Naujasis Klaipėdos universiteto ligoninės centras ir dabartinė universitetinė ligoninė – ne tas pats

Politikų tribūna

Siekiant įgyvendinti sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą, 2021 m. gruodžio 23 d. Seimas priėmė Lietuvos Respublikos Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pakeitimus, sudarančius teisines prielaidas Klaipėdos mieste veikti universiteto ligoninės statusą turinčiai ligoninei. Įsigaliojus šioms nuostatoms Klaipėdos miestui iš ministerijos bus pateiktas dvigubas pasiūlymas – ne tik perleisti valstybei Klaipėdos universitetinę ligoninę, siekiant naujos universiteto ligoninės statusą turinčios ligoninės mieste, tačiau ir prijungti Klaipėdos vaikų ligoninę prie valstybei priklausančios Respublikinės Klaipėdos ligoninės bei dalyvauti pastarosios valdyme dalininko teisėmis.

Klaipėdos vienmandatėje Baltijos apygardoje išrinktas Seimo narys Audrius Petrošius (TS-LKD) džiaugiasi tuo, kad Klaipėdos balsas tampa girdimas, o Klaipėdai ir jos universitetui atsiveria naujos galimybės.

„Sprendžiant universiteto ligoninės steigimo Klaipėdoje klausimą, viso proceso metu savivaldybės lygmenyje buvo juntama daug nerimo dėl esą neatlygintinai perleidžiamo savo turto. Laikausi pozicijos, kad tai tiesiog kitoje kišenėje esantis valstybės turtas. Nepaisant to, pavyko pasiekti, kad Klaipėdai ne tik būtų teikiamas pasiūlymas perleisti jai priklausančią universitetinę ligoninę naujo centro suformavimui, bet ir pačiai kartu su Sveikatos apsaugos ministerija dalyvauti kito didelio centro valdyme, savivaldybei priklausančią monoprofilinę Klaipėdos vaikų ligoninę prijungus prie Klaipėdos respublikinės ligoninės. Tai Klaipėdai atstovaujančių politikų derybų ir darbo rezultatas bei didelis laimėjimas ir miestui, ir universitetui“, – pranešime cituojamas A. Petrošius.

Tuo pat metu politikas pažymi, kad visuomenė dažnai yra klaidinama šiuo metu Klaipėdoje veikiančios ir miestui priklausančios universitetinės ligoninės pavadinimo.

„Kad tinkamai įvertintume tą potencialą ir naudą, kurią gaus miestas įsteigus universiteto ligoninę, turime suprasti, kad universiteto ligoninė tai visai kito statuso darinys, nei šiuo metu Klaipėdos valdoma ligoninė panašiu pavadinimu. Universiteto ligoninės steigėjais pagal įstatymą gali būti valstybė su valstybiniu universitetu, čia medicina persipina su mokslu, vykdomi sveikatos mokslų srities moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra. Tai atveria galimybes ir ateityje išsaugoti regione aukščiausio lygio paslaugas gyventojams, įstaigos personalui išnaudoti savo potencialą bei karjeros galimybes, pritraukti į regioną dideles investicijas, ypač reformos kontekste, taip pat stiprinti Klaipėdoje veikiančio universiteto potencialą. Tuo tarpu šiuo metu Klaipėdoje veikianti universitetinė ligoninė turi tik panašiai skambantį pavadinimą, kuris neturi nieko bendro su minimu statusu ir galimybėmis“, – teigė A. Petrošius.

Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos miesto savivaldybei pateiktu pasiūlymu, universiteto ligoninė būtų sukurta sujungiant šiuo metu veikiančias Klaipėdos universitetinę, Klaipėdos jūrininkų ir Palangos reabilitacijos ligonines. Jos dalininkais taptų valstybė, atstovaujama Sveikatos apsaugos ministerijos, ir Klaipėdos universitetas.

2 Comments

  1. Antanas

    Šaunuolis Petrošius, nežiūrint didelės priepriešos iš V. Janušonio komandos su V. Grubliausku ir A. Vaitkumi, eina numatytu keliu, stengiantis įgyvendinti sveikatos gydymo istaigų reformą pacientų bei medicinos personalo naudai.

    Reply
  2. ???

    Kas ir ką čia norėjo paaiškinti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This