A. Kalnius: ministerija rado būdą, kaip apeiti ligoninių uždarymui besipriešinančias savivaldybes

Politikų tribūna

Kretingos rajono mero Antano Kalniaus teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija, siekdama pati nuspręsti, kurioms šalies ligoninėms lemta išlikti, rado būdą, kaip „apeiti“ ligoninių uždarymui besipriešinančias savivaldybes.

„Daugiau nei pusmetį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir viceministrė Danguolė Jankauskienė viešai dalijo pažadus, kad įgyvendinant jau penktą per pastaruosius kelis dešimtmečius sveikatos sistemos pertvarką šalies savivaldybėms nebus nurodoma, kurias ligonines uždaryti ir savivaldybės galės pačios nuspręsti, ar išvis šioje pertvarkoje dalyvauti. Tačiau pažadai lieka pažadais bei aiškėja, kad ministerija patyliukais bando įgyvendinti visai kitą planą“, – pranešime cituojamas A. Kalnius.

Pasak Kretingos rajono mero, Sveikatos apsaugos ministerija jau parengė ir Vyriausybės svarstymui pateikė Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, kurias priėmus, kiek ir kokių ligoninių Lietuvoje liks, spręstu tik Vyriausybė. Tuo metu dalį ligoninių valdančioms šalies savivaldybėms teliktų nuolankiai paklusti, užkalti po Damoklo kardu pakliuvusių ligoninių duris bei išmokėti išeitines kompensacijas medikams.

„Įstatymo pataisose numatyta, kad ligoninių tinklo išdėstymas šalyje bus grindžiamas nustatytais specialiaisiais reikalavimais. Neabejoju, kad šiuo argumentu savo siūlymą bandys ginti ir ministerijos vadovai.  Bet numatytus reikalavimus verta panagrinėti atidžiau. Vienas jų – „geografinis paslaugų prieinamumas“. Ir čia turiu paaiškinti, kaip tą „geografinį paslaugų prieinamumą“ supranta bei apskaičiuoja ministerijos vadovai. Pavyzdžiui, jų nuomone, bet kuris Kretingos rajono gyventojas gali be problemų per valandą pasiekti Klaipėdos mieste esančias ligonines. O per vieną iš susitikimų su ministerijos vadovais paklausus, kaip buvo prieita prie tokios išvados, atsakyta, kad „google maps“ pagalba. Tad pasiūliau drauge susėsti į vieną automobilį ir nuo Klaipėdos miesto ligoninių nuvažiuoti iki Salantų, Laivių ar kitos toliau nuo uostamiesčio esančios rajono gyvenvietės. Deja, atsisakė, nes tikiu, kad puikiai supranta, jog realybėje tai padaryti per valandą yra neįmanoma“, – pažymėjo A. Kalnius.

Jo teigimu, dėl ministerijos parengtų įstatymo pataisų pirmiausiai bus kreipiamasi į Lietuvos savivaldybių asociaciją.

 „Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisoms dar turės pritarti ne tik Vyriausybė, bet ir Seimas bei Prezidentas. Tad bandysime siekti, kad ministerijos planai netaptų realybe“, – pridūrė Kretingos rajono meras.

Gruodžio pradžioje Kretingos rajono savivaldybė pateikė Sveikatos apsaugos ministerijai galimos sveikatos sistemos pertvarkos Kretingos rajone viziją, kurioje numatyta, kad Kretingos ligoninė išlieka savarankiška ligonine, teikiančia stacionarias ir ambulatorines paslaugas Kretingos bei Skuodo rajonų gyventojams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Siurprizas iš Seimo: užsinorėjo perimti Klaipėdos vaikų ligoninę

Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL), sprendime atsirado ir siurprizinis ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This