„Klasco” palapinės: teismo procesas prasidės iš naujo

Svarbu, Uostas ir jūra

2019-aisiais prasidėję teisminiai procesai dėl Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos (VTPSI) AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) duoto nurodymo nugriauti tris vadinamąsias palapines sugrąžinti į pradžią.

Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį panaikino rugpjūčio pabaigoje Klaipėdos apylinkės teismo priimtą sprendimą, kuris buvo nepalankus krovos kompanijai, ir nurodė pirmai instancijai skundą nagrinėti iš naujo.

Statybų inspektoriai reikalavo, kad „Klasco” iki 2020 metų sausio 25 dienos nugriautų visas tris savo palapines. Renaldo Kulikausko nuotr.

Buvo nukeliavę ir iki Aukščiausiojo Teismo

„Atvira Klaipėda” palapinėmis vadinamų laikinų sandėlių istoriją buvo aprašiusi dar 2018 m. rugpjūtį. Jos 2016-ųjų vasarą atsirado dėl „Klasco” suplanuoto sandėlio Naujoji Uosto g. 23 kapitalinio remonto. Kai įmonė paprašė Savivaldybės administracijos pritarimo tokiam remontui, jo projekte ir buvo numatyta vykstant šiems darbams įrengti „tris laikinas palapines, kurios išspręs nenutrūkstamą sandėlio produktų sandėliavimą/krovą kapitalinio remonto metu”. Kartu akcentuota, kad šios laikinos palapinės stovės tik dvejus metus, kol vyks sandėlio remontas.

2017 m. spalį „Klasco” kreipėsi į Savivaldybę ir tikino, kad dėl neva užsitęsusių sandėlio rekonstrukcijos terminų nori palapines eksploatuoti metais ilgiau – iki 2019 m. rudens. Artėjant dvejų metų terminui Savivaldybę pasiekė dar vienas įmonės raštas, kuriame jau pageidauta, kad miesto valdžia neprieštarautų, jog palapinės būtų eksploatuojamos dar 7 metus, o 2025 m. būtų dar kartą sprendžiama apie tolesnį jų naudojimą. Tada Savivaldybės administracija atsakė „Klasco”, jog ją tenkina tik ankstesnis nurodytas terminas –  palapinių eksploatavimas iki 2019 m. rudens.

2019 m. vasarą veiksmų dėl šių palapinių, kuriose laikomi grūdai, ėmėsi VTSPI. Po liepą atlikto patikrinimo inspekcija konstatavo, kad įmonė „2016 metais savavališkai vykdė ypatingojo statinio – sandėlio statybos darbus, neturėdama privalomo statinio statybos projekto ir statybą leidžiančio dokumento, tuo pažeisdama Statybų įstatymo nuostatas”. Kartu buvo surašytas privalomasis nurodymas iki 2020 metų sausio 25 d. nugriauti palapines ir sutvarkyti statybvietę. Tačiau „Klasco” su juo nesutiko ir padavė ieškinį Vilniaus apylinkės teismui.

Vilniaus miesto apylinkės teismas 2019 m. rugsėjį atsisakė priimti „Klasco” ieškinį, nurodydamas, kad su tokiu reikalavimu reikia kreiptis į Klaipėdos apylinkės teismą, nes objektai, dėl kurių ginčijamasi, yra uostamiestyje. Ginčas dėl bylinėjimosi vietos nukeliavo iki pat Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, kuris pernai balandį konstatavo, kad byla turi būti nagrinėjama Klaipėdos apylinkės teisme.

Pagaliau prasidėjus bylinėjimuisi „Klasco” teismui aiškino, kad palapinių konstrukcijas sudaro karkasas ir tentinė danga, šios konstrukcijos yra surenkamos, palapinės neturi pamato ir gali būti perkeliamos į kitą vietą, todėl jos esą priskirtinos kilnojamiesiems daiktams ir negali būti laikomos statiniais, kuriems privalomas statybos leidimas.

Kad palapinės yra statiniai pripažino teismo paskirtą ekspertizė atlikęs ekspertas. Tuo metu „Klasco” pasamdytas ekspertas, kurio išvados buvo pateiktos kartu su ieškiniu, buvo parašęs priešingą išvadą.

Rugpjūčio pabaigoje Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Kristina Sušinskaitė paskelbė, kad įmonės skundas atmetamas kaip nepagrįstas. Išnagrinėjęs visas aplinkybes ir įrodymus teismas pripažino, jog šie laikini sandėliai yra nekilnojamojo turto objektas, tad VTSPI turėjo teisę surašyti savavališkos statybos aktą ir atitinkamą nurodymą.

Toks sprendimas galėjo būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui ir bendrovė tai padarė.

Reikėjo pakartotinės ekspertizės

Savo apeliaciniame skunde „Klasco” dėstė, kad gelžbetonio plokščių pagrindas, prie kurio primontuotas palapinių karkasas, „yra savarankiški
nekilnojamieji daiktai, kuriems išduoti statybą leidžiantys dokumentai”. Teismas esą to nevertino, pasirėmė tik klaidingomis eksperto išvadomis ir neteisingai kvalifikavo palapines kaip nekilnojamuosius daiktus.

Įmonei kliuvo ir tai, kad teismo ekspertas Erikas Lenkevičius ekspertizę atliko neapžiūrėjęs palapinių vietoje. Esą jis davė išvadas klausimams, kuriems neturi kompetencijos ir atitinkamos kvalifikacijos. Anot „Klasco”, kadangi jos samdytas ekspertas buvo pateikęs kitokias išvadas, teismas privalėjo paskirti pakartotinę ekspertizę ir pavesti ją atlikti kitam ekspertui.

Bendrovė apygardos teismui pateikė dar vieno eksperto konsultacinę išvadą, kurioje teigiama, kad teritorijos dangoms, prie kurių pritvirtintos palapinės, buvo parengti atkirti projektai bei gauti statybą leidžiantys dokumentai. Tai esą tai rodo, kad aikštelės yra atskiri statiniai, o gelžbetoninių plokščių pagrindas nėra palapinių dalis. Apygardos teismas šiuos papildomus įrodymus prijungė prie bylos.

Bendrovė taip pat tikino, kad „palapinės niekaip nepažeidžia jokių trečiųjų asmenų teisių ar viešojo intereso”.

VTSPI savo atliepime tvirtino, kad ekspertizės nebuvo būtina atlikti vietoje, nes palapinės pastatytos pagal „detalius ir informatyvius” techninius pasus – eksploatavimo instrukcijas, kurių užtenka ekspertizės išvadoms padaryti.

Bylą išnagrinėjusi apygardos teismo kolegija, kurią sudarė teisėjos Giedrė Seselskytė, Larisa Šimanskienė ir Danutė Žvinklytė, konstatavo, kad eksperto E. Lenkevičiaus išvados ir teisme duoti paaiškinimai teisme nesuteikia pagrindo daryti vienareikšmiškos išvados, ar palapinės yra nekilnojamieji daiktai.

Kolegija taip pat atkreipė dėmesį į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartį, kurioje konstatuota, jog iš surenkamų metalinių apšiltintų konteinerių, kurie tarpusavyje sujungti varžtinėmis jungtimis, sumontuotas biuras, prijungtas prie inžinerinių komunikacijų, yra kilnojamasis daiktas ir nėra laikytinas statiniu.

„Nagrinėjamoje byloje ginčo objektas yra ne metaliniai konteineriai, o palapinės, tačiau konstrukcinės palapinių dalys, kaip ir minėtų konteinerių, sumontuotos varžtinėmis jungtimis, kurios gali būti atsukamos, palapinės perkeliamos ir sumontuojamos kitoje vietoje. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad priešingai nei minėtoje Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartyje, byloje nėra duomenų, kad ginčo objektai – palapinės – turėtų vidaus inžinerinius tinklus, kurie būtų prijungti prie sklype esančių inžinerinių tinklų, būtų įrengtos kitos palapinių eksploatavimui reikalingos infrastruktūros”, – rašoma sprendime.

Teisėjų kolegijos vertinimu, yra pagrindas pripažinti, kad pirmosios instancijos teismas suteikė per didelę įrodomąją reikšmę E. Lenkevičiaus ekspertizės išvadai, neišsiaiškino visų reikšmingų bylos aplinkybių, o priešingų ekspertizių faktas sudarė pakankamą pagrindą skirti pakartotinę ekspertizę.

„Apeliacinės instancijos teismas turi pagrindą daryti išvadą, kad nagrinėjamoje byloje tikslinga paskirti pakartotinę statybos techninės
veiklos ekspertizę, esant poreikiui, apklausti teismo posėdyje ekspertą/specialistą”, – rašoma sprendime.

Juo Klaipėdos apylinkės teismo verdiktas panaikinamas ir byla perduota pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

8 Comments

  1. Judas

    Tikrai nebejuokinga..
    Miestas turėtų bylinėtis jau ne tik dėl palapinių, bet aplamai ginant viešą interesą dėl visiško taršios krovos kompanijos iškėlimo iš miesto centro. Kitaip Klascko savivalei ribų nesimato.

    Reply
  2. Bus visko

    Man tos palapinės netrukdo, manau dar ir gerai nes užstoja bet kokią (ir vizualią) taršą. Manau labiausiai tos palapinės kliūva Puteikienės draugeliui kuris turi pastatą šalia Klasko tvoros ir tos palapinės, jam vaizdelio į marias reikia .

    Reply
    • Dokininkas

      Turiu pastebėjimą – jos pačios yra vizuali tarša.

  3. Anonimas

    Absurdo teatras. Didžiausias klounas -apeliacinis teismas.

    Reply
  4. Dokininkas

    Lietuva – juokdarių kraštas: keturi metai nagrinėjama KLASCO savivalė, teismai priima nutarimus, po to jos panaikina, ir vėl nagrinėja… Visa tai už gyventojų pinigus. Akivaizdu – miestas subjaurotas, teisingumo neina įgyvendinti, KLASCO toliau teršia – ant palapinių sukaupti visi nusikalstamos KLASCO veiklos įrodymai.

    Reply
  5. Miestietė

    Klasco godumui ir naglumui ribų nėra.

    Reply
  6. Viešas interesas

    arba maža miesto istorijos detalė kaip Klaipėdos liberalų vadas S.Budinas padirektoriavo. Pridalino leidimų tai dabar visi dirbs jo šūdą mėždami kelis dešimtmečius. Garbingų Teismų tarnai vėl per naujo aiškinsis ar su varžtais sujungus pastato dalis jis tampa kilnojamas ar jau ne kilnojamas. Algas jiems mokėsime mes, o parūdavusios nuo rūdos dulkių palapinės ir toliau puoš miesto centrą kol šoumenai merui kurs miesto įvaizdžio strategijas.

    Reply
    • Silkė

      O mūsų meras kiek metų primeravo- nepamiršai? Ka jis, kur jis, kas jis neskaitant triūbos,????

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Tamsioje „Šviesos loftų“ istorijoje bando ieškoti teisybės 

Prieš porą metų prasidėjusi, „Atviros Klaipėdos“ ir 15min.lt aprašyta istorija, kaip nusvilo žmonės, susigundę verslininkų planais šalia bendrovės „Regseda“ (buvusio ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This