Klaipėdos senjorų lūkesčiai pildosi

Mums rašo

Stasys Miliukas, buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybos narys
2022-01-04

Komentarų: 2

Klaipėdos senjorams opus klausimas – miesto transporto lengvata – buvo pradėta gvildenti 2017 metais, kai pradėjau dirbti Klaipėdos miesto savivaldybės nevyriausybinių organizacijų taryboje. Ramybės nedavė mintis, kaip ir kokiu būdu nors šiek tiek pagerinti Klaipėdos senjorų gyvenimą. Juk dirbta visą darbinį amžių, sukaupta didžiulė patirtis visuose gyvenimo srityse.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Svarbu, kad nebūtų pažeistas konstitucinis piliečių lygybės principas, kad senjorams būtų sudarytos visavertės sąlygos dalyvauti įvairioje veikloje, kad pensinio amžiaus žmonės prasmingai panaudotų savo žinias ir sugebėjimus. Svarbiausia, kad socialinio aprūpinimo sistema būtų patikima ir veiksminga.

Pirmiausia žvilgsnis krypo į Klaipėdos miesto vyriausybines institucijas, kurių tiesioginis darbas lemia senjorų viltis ir lūkesčius: Klaipėdos miesto savivaldybės sveikatos ir socialinių reikalų, finansų ir ekonomikos, miesto plėtros ir strateginio planavimo, miesto ūkio ir aplinkosaugos tarnybas. Aišku, šioje veikloje svarbiausią vaidmenį turėjo atlikti Socialinių reikalų departamentas.

Svari priemonė senjorų gyvenimo ir buities sąlygų pagerinimui turėtų būti didesnių nuolaidų įvedimas besinaudojantiems miesto visuomeniniu transportu.

Vienas iš mano užsibrėžtų priemonių Nevyriausybinių organizacijų taryboje – pasiekti Klaipėdos miesto senjorams, visiems išėjusiems į užtarnautą poilsį, suteikti 50 procentų miesto transporto lengvatą, o 75 metų amžiaus senjorams – 100 procentų transporto bilieto lengvatą, t. y. važiuoti nemokamai. Tą priemonę įtraukiau į Nevyriausybinių organizacijų tarybos dienotvarkę ir įnikau į ne rožėmis klotą darbą.

Nevyriausybinių organizacijų tarybos pirmininkė Renolda Senavaitienė buvo visiškai abejinga senjorų lūkesčiams ir netgi priekaištavo dėl mano, jos manymu, per didelės iniciatyvos senjorų interesų gynimui, pradėjau savarankiškai varstyti įvairių institucijų duris, rašyti, įrodinėti, prašyti.

Pirmiausiai, 2017 12 12 raštu kreipiausi į Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorių Saulių Budiną. Gavau tokio turinio atsakymą: „Pažymime, kad pagal Lietuvos Respublikos transporto lengvatų įstatymą 70 metų senjorai turi 50 procentų lengvatą, o nuo 80 metų ši lengvata išauga iki 80 procentų“.

Savivaldybės administracijos prašymu VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ pateikė papildomą lėšų poreikį, reikalingą senjorų važiavimui viešuoju transportu kompensuoti. Senjorų nuo 75 iki 80 metų 100 procentų nuolaida biudžetui kainuotų apie 900 tūkst. eurų, o senjorų nuo 80 metų dar papildomai apie 80 tūkst. eurų. Papildoma kompensacijų suma metams sudarytų apie 1 mln. eurų arba 20 procentų papildomai prie 2017 metų kompensacijų poreikio.

Į 2019 metų vasario mėnesio raštą Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento Socialinės infrastruktūros poskyrio vedėja Roma Gadeikienė parašė tokį atsakymą: „Įvertinus ribotas finansines galimybes bei, kad Transporto lengvatų įstatyme numatytoms įgyvendinti 2019 m. jau skirta apie 5,0 mln. eurų, 2019 metų patvirtintame Savivaldybės biudžete nėra numatyta lėšų 75 ir daugiau metų sulaukusių senjorų nemokamam važiavimui viešuoju transportu“.

Tuometinis Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis į mano 2020 02 12 prašymą atsakė taip: „Apgailestaudami informuojame, kad kol kas nei vienoje šalies savivaldybėje nėra priimtas sprendimas suteikti laiške nurodytiems asmenims teisę važiuoti viešuoju transportu nemokamai.“

Į mano 2020 01 10 Pareiškimą Klaipėdos miesto savivaldybės merui Vytautui Grubliauskui, atsakymą pasirašė mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis. Atsakymą gavau išsamų, tačiau išvada buvo tokia: „Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytas aplinkybes ir į savivaldybės biudžeto galimybes informuojame, kad šiuo metu neturime finansinių galimybių suteikti nemokamą važiavimą Klaipėdos miesto viešuoju transportu pensinio amžiaus žmonėms.“

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė 2020 03 04 parašė šiek tiek optimistiškiau: „Savivaldybės administracija pakartotinai pagal kompetenciją išnagrinėjo Klaipėdos miesto savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybos nario Stasio Miliuko 2020 02 19 Prašymą „ Dėl Klaipėdos miesto transporto lengvatos pensinio amžiaus žmonėms.“ Savivaldybės administracija ieškos finansinių galimybių įvesti papildomą lengvatą pensinio amžiaus žmonėms, atsiradus biudžeto galimybėms, bus ruošiamas sprendimo projektas ir teikiamas Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai tvirtinti”.

Praėjus beveik dvejiems metams, galų gale, tokia galimybė atsirado. Klaipėdos senjorai nuo 2022 01 01 gali džiaugtis esmine transporto lengvata: „Klaipėdos miesto 70 metų ir vyresniems senjorams metinis autobusų bilietas kainuoja 10 eurų“.

2 Comments

  1. Marta

    Nereikia kitos korteles,tinka ta pati kaip visiems keleiviams.Tik pildant nurodyti kad Jums yra 70 ar daugiau metų ir perkat metinį bilietą.Kontroles metu pateiksite pensijos gavejo pažymejimą tikrintojui.Viskas.

    Reply
  2. Regina

    Viskas puiku,bet kodel nerasoma kur zmonems nusipirkti ta bilieta.Turi klausineti kitu zmoniu,.O kai suzinai tai nueikit I Daukanto 13 a, adresu visi pensininkai stovi gatveje eileje po lietum ir sniegu,.Ileidziama tik po 1 zmogu.Aprarnauja irgi vienas asmuo.Nejaugi nebuvo galima priimineti kazkaip rajonais,duot skelbima zmonems.Jus duodat uz 10 euru,o zmogus atstovejes tokia eile pirks vaistus nuo Sausalito neaisku uz kokia suma.Jei duodat ,tai galvokit kaip pridera .Dabar ne vasara.,kad gali salt lauke.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pensijos auga, tačiau vis dar lėtai

Lietuvoje augant vidutiniam darbo užmokesčiui, pamažu auga ir vidutinė senatvės pensija, tačiau atotrūkis tarp jų vis dar labai didelis. Praėjusiais ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This