Kodėl Klaipėdos savivaldybė pažeidinėja atliekų tvarkymo taisykles?

Mums rašo

Stasys Miliukas
2022-01-02

Komentarų: 9

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) rinkliavą už atliekų tvarkymą Klaipėdos miesto gyventojams skaičiuoja nuo buto ploto. Toks vietinės rinkliavos skaičiavimo principas neteisingai atspindi Komunalinių atliekų tvarkymo taisykles, kuriose aiškiai nurodyta, kad būtina įgyvendinti mokėjimo principą „teršėjas moka“.

Teršėjas yra ne buto plotas, o konkretūs buto gyventojai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teršėjas yra ne buto plotas, o konkretūs buto gyventojai. Tokiu būdu mokestis už atliekų tvarkymą turi būti apskaičiuojamas nuo bute gyvenančių žmonių skaičiaus.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija toleruoja nurodytą pažeidimą, nors vietinių rinkliavų nustatymas ar pakeitimas yra savivaldybės tarybos kompetencija. Klaipėdos miesto savivaldybės taryba dar 2017 m. liepos 29 d. patvirtino naujus „Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą“ nuostatus, įteisindama vietinę rinkliavą už atliekų tvarkymą skaičiuoti nuo buto ploto, tuo pažeisdama Komunalinių atliekų tvarkymo taisykles.

Dirbdamas Klaipėdos miesto savivaldybės nevyriausybinių organizacijų taryboje, 2020 m. sausio 10 d. raštu kreipiausi į Klaipėdos savivaldybės merą Vytautą Grubliauską, prašydamas, kad mokestis už komunalinių atliekų tvarkymą būtų skaičiuojamas nuo bute gyvenančių gyventojų skaičiaus, o ne nuo buto ploto.

Tų metų sausio 31 d. Klaipėdos miesto savivaldybės meras atsakė: „…Siekiant nedidinti kaštų nuspręsta vietinės rinkliavos dydį skaičiuoti pagal nekilnojamojo turto objekto bendrąjį plotą“. Keista, kad kaštai Klaipėdos miesto valdžiai yra svarbesni už teisinių aktų vykdymą. Juo labiau, esant dabartinei aukšto lygio informacinei sistemai, tie kaštai arba būtų nedideli, arba iš viso jų nebūtų, juk Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos tarnybos jau seniai nesinaudoja mediniais skaitytuvais.

Kadangi Klaipėdos miesto savivaldybės meras veiksmingų priemonių nepriėmė, 2020-ųjų vasario 3 d. raštu kreipiausi į tuometinį aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką. Vasario 11 d. iš Aplinkos ministerijos gavau išsamų raštą, kuriame aiškiai, tarp kitko, parašyta:

„Atliekų tvarkymo įstatyme nustatyta, kad komunalinių atliekų tvarkymo paslaugų kainodara nustatoma vadovaujantis solidarumo, proporcingumo, nediskriminavimo principais ir principu „teršėjas moka“.

Taigi, pagal Klaipėdos miesto savivaldybės nustatytą atliekų tvarkymo rinkliavos skaičiavimo principą yra pažeidžiamas solidarumas, proporcingumas, nediskriminavimas ir, keisčiausia, moka ne konkretus teršėjas-subjektas, o buto plotas – objektas, t. y. protu nesuvokiamas pažeidimas. Jau didžiojoje dalyje Lietuvos savivaldybių tokio pažeidimo nėra: vietinė atliekų tvarkymo rinkliava skaičiuojama nuo gyvenančių bute žmonių skaičiaus.

Kadangi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija yra abejinga  teisingumo principo įgyvendinimui ir net nevykdanti Aplinkos ministerijos išaiškinimo-nurodymo, lieka vienintelis kelias – kreiptis į aukščiausias šalies institucijas arba net į ES komisiją.

9 Comments

  1. Klaipėdietė

    ES senbuvės sugeba skaičiuoti, valdyti šiukšlių tvarką pagal „pagaminamas ” šiukšles. Žmonės perka maišus ir taip sumoka mokesčius. O tie ,kurių krūva sėdi ir „dirba” KRAC eina ir tikrina ne nustatytuose maišuose paliktas šiukšles. Ir sugeba rasti ir bauduoti nesilaikančius tvarkos. Tada žmogus turi paskatą gerai rūšiuoti, presuoti ir dėti į nupirktus maišus šiukšles. Dabar mokame pagal M2 tai sovietinio mentaliteto vaisius ,kai valdininkai „persidirbę” pusiau užimti kratosi darbo ir naujovių ,nes teks dirbti

    Reply
  2. ....

    Žinoma , žinoma tie x ir y 🙂 Tik kas skaičiuoti turi , kada vienas buto savininkas išnuomoja butą šeimai , kurioje 2 , 3 ar 4 asmenys ? Turėtų šiukšlinti 1 , o šiukšlina 4 . Todėl nusibodo nuolatinis pilstymas iš tuščio į kiaurą ir raštų rašymas . KAS SKAIČIUOS ŠIUKŠLINTOJUS ? Gal pradžioje apie tai pagalvokite ?

    Reply
  3. Virgis

    Kanapiniui, kieno interesus gina teismai? Gyveno bute du pensininkai , sukūrė šiukšlių,,2x” už kurias mokėjo ,,y” pinigų. Vienas pasimirė.Pagal teismų ,, išsiaiškinimą”likęs vienas žmogus iš sielvarto dvigubai šiukšlinti pradėjo? Beje, prekių pakuočių utilizavimo kaštai įskaičiuoti į prekės kainą.

    Reply
    • administratorius

      nuo ploto yra patikimiausias ir patogiausias skaičiavimas. Šiauliuose bandė pagal gyventojus skaičiuoti. Per porą mėnesių gyventojų Šiauliuose „sumažėjo” ar ne 20000. Išsideklaravo gyvenamąją vietą į rajoną, o realiai tai gyvena mieste, šiukšlina. Lygiai taip pat lifto, laiptinės apšvietimas, valymas daugiabučiuose apmokestinamas. Taip patogiau ir teisingiau, nei visus besislapstančius sugaudyti.

  4. Palaikau

    Visiškai palaikau. Ar vienas asmuo bute gyvena ir sukaupia vieną šiukšlių kiekį, ar keturi asmenys ir sukaupia 4 kartus daugiau. Rinkos liberalizavimas elektros sektoriuje turi būti, o vat šiukšlių mokesčio tinkamo padaryti negali. Ir tai tas išvežimas yra visiškai absurdiškas, stovi pilni konteineriai po 3 dienas.

    Reply
  5. O kas

    ” skaičiuos ” gyventojus butuose ir praneš KRACui ? Stasys ? Kaip nusibodo ….

    Reply
  6. is kanapiu

    pries daugiau nei 10 metu teismai issiskino: rinkliava uz atliekas pagal plota ir busto paskirti yra teiseta. galetu sutorius pries rasydas pasidometi 🙂

    Reply
    • linas

      galėtum pasidomėti prieš rašydamas, kokie dabar galioja įstatymai 🙂

    • Karolis

      Nieko nesiaiškino, nemeluokite. Paprasčiausia buvo priimti vietinės savivaldybės nutarimą. Bet kai pradedama nardynti į purvą tampa nelabai malonu. Bet čia nieko nuostabaus, oda tai stora. Be to, juk KRATCO dukterinei įmonei reikia vykdyti statybas tarp Tomo g. ir Parodų rūmų. Treti metai archeologiniai kasinėjimai, kaip vaizduojamasis menas, net ekskavatoriai pasitelkiami į pagalbą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This