Teismas: Egidijus Šakalys – kelių chuliganas, kuriam turi būti atimtos teisės

Regionas, Svarbu

Pirmos instancijos teismas sutiko su policijos sprendimu, kuriuo Neringos savivaldybės administracijos direktoriui Egidijui Šakaliui buvo paskirta 450 eurų bauda ir metams atimtas vairuotojo pažymėjimas. Taip buvo įvertintas E. Šakalio pasivažinėjimas Smiltynėje, netoli Naujosios perkėlos, kai jis du kartus kirto dvigubą ištisinę liniją ir privertė priešais atvažiavusį automobilį trauktis jam iš kelio.

Ar E. Šakalys skųs tokį sprendimą apeliacinei instancijai, sužinoti nepavyko, nes jis šiuo metu atostogauja. Tuo metu Neringos meras Darius Jasaitis mano, jog toks sprendimas yra visiškai nelogiškas ir tikisi, kad Klaipėdos valdžia bei Lietuvos automobilių kelių direkcija pakeis ženklinimą šioje Smiltynės vietoje.

Egidijus Šakalys. Neringos savivaldybės nuotr.

E. Šakalys policijos nuobaudos sulaukė už tai, kad pernai rugpjūčio 18 d., prieš 17 val., Smiltynės gatvėje chuliganiškai vairavo automobilį „Volkswagen T-Cross“ – aplenkė antroje eilėje sustojusių automobilių koloną ir padarė minėtus pažeidimus.

„Iš chuliganiškų paskatų tyčiniais veiksmais pažeidė viešąją tvarką ir rodė aiškią nepagarbą visuomenei”, – konstatavo pareigūnai.

Nesutikdamas su jam paskirta bauda E. Šakalys padavė skundą Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmams. Jame direktorius dėstė, jog pripažįsta išvažiavęs į priešpriešinio eismo juostą, tačiau neva neturėjo jokių chuliganiškų paskatų nusižengimui padaryti ir nesukėlė pavojaus žmonių ar eismo saugumui.

E. Šakalys aiškino, kad tą trečiadienį į Klaipėdą važiavo su kolega, kuriam buvo pažadėjęs, jog nuveš į uostamiestyje esantį automobilių servisą, kur jis iki 17 val. (serviso darbo dienos pabaigos) turėjo pasiimti suremontuotą automobilį.

Administracijos vadovas dėstė, kad šioje kelio vietoje pirmoji ir antroji eismo juostos yra skirtos automobiliams, kurie laukia kelto bendroje eilėje, o trečioji juosta yra skirta automobiliams, turintiems leidimą keltis keltu be eilės. Turėdamas tokį leidimą E. Šakalys norėjo patekti į šią tuščią juostą, tačiau to negalėjo padaryti, nes antroji eismo juosta buvo užimta automobilių. Pastarųjų vairuotojai, anot E. Šakalio, pažeidė pareigą laikytis dešinės, nors tuo metu pirmoji eismo juosta buvo apytuštė.

Direktorius tikino, kad nesiteisina skubėjimu ir nepateisina savo poelgio, tačiau nori akcentuoti, kad tikrai neturėjo chuliganiškų paskatų taip pasielgti. E. Šakalys tvirtino, kad iš kelto išvažinėjusių automobilių vairuotojai iš anksto matė jo manevrą, jis užmezgė akių kontaktą su pirmo atvažiuojančio automobilio vairuotoju, kilstelėjo ranką ir padėkojo jam už galimybę baigti manevrą. „Toyotos“ vairuotojas esą nerodė jokių pasipiktinimo ženklų, priešingai, dar šiek tiek pavažiavo atbulas, nors tai ir esą nebuvo būtina norint prasilenkti.

E. Šakalys taip pat pabrėžė, kad nusižengimo bylą nagrinėjęs policijos pareigūnas ne tik ignoravo prašymą nustatyti šį vairuotoją ir jį apklausti, bet ir nevertino jo administracinių nusižengimų istorijos, kurioje nėra jokių įrašų apie chuliganišką vairavimą ar kitus šiurkščius panašaus pobūdžio nusižengimus. Pareigūnas esą nevertino ir iš darbovietės pateiktos charakteristikos, kuri esą paneigia abejones dėl E. Šakalio polinkio į chuliganišką vairavimą.

Pačiame teismo posėdyje E. Šakalys tikino, kad tokia situacija jam buvo pirmą kartą, tad jis gailisi, kad paskubėjo ir pasielgė neatsakingai. Prašydamas švelninti sankciją jis akcentavo ir tai, kad gyvena Klaipėdoje ir jam kiekvieną dieną reikia važiuoti į darbą Nidoje, tad netekus teisės vairuoti transporto priemones bus labai apsunkinta jo galimybė nuvykti į darbą.

Jo advokatė Lina Šimė savo ruožtu pabrėžė, kad E. Šakalys vairuoja jau daugiau kaip 40 metų, o yra baustas tik kelis kartus.

Nesutikdama su tokiu skundu, policija savo atsiliepime dėstė, kad ši vietovė eismo sąlygų požiūriu yra sudėtinga ir iš eismo dalyvių reikalauja ypatingo atidumo, atsargumo, supratingumo ir pagarbos vienas kitam. Akcentuota ir tai, kad E. Šakaliui buvo paskirta minimali bauda, o teisės vairuoti atėmimas metams esą yra adekvati sankcija.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Jurgita Grigonienė konstatavo, kad vaizdo įraše užfiksuota, jog E. Šakalio vairuotas automobilis išvažiavo į priešingos krypties eismo juostą vingyje, kur matomumas yra ribotas, ir automobilių koloną lenkė gana dideliu greičiu, taip važiavo gana didelį atstumą. Visa tai esą leidžia daryti išvadą, jog E. Šakalio padaryti Kelių eismo taisyklių pažeidimai sukėlė pavojų eismo saugumui.

„Pažymėtina, kad teismų praktikoje chuliganišku vairavimu pripažintos netgi tos situacijos, kai esant intensyviam eismui, padarydamas KET
pažeidimus, vairuotojas apvažiavo automobilių koloną kelkraščiu. <…> Teismo vertinimu, E. Šakalio veika yra net pavojingesnė, nes kolona apvažiuota priešpriešine eismo juosta, riboto matomumo kelio ruože, kai priešingos krypties eismo juosta atjudėjo kiti automobiliai”, – rašoma teismo sprendime.

Jame taip pat pabrėžiama, kad leidimo keltis keltais be eilės turėjimas nėra pagrindas daryti teisės pažeidimus, o atliktas manevras rodo E. Šakalio kaip vairuotojo nekantrumą ir neatsakingumą priimant sprendimus dalyvaujant eisme.

Anot teismo, net ir neapklausus minėtojo vairuotojo yra aišku, kad E. Šakalys parodė nepagarbą aplinkiniams vairuotojams, kurie važiavo kolonoje ir laukė savo eilės patekti į keltą, demonstravo savo išskirtinumą, tyčia negerbė žmonių ir visuomenės, niekindamas elementarias elgesio kelyje normas. Realios žalos, anot teismo, buvo išvengta tik kitų vairuotojų atsargumo dėka.

Siekis nuvežti kolegą laiku į servisą teismo buvo įvertintas kaip mažareikšmė dingstis.

Konstatavęs, kad sankcija proporcinga E. Šakalio asmenybei ir jo padarytos veikos pavojingumui, teismas jo skundą atmetė.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui. Ar E. Šakalys tai padarys, sužinoti nepavyko – jis šiuo metu atostogauja ir į skambutį neatsiliepė.

KOMENTARAS

Darius Jasaitis, Neringos meras

Charakteristiką direktoriui rašiau ne aš, bet apie situaciją man teko girdėti. Mes labai nesutinkame su šita Kelių policijos nuostata. Tą dieną pagal tą vaizdo įrašą buvo atimta labai daug teisių. Nesutiksime niekada, kad tai chuliganiškas vairavimas, kai lenkiama stovinti kliūtis – buvo nubausti visi, kurie sudarė tą kliūtį, nes pirma juosta buvo tuščia. Mums iki pirmenybės eilės niekaip kitaip neina nuvažiuoti vasarą. Čia tas pat, kai už visiškai tuščioje aikštelėje su automobiliu „nubraižytą saulę” irgi baudžiama kaip už chuliganišką vairavimą. Čia jau kelių policininkų nužmogėjimas, kurie taip daro. Keista, kad teismas neįsigilino. 

Mes ir Klaipėdos savivaldybės Eismo saugumo komisijai esame pasiūlę kelių ženklinimo pakeitimus, ir su Kelių direkcija deriname. Tada tokių ekscesų nebūtų. Žada žiūrėti, Kelių policija irgi sutinka, kad ženklinimas šioje vietoje netinkamas.  

Jei visgi neteks teisių, direktorius galės atvažiuoti su autobusu arba pusė savivaldybės pas mus iš Klaipėdos važinėja – bus su kuo atvažiuoti. Tik kažkam nepasiseks, nes reikės vis vėliau po darbo grįžti, nepavyks penktą valandą išeiti, direktoriui tenka ilgiau pasėdėti. 

12 Comments

  1. Klausimas

    Ar Nidos savivaldybėje tikrai daugiau taip vadinamų darbuotojų, negu pastovių gyventojų?Sklinda tokie gandai.Ar kaimo tipo gyvenvietėje reikalingas meras su taryba, administracija su direktoriumi priešakyje, gal užtektų ir seniūno?

    Reply
  2. Mikis

    Dėl tokių Lietuvos Dievų reikia keisti įstatymų nustatyta tvarka. Vieno nesuprantu, nuo kada tokie baranai nepateks į valdžią? Taip, taip, viskas čia aišku, jie juk Dievai, o ne kiti purvini gnuomai, gnomus galima tik per subinės su kerzais, o jie geri Lietuvos Dievai

    Reply
  3. Teisybė

    Lietuvoje kas gauna valdžią , tas ją ir parodo . Sargas didžiausias viršininkas prie vartų , o policininkas ant kelio . Taisyklės visiems galioja vienodai , bet kažkodėl jos pažeidėjams taikomos pagal nuotaiką , tą dieną pas šiuos policininkus nebuvo nuotaikos , galima juos tik užjausti . O jei rimtai , tai policija pažeidžia žmogaus teises rinkdama ir laikydama senus duomenis , pasibaigusius prasižengimus , štai į ką reikia atkreipti visiems dėmesį . Nes per 20 metų du kartus viršysite greitį , ar ne ten automobilė pasistatysite ir būsite totalus pažeidėjas , nes šie įrašai niekur nedingsta .

    Reply
  4. Skaitytojas

    Chuliganiškas vairavimas yra ne tuomet, kai belekaip pažeidžiamos KET. Absoliuti dauguma komentuojančių KET pažeidžia kiekvieną dieną. Norint bausti už chuliganišką vairavimą, turi būti konstatuojamos chuliganiškos paskatos – kai KET pažeidimas daromas dėl aiškaus žmogaus ar visuomenės negerbimo, elementarių moralės bei elgesio normų niekinimo, kai asmens elgesys yra atviras iššūkis visuomeninei tvarkai ir t.t.. Jei buvo apvažiuota automobilių sangrūda, kertant ištisines linijas, tai, žinoma, yra KET pažeidimas. Bet ar tas pažeidimas yra padarytas iš chuliganiškų paskatų? – kažin. Taip vertinant, visiems galima teises atiminėti už chuliganišką greičio viršijimą 10 km/h, už chuliganišką naudojimąsi telefonu vairuojant, už chuliganišką posūkio neparodymą, už chuliganišką neapsidraudimą CA draudimu, už chuliganišką vairavimą be įjungtų šviesų… 🙂

    Reply
  5. homeras

    Na del zenklų ir visokių eismo taisyklių nelogiškumų-tai suskaičiuoti neįmanoma.Galėčiau pilną laikraštį prispausdinti.O jei dar erelius prideti-visai geriau be taisyklių keliuose būtų.Kiekvienas saugotųsi ir nebūtų avarijų

    Reply
  6. Tomas

    D. Jasaičiui reikėtų geriau pagalvoti, prieš viešai siūlant visiems pažeidinėti KET. Be to, nepamiršti, kad lyg ir būsimas jo bosas yra buvęs Policijos bosas. Sauliui tai gali nepatikti.
    Kita vertus, gal normaliai infrastruktūrą pavyks susitvarkyti su ta Neringa, kai jau „savus” muša 🙂

    Reply
  7. :)

    Jasaitis tai irgi pakiles ir atsilupes pakankamai jau. KET nenumato jokiu draugu ar servisu, toje vietoje galetu kamera pastatyti ir atostogaujanciu butu daugiau…..

    Reply
  8. VIKTORIJA

    Šakaliai turi kur gyventi Nidoje, o dar ir kokį žinybinį butuką Jasaitis bus prisukės, tai lai sėdi be teisių ten ir nelaksto keliais ..

    Reply
    • Nuomone

      Viktorija, prieš rašant, reikia žinoti, aš parašysiu, kad ir pati turi butuką, na o esi tiesig pavydi, matyt nepatenkinta viskuom….

  9. Šaunu

    Seniai laikas sudrausminti tuos, kurie galvoja, kad jiems viskas galima. Neringos savivaldybės administracijos direktorius – ar tos pareigos leidžia taip elgtis? Senosios kartos valdininkai būtent tokie ir yra, jiems niekas negalioja, jokios taisyklės, jokie įstatymai. Ačiū pareigūnams! Tvarka turi būti visiems bendra.

    Reply
    • M. - W.

      Labai teisingai! KET visiems galioja!

  10. anonimas

    Taip, teismas nepasigilino.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This