Kodėl nebus karo tarp Ukrainos ir Rusijos

Nuomonės

Viktor Voroncov
2022-01-09

Komentarų: 7

Prieš kažkiek laiko Vladimiras Putinas apsilankė „Linksmųjų ir išradingųjų klubo“ (КВН) festivalyje Svetlogorske ir per tuometį Kaliningrado srities gubernatorių Nikolajų Cukanovą šiek tiek susimovė.

„Kiek Lietuvoje dar tarybiniais laikais buvo gyventojų?“ – pasiteiravo Putinas. Šalia buvęs Kaliningrado srities l. e. p. vadovas pasufleravo: „Kiek daugiau nei 3,5 milijono, – ir pridūrė, kad dabar kaimyninėje šalyje gyvena 1 milijonas 400 tūkstančių žmonių. „Daugiau nei pusė gyventojų paliko šalį“, – užjautė Putinas ir tęsė toliau – „Tegul pas mus atvažiuoja“.

Kartais geriau patylėti nei kalbėti apie tai, ko nelabai išmanai. Tai taikau ne tik Putinui ir Cukanovui, bet ir Lietuvos politikams ir žurnalistams, kurie kalba, kad artimiausiais mėnesiais Rusija gali užpulti Ukrainą.

dvidshub.net nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas prognozuoja, kad tai galėtų įvykti sausį-vasarį, o „Delfi“ karo temų apžvalgininkas Vaidas Saldžiūnas iš viso rašė, kad Putinas klastingą smūgį smogs per Kalėdas. Labiausiai mane graudina tie įrašai, kuriuose vaizduojami karinės technikos ešelonai Čiuvašijos stotyje, judantys Ukrainos sienos link.

Bent kiek išmanantis Rusijos ginkluotųjų pajėgų struktūrą žmogus jums pasakys, kad Čiuvašijoje galima rasti tik Rosgvardiją ir sąlyginius (кадрированные), tik popieriuje egzistuojančius padalinius. Norint dislokuoti popierinius padalinius, reikia mobilizuoti „partizanus“, kurie nusilaks dar pakeliui į mobilizavimo punktą, sudaužys pusę technikos ją kraudami ir važiuos iki jo savaitę.

Mažai tikėtinu karo veiksmų su Ukraina atveju per 12 valandų Pietų karinės apygardos kariuomenė savo eiga atvyks į kovos vietas ir joje bus dalinių, turinčių karinės patirties. Beje, ir teritoriniai nacionaliniai padaliniai iš Čečėnijos, Dagestano ir Osetijos ten taip pat bus pirmose gretose. Bet tikimybė, kad įvykiai susiklostys būtent taip, lygi nuliui.

Putinas niekada neužpuls Ukrainos. Dėl daugelio priežasčių. Ir pagrindinė jų – pinigai.

Rusija jau seniai virtusi garvežiu, uždirbančiu iš energijos išteklių eksporto, kurį kontroliuoja pats Vladimiras Vladimirovičius, o anglį į pakurą krauna Putinui artimų oligarchų būrys. Visiems jiems šios pinigų srautų kelionių iš Rusijos į Vakarų bankų sąskaitas schemų sunaikinimas prilygtų mirčiai, nes Vakaruose gyvena jų šeimos, mokosi jų vaikai.

Visi Rusijos oligarchai supranta, kad Rusijai pradėjus karo veiksmus Ukrainos teritorijoje, tuoj pat bus užšaldytas jų turtas ir areštuotos bankų sąskaitos, nutraukta prekyba energijos ištekliais su Rusija, bus apribotas jų judėjimas ES teritorijoje, kur yra jų namai, pilys, jachtos, vaikai ir šeimos. Oligarchų įtaka Putinui yra reali, kad ir kaip Rusijos televizijos kanalai bandytų įrodinėti priešingai. Galų gale Putinas pats oligarchas.

O karinga retorika Kremlius siekia tik vieno tikslo – padidinti savo eksporto pajamas. Ir viskas einasi kaip per sviestą – dujų kainos pasiekė rekordines aukštumas, neabejoju, kad Vokietija pritars dujotiekio „Nord Stream 2“ eksploatavimui anksčiau nei antrąjį 2022 metų pusmetį: apie tai yra paskelbęs Vokietijos reguliuotojas „BNetzA“.

Šantažas veikia. O ir pagrindinio Rusijos priešo – JAV – verslas kuo puikiausiai pelnosi būtent iš aukštų iš Rusijos eksportuojamų dujų kainų.

Antroji priežastis – Rusijos gyventojai jokiais būdais nesutiks net su menkiausia atviro konflikto su Ukraina galimybe. Konflikto Ukrainoje 2014 metais pradžioje rusai entuziastingai sutiko Krymo prijungimą prie Rusijos, bet tuo pat metu daugumai Rusijos gyventojų nepripažintų DLR ir LLR teritorijos nebuvo savos. Rusai mano, kad geriausias sprendimas malšinant šį galvosopį yra Minsko susitarimai, jie taip pat norėtų grąžinti Donbasą Kijevui, išlaikant šiokią tokią jo autonomiją.

Karas regione pareikalautų ne 100 000 karių, kurie šiuo metu yra dislokuoti pasienyje, o mažiausiai 500 000 kareivių ir karininkų, tarp kurių tikrai bus šauktinių (todėl aukos yra neišvengiamos). Supratimas, kad karui naudojamos biudžeto lėšos, gali išprovokuoti nepasitenkinimų bangą, su kuria pusmetį trukę maršai Chabarovske pasirodys tik kaip žiedeliai.

Rusai jau nebe tokie, kokie buvo 2014 metais. Pirmiausia, jau užaugo niekada Tarybų Sąjungoje negyvenusi jaunoji karta, kuri puikiai moka užsienio kalbas, gali keliauti po užsienio šalis. Ši karta jau nesupranta, kodėl šalį valdo nepakeičiamas lyderis, kuo toliau, tuo dažniau kartojantis Brežnevo klaidas. Antra, net suaugę piliečiai pavargo nuo tautos vienijimo Didžiojo Tėvynės karo pergale, Gagarino skrydžiu, tarybinio sporto pasiekimais. Tautai nusibodo didžiuotis praeities pasiekimais. Žmonės nori gero ir pasiturimo gyvenimo šiandien. Dabar. Sau ir savo vaikams. Ypač kai mato, kad kažkas tokį gyvenimą turi – gubernatoriai, valdininkai, oligarchai ir jų šeimos, o kažkas uždirba 14 000 rublių (apie 200 eurų) per mėnesį.

Rusijos gyventojams ypač kelia nerimą naujasis Kremliaus naratyvas apie Rusijos imperijos atkūrimą, kuris atneštų neišvengiamas aukas ir milžiniškas finansines išlaidas.

Pirmasis žingsnis šia kryptimi – Sąjunginė Rusijos ir Baltarusijos valstybė – Rusijos gyventojams asocijuojasi su nesibaigiančiomis paskolomis Lukašenkai, kurios vis labiau darosi panašios į beviltiškas.

Trečia, rusai jai pavargo būti viso pasaulio priešais ir tik Kinijos draugais.

Trečioji ir pati pavojingiausia Putinui priežastis yra kariškių nuotaikos. Buvusio gynybos ministro Serdiukovo Rusijos ginkluotųjų pajėgų aprūpinimo sistemos reformos buvo reikalingos ir jos pasitvirtino. Kariškiai turi vykdyti karinę parengtį, o ne skalbti skudurus, stovėti prie puodų ar vežioti kurą. Bet tuo pat metu visos šios reformos sugriovė kariškių ir visuomenės ekonominio gyvenimo sienas.

Anksčiau kariškiai neturėjo tiesioginės galimybės disponuoti dideliais pinigais, o po reformos karininkai ir generolai pradėjo valdyti milžiniškus finansinius srautus. Suprantama, tuoj pat buvo sukurtos korupcijos schemos, kurios nėra ypatingai slepiamos nuo pavaldinių.

Taip, Rusijos kariuomenės kariškių statusas ir finansinės kompensacijos per pastaruosius metus gerokai išaugo. Bet ir karininkai dabar kitokie. Gaudamas 70 000 rublių (1 000 eurų) per mėnesį, kuopos vadas galvoja, kad jeigu kariuomenėje nebūtų korupcijos, jis galėtų uždirbti 140 000 rublių (2 000 eurų).

Atviras Rusijos karas su Ukraina gali labai liūdnai baigtis pačiam Putinui. Lėtai rusenantis konfliktas kaip nuolatinio Vakarų šantažo įrankis ir aukštos energijos išteklių kainos – būtent tai, kas tenkina Kremlių. Taip kad karo nebus. Bet ir atsipalaiduoti nereikėtų.

UPD: šitas tekstas buvo parašytas prieš keletą dienų iki Kazachstano įvykių, kurie dar kartą įrodė, kad Putinas nepasiruošęs atviram kariniam konfliktui Ukrainoje. Tai nebus dvigubas degalų kainos didinimas – Rusijai toks konfliktas bus žymiai pavojingesnis.

7 Comments

  1. nijole

    tai kodel sis straipsnis dar nepanaikintas?

    Reply
  2. Tomas

    Ar šitas „ekspertas” užsiregistravo užimtumo tarnyboje tarp ieškančių darbo?

    Reply
  3. Manau, kad

    „Kartais geriau patylėti nei kalbėti apie tai, ko nelabai išmanai.” – kaip pirštu į sub…nę, tas autorius tiesiog pranašas. O iš tikrųjų – klounas.

    Reply
  4. Logika

    Įdomus straipsnis prieš užpuolant Ukrainą

    Reply
    • Logika2

      Rimti žurnalistai „atviroj Klaipėdoje”dirba.
      Gėda.

  5. Anonimas

    Labai geras straipsnis. Amerika susimove sistabdyt korona, dabar bando nukreipt demesi nuo savo politikos, kaip visad i Rusijos puse!

    Reply
  6. Keistas

    straipsnis. Šaipomasi iš Lietuvos politikų ir žurnalistų, kurie ragina būti budriems šalia neprognozuojamo kaimyno sakydami, kad „…Rusija GALI užpulti Ukrainą…” lyginant juos su visam pasauliui kasdien meluojančių V.Putinu ir finalinis orakuliškas teiginys – ” karo nebus”. Suprask ir dabar nieko nevyksta ir LRT, Euronewc , BBC, CNN ir n kt. kanalai animaciją transliuoja rodydami reportažus iš sugriautos Ukrainos ir verkiančių moterų, senelių ir vaikų vaizdus? Tuoj tokie rašytojai vėl pradės rašyti, kad ir 91metais sausio mėnesį ir Lietuvoje nieko nebuvo ir „savi šaudė į savus” ir nereikia nieko ruoštis? Dauguma civilizuoto pasaulio valstybių pagaliau susivokė, pripažino ir sako , kad Rusija vykdo ekonominį, hibridinį karą daugelyje valstybių. Anot straipsnio autoriaus skerdynės Sakartvele, Kryme yra tik šiaip, Putino klanui pramoginė mankšta ir karas tik tada kai mėtomos atominės bombos?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This