 116 890 Eur. Pernai šie rodikliai atitinkamai siekė 1 174 470 ir 115 910 Eur.

Bendrovė VERT taip pat yra buvo pateikusi duomenis, kad patiria nuostolius dėl geriamojo vandens apskaitos tarp daugiabučių namų įvadų ir butų skaitiklių – jie sudaro 228,4 tūkst. kub. m arba 7,98 proc. nuo į butus patiekto geriamojo vandens. Pašildyti skirto vandens nuostoliai daugiabučiuose sudaro 151,6 tūkst. kub. m arba 8,31 proc. nuo patiekto kiekio.

6 Comments

  1. Anonimas

    Ar Šimkus su Velykiene man gali paaiškinti, kodėl labai pelningai dirbančiai įmonei vis trūksta pinigų, jeigu jų išties netrūksta? Kas čia per abrakadabra?

    Reply
    • Nemokamų pietų nebūna

      Šimkus su Velykiene sako, kad įmonė investuoja, kad galėtų teikti kokybišką paslaugą. Jei neinvestuotų, gertumėte blogą vandenį ir tada keiksnotumėte. Nemokamų pietų nebūna, ar tik labdariniai , bet ten ir kokybė kita.

  2. MArijus

    Prabangius įmonės balius Klaipédos vandenys rengia su Butkutés pasirodymais- matyt neužtenka ir to, todél kainas kelią.

    Reply
    • gėda

      Gėda,” fotkinasi „prie bendrovės sienų plėšdami gyventojus, samdo kalinio žmonos koncertus.

  3. Antanas

    Pasprings plėšikai su vargšų varganais centais. Matai jie „gamina” vandenį, todėl brangsta. Piniguose maudosi tiek KRAC, tiek Klaipėdos vandenys, jau vien skaitliuko mokestis yra banditizmas. Ne Lietuva kalta, kad į valdžią visuose lygiuose sulindo daug „kombinatorių”. Jie ir smaugia eilinius žmones, kurie net per pandemiją bėga nuo smaugikų. Žmonės, kurie iškovojo laisvę, šiandien paliekami skurdui ir patyčioms.

    Reply
    • Anonimas

      Ne kokybėje esmė,o savo atlyginimų didinime. Tegul paviešina vadovų atlyginimus

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This