Dangę užteršė naftos produktai, skelbiama ekstremali situacija (atnaujinta)

Aplinkosauga, Fotoreportažai, Svarbu

Aplinkos apsaugos departamentas pranešė, jog ketvirtadienio vidurnaktį buvo gauta informacija apie taršą ties Dangės žiotimis.

Anot pranešimo, nuvykus į vietą, pastebėta, kad teršalai su ledo gabalais dėl vakarinio vėjo juda iš marių į Dangės upę. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos darbuotojai taršą lokalizavo, Dangės upę užtvėrė boninėmis užtvaromis.

Atvykę Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai paėmė laboratorinius mėginius teršalams identifikuoti. Pradėti naftos produktų surinkimo darbai. Vyksta tolimesnis tyrimas, ieškomas taršos šaltinis.

Penktadienio rytą buvo pranešta, kad dėl šios taršos rengiamas nuotolinis Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Į jį žurnalistai neįleisti – vėliau buvo pranešta, kad neva vyks ne šios komisijos posėdis, o darbinis pasitarimas. 

Vietoje surengtos spaudos konferencijos metu Aplinkos apsaugos  departamento (AAD) Klaipėdos valdybos laikinoji vadovė Laura Dagilienė teigė, jog kol kas taršos šaltinis nenustatytas, spėjama, kad galėjo išsilieti apie 200-300 litrų teršalų. Jos žiniomis, tai šiemet didžiausias į marias ir Dangę patekusių teršalų kiekis. Kokie tai teršalai, tikimasi nustatyti per pora artimiausių dienų.

Ekstremali situacija skelbiama, kai išsilieja nemažiau kaip tona teršalų arba šleifas viršija kilometro ilgį. 

Taršos likvidavimo darbus sunkina tai, kad naftos produktai yra ir ant ledo lyčių.

„Naktį stipriai padėjo uosto laivai ir įgulos, praktiškai visi surėmę pečius bandome tą situaciją suvaldyti. Sunkumas yra tame, kad didžioji dalis teršalų atkeliavo su ledo lytimis ir ant jų. Kas labai apsunkina situacijos suvaldymą, tačiau aš labai tikiuosi, kad rasime sprendimus. Technika kurią turi gelbėtojai nevisiškai atliepia situacijos poreikį, ieškoma papildomos technikos ir su miestu konkrečiai bendradarbiaujant, koordinuojant procesą, kalbant ir apie konteinerius ledų išvežimui, kurie bus ištraukti, ir dėl purškiamų medžiagų, kurios sutrauktų teršalus, esančius ant Danės upės. Bendarbiavimas vyksta labai geras”, – kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. 

Pasak jo, Uosto direkcija yra pranešusi, kad uosto akvatorijoje jokių teršalų nemato. 

Klaipėdos priešgaisrinė gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis prognozavo, kad taršos likvidavimo darbai gali trukti ir nevieną parą.   

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Šiuo metu ieškoma technikos, su kuria būtų galima iškelti ledus. Iškėlus ledus bus skaidomi naftos produktai ir jie surenkami”, – teigė jis.

Penktadienio rytą ties Pilies tiltu, kur didžiausia teršalų sankaupa, dirbo 12 ugniagesių gelbėtojų.

Aštrus naftos produktų kvapas vidurdienį buvo jaučiamas iki pat Biržos tilto, prie kurio yra pastatytos dar vienos apsauginės bonos. 

ATNAUJINTA. Penktadienį popiet visgi buvo sušauktas ir visuomenei atviras savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Jo metu M. Garbenis teigė, kad pasikeitus vėjo krypčiai bonines užtvankas gali nutraukti ledai.

„Nepašalinus ledų šio incidento pašalinti negalima. Naktį bus keičiamos absorbuojančios užtvankos. Išaušus rytui, jei bus konteineriai, bus tęsiami darbai. Klausimas, ar poryt viską likviduosime, ar nebus dėmelių. Naftos produktų, kad ir mažiausias lašas labai išplinta ta plėvelė”, – teigė jis, minėjęs, kad jau tikrai ištraukta daugiau nei tona užteršto vandens.

Anot viršininko, su turima technika gelbėtojai yra pajėgūs likviduoti taršą, tik klausimas, per kiek laiko tai bus padaryta.

Pasak mero, ekstremalaus įvykio ir situacijos paskelbimas atvertų galimybes naudoti platesnį įrankių spektrą.

„Mano pasiūlymas laikyti ekstremalų įvykį, ekstremalią situaciją, nes likvidavimas vyks ilgiau nei 24 valandas. Tada įsijungia civilinės saugos planai, įsijungia kompensavimo mechanizmai su subjektais, su kuriais pasirašytos sutartys. <…> Mums atsivertų galimybės Civilinės saugos įstatymo pagrindu naudotis visais įrankiais”, – siūlė M. Garbenis, priminęs incidentą Kretingos rajone.

Uosto direkcijos laivo „Naras” konteineriai 15 val. jau buvo pripildyti ledais.

„Tonos svarbu, metrai svarbu, bet situaciją būtina suvaldyti”, – reagavo meras, aplinkosaugininkams vis nematant pagrindo skelbti ekstremalaus įvykio (tam būtina atitinkama jų užpildyta forma).

Galiausiai paaiškėjo, kad AAD direktorius Raimondas Sakalauskas duoda leidimą pildyti atitinkamą formą ir komisija vienbalsiai pritarė, jog situacija bus laikoma ekstremaliu įvykiu, o kitu žingsniu – ir ekstremalia situacija.

„Neįsivaizduoju, ką pasiūlyti, nes pusė atostogauja. Juk liko tik likvidavimo darbai”, – reagavo L. Dagilienė, kai kilo klausimas dėl to, kas bus operacijų centro vadovu.

„Operacijų centrą galima sušaukti rytoj ryte, mes vis tiek darbus darysime, jie tikrai nenutrūks”, – teigė M. Garbenis.

Galiausiai bendru sutarimu operacinio centro vadove buvo paskirta L. Dagilienė.

Bendrovė „Parsekas” informavo, kad šeštadieniui atveš du 6 kub. m konteinerius, iš kurių ištirpus ledams bus pumpuojami teršalai. Taip pat dirbs ir Uosto direkcijos žmonės.

„Esame pasiruošę bet kokiomis sąlygoms, bet kokios dienom dirbti ir likviduoti taršą”, – patikino M. Garbenis.

4 Comments

  1. TEGYVUOJA

    Žalias Uostas. Uostas taršos NEMATO (ir nematys), o kam nepatinka- uostas ir meras nedraudžia išsikraustyti.

    Reply
    • Anonimas

      Nieko naujo. Teršalai čia nuolat, kaip ir triukšmas. Mužikų miestas.

  2. Uostas

    Uosto pletra ir Gregeo ….tokios pasekmės. O kas bus kai išorini uosta pastatys????

    Reply
  3. Dalia Ž.

    EKOCIDAS! Kada baigsis Dangės naikinimas, taip pat K.marių ir B,jūros tarša? 1-iausiai tai savivaldybės kaltė . Kodėl nefunkcionuoja Aplinkos apsaugos skyrius kuris privalo vykdyti LR Aplinkosaugos įstatymus ,o tai reiškia privalo valdyti – žinoti Pramonės įmonių ekologinę situaciją?? Savivaldybė privalo , kartu su Uosto direkcija, kt tarnybomis nuolat stebėti rizikas dėl galimos vandenų taršos … Taip, Klaipėdos Aplinkos apsaugos valdyba ir inspekcija, be abejo, atsakinga irgi. Tačiau Savivaldybė , Tarybos nariai ( jie prisižadėjo rinkėjams) PRIVALO žinoti kas darosi jo valdomoje savivaldybėje… Šiandie meras V.Grubliauskas kalba per visas LR žiniasklaidos priemones. Blia, blia, blia… Bet jam reikia mažiausiai kalbėti, o „varyti” į taršos vietą Sav. Aplinkos apsaugos skyriaus 6 darbuotojus. Kokia GĖDA „ant visos” Lietuvos.. Dar nespėjo išvalyti Vitės progimnazijos teritorijos dirvožemį nuo chromu užteršimo. Už tai savivaldybės biudžetui kainuos…. 700000 E…Taip taip… Dar nebaigta Grigeo KL ekocido byla… 2020-2021m į Dangę pateko teršalai 12-15 kartų. Taip… Iki šiol ne visi teršėjai išaiškinti…. Kas bus toliau? Savivaldybė PRIVALO atsakyti už EKOLOGINĘ BETVARKĘ pavojingą visiems MUMS….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This