Butai labiausiai pabrango Neringoje

Regionas

Visas Lietuvoje esantis registruotas ir įvertintas nekilnojamasis turtas (statiniai ir žemės sklypai), naujausiu Registrų centro vertinimu, vertas apie 135 mlrd. eurų. Palyginus su praėjusių metų duomenimis, visos šalies nekilnojamojo turto vidutinė rinkos vertė padidėjo apie 14 procentų. Tai – didžiausias nekilnojamojo turto vertės šuolis per pastarąjį dešimtmetį.

Neringoje butai per metus pabrango 26 proc. Neringos savivaldybės nuotr.

Šių metų pradžioje įregistruotų ir įvertintų Lietuvos statinių vertė siekia 103 mlrd. eurų. Palyginti su 2020 metų duomenimis, vidutinės statinių rinkos vertės dėl rinkos pokyčių padidėjo apie 14 procentų. Didžiausias verčių augimas pastebimas butų rinkoje – vidutinis pokytis siekė 18 proc., o daugiausiai (26 proc.) iš šalies savivaldybių butų vertė kilo Neringos savivaldybėje. Gyvenamųjų namų vidutinė rinkos vertė per metus pakilo dešimtadaliu, komercinių patalpų – 8 proc., o administracinę ir gydymo paskirtį turinčios patalpos vertė kilstelėjo apie 11 procentų.

Registrų centro Turto vertinimo valstybės reikmėms skyriaus vadovė Lina Kanišauskienė teigia, kad nors gyvename sudėtingu pandeminiu laikotarpiu, 2021 metai pasižymėjo tiek įspūdingu NT sandorių kiekiu, tiek ir NT kainų augimu.

„Praėję metai pasižymėjo didžiausiu NT vertės šuoliu per pastaruosius dešimt metų. Tam įtakos turėjo atlyginimų ir kainų augimas, infliacija ir, tikėtina, kad gyventojai norėjo išsaugoti savo santaupas, investuodami jas į nekilnojamąjį turtą. Taip pat įtakos turėjo palankios kreditavimo sąlygos, kilo šalies ekonomika, augo investicijos bei didėjo vidaus vartojimas, gerėjo užimtumo ir nedarbo rodikliai”, – pranešime cituojama sako  L. Kanišauskienė.

Augo ir Lietuvos žemės sklypų vertė – šiuo metu ji yra apie 32 mlrd. eurų, o vidutinės rinkos vertės pokytis, palyginti su 2020 metais, buvo apie 5 procentus. Labiausiai vidutinė žemės sklypų vertė didėjo žemės ūkio paskirties žemės rinkoje ir siekė 7 procentus, gyvenamųjų teritorijų žemė pabrango 4 proc., o komercinės grupės žemė – 5 proc..

Pažymėtina, kad kiekvienais metais kyla ir įregistruotų objektų skaičius. Iš viso šiemet įvertinta apie 6,7 mln. statinių ir žemės sklypų – 1,5 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

Vidutinės rinkos vertės yra apskaičiuojamos kasmet ir ne rečiau kaip kas penkerius metus prilyginamos mokestinėms vertėms, nuo kurių skaičiuojami mokesčiai – naujausios mokestinės vertės įsigaliojo pernai.

Šalies nekilnojamojo turto vidutinės rinkos vertės stabiliai auga nuo 2011 metų, o didžiausi metiniai vidutinės rinkos vertės pokyčiai pastebimi nuo 2018 metų pradžios, kai vidutinės rinkos vertė siekė 93 mlrd. eurų, 2019-ųjų sausį ji siekė 100 mlrd. eurų, 2020-ųjų sausį – 110 mlrd., o pernai sausį – 118 mlrd. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nors pernai butų ir namų parduota mažiau, jų kainos augo

2023 metais bendras nekilnojamojo turto (NT) sandorių skaičius rinkoje reikšmingai mažėjo. Nepaisant to, būsto kainos ir toliau augo, sako Registrų ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Verslas

Rugsėjį - sumažėjęs visų NT objektų pardavimas

Rugsėjis už lango buvo šiltas, oro temperatūra gerino rekordus, tačiau nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkos tai nesušildė. Pirmasis rudens mėnuo ...
2023-10-06
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdoje parduota mažiau butų

Po kovą fiksuoto nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkos suaktyvėjimo antrasis šių metų pavasario mėnuo nebuvo toks rezultatyvus NT sandoriais, skelbia ...
2023-05-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This