Seimas išplėtė viešojo asmens sąvoką

Politika, Svarbu

Ketvirtadienio vakarą Seimas galutinai palaimino po „Atviros Klaipėdos” bylos kilusią iniciatyvą Visuomenės informavimo įstatyme žymiai plačiau apibrėžti, kas yra laikomas viešuoju asmeniu.

Priimtą įstatymą pasirašiusi prezidentui jau nebekiltų klausimų, kad mažiausiai ketvirtį viešąjį pirkimą laimėjusios bendrovės ar įstaigos akcijų valdantis žmogus bus laikomas viešuoju asmeniu. Žinia, „Atvira Klaipėda” buvo pripažinta pažeidusi teisės aktus dėl to, kad atskleidė vienintelio nuolat Klaipėdos savivaldybės valdomos UAB „Gatvių apšvietimas” viešuosius pirkimus laimėjusios įmonės akcininko vardą ir pavardę bei tai, kad jo motina dirbo „Gatvių apšvietimo” finansininke.

Prieš galutinį balsavimą Darbo partijos atstovai Ieva Kačinskaitė-Urbonienė ir Viktoras Fiodorovas parlamentarus dar bandė įtikinti, kad kandidatus viešaisiais asmenimis reikėtų laikyti tik metus laiko po jiems nesėkmingai pasibaigusių rinkimų. Taip pat jie siūlė viešaisiais asmenimis nelaikyti influencerių. Tačiau tokiam siūlymui dauguma Seimo narių nepritarė.

„Gaila, kad turime eiti teisės normos detalizavimo keliu, tačiau ta teisinė praktika, kuri susiformavo, verčia mus detalizuoti ir paaiškinti tikrąją įstatymų leidėjų valią, ką mes turime galvoje kalbėdami apie viešuosius asmenis”, – sakė Klaipėdoje išrinktas Seimo narys Audrius Petrošius.

„Gal galėtume neskubėti priimti šio įstatymo, jį reikia adekvatesniu padaryti”, – visgi ragino Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Tuo metu valstietis Robertas Šarknickas akcentavo, kad svarstymo stadijoje jau buvo padarytas kompromisas ir vietoje planuoto dėl dviejų kadencijų termino kandidatams padaryta viena.

„Yra šimtai influencerių, kurie formuoja skaitytojų sąmoningumą. Jie patys savanoriškai eina į influencerio darbą, natūralu, kad turime žinoti ne tik apie politikus, bet ir apie juos”, – teigė R. Šarknickas.

Konservatorius Kristijonas Bartaševičius savo ruožtu akcentavo, kad buvo net keli klausymai, kalbėta su visuomenės atstovai, žurnalistais, ir daugeliu atveju rasti kompromisiniai sprendimai. Anot jo, galutinis variantas yra išdailintas, ištobulintas, išieškotas  ir tikrai reikalingas.

Už tokių įstatymo pataisų priėmimą pasisakė 72 parlamentarai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė šeši. Už pasisakė šie iš pajūrio kilę ar čia išrinkti parlamentarai: Andrius Bagdonas, Agnė Bilotaitė, Eugenijus Gentvilas, Simonas Gentvilas, Ligita Girskienė, A. Petrošius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Vinkus.

INFORMACIJA

Viešasis asmuo pagal naujai nustatomą apibrėžimą yra:

1) valstybės politikas;

2) teisėjas;

3) valstybės ar savivaldybės pareigūnas, valstybės tarnautojas, asmuo valstybės ar savivaldybės įstaigoje dirbantis pagal darbo sutartį, jeigu jo priimami sprendimai ar veikla daro įtaką visuomenei, taip pat šiose institucijose sudarytų darbo grupių, komitetų, komisijų, tarybų ir kitų kolegialių institucijų narys;

4) valstybės ar savivaldybės kontroliuojamos įmonės ar įstaigos vadovas arba valdymo organo narys;

5) politinės partijos, politinės organizacijos arba rinkimų komiteto valdymo organo narys;

6) kandidatas rinkimuose (viešojo asmens statusas išlaikomas ir po rinkimų laikotarpiu, kuris yra lygus vienai kadencijai tos institucijos, į kurią asmuo kandidatavo);

7) juridinio asmens, kuris sudaro viešųjų pirkimų sutartis ir (arba) vykdo viešųjų pirkimų sutartis subrangovo teisėmis, vadovas arba dalyvis, kurių nuosavybės teise valdoma juridinio asmens turto dalis jiems suteikia 1/4 ar daugiau balsų dalyvių susirinkime;

8) lobistas arba asmuo, kuris veikia lobistinę veiklą vykdančių juridinių asmenų vardu;

9) asociacijos arba viešosios įstaigos, kurios per pastaruosius 4 metus yra gavusios valstybės ir (arba) savivaldybių finansavimą, vadovas arba dalyvis, kurių nuosavybės teise valdoma juridinio asmens turto dalis jiems suteikia 1/4 ar daugiau balsų dalyvių susirinkime;

10) visuomenėje žinomas fizinis asmuo, populiarus socialinių tinklų veikėjas arba tinklaraštininkas, formuojantys tikslinių visuomenės grupių nuomonę įvairiais klausimais ir (arba) už šią veiklą gaunantys pajamas, jeigu jų veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams;

11) kitas fizinis asmuo, turintis viešojo administravimo įgaliojimus ir (arba) administruojantis viešųjų paslaugų teikimą, ir (arba) dėl savo veiksmų ar padėties patekęs į viešumą, jeigu jo veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams.

3 Comments

  1. Tyrejui

    AtA vainoriui. Istatymas atbuline data netaikomas.
    Kada pagrabines misios martynai?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Jei prezidentas pasirašys įstatymą, turėsiu nuliūdinti – jis žymiai geriau nei laimėtas teismas, nes tokie veikėjai kaip tamsta nebeturės jokios priedangos.

    • Cheche

      Beliko prisikalti prie kryžiaus

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Politika

1 ir 2 centų monetos išliks?

Ketvirtadienį Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This