Dėl gydymo Gargždų ligoninėje – triukšmas ir mero skambutis pacientui

Sveikata

Reda Baltinaitė, „Gargždai United“ tekstų autorė
2022-01-12

Komentarų: 1

Pacientų patirtys gydymo įstaigose vis dažniau aptarinėjamos socialiniuose tinkluose. Kyla audringos diskusijos ir pasidalijimai asmeninėmis istorijomis, medikams ir galiojančiai sistemai negailima aštrių kritikos kirčių.

Socialiniame tinkle „Facebook“ Deividas Vaivada pasidalino savo patirtimi Gargždų ligoninėje. Prie jo pranešimo kilo tikra diskusijų banga – Gargždų ligoninė ir jos teikiamų paslaugų kokybė buvo pliekiama liežuviais ir maišoma su žemėmis. Apie savo patirtį viešai prabilusiam D.Vaivadai antradienį paskambino Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. Jis atsiprašė paciento ir pažadėjo, kad gilinsis į šį atvejį, atliks tyrimą ir sieks, kad panašios situacijos nesikartotų.

„Gargždai United“ nuotr.
Išleido be dokumentų

„Noriu aprašyti savo situaciją, susijusią su Gargždų ligonine. Vakar (sekmadienį) turėjau beveik 41 laipsnį kūno temperatūros, nekrito, išsikvietėm greitąją (apie 12 val. dienos laiku). Nuvežė į Gargždus, paguldė į Covid izoliacinį skyrių, davė antibiotikų, nuo temperatūros vaistų, pastatė lašelinę, paėmė kraują. Atėjo daktaras, apžiūrėjo, paklausė plaučius, pasakė, kad įtaria tikrai plaučių uždegimą (pamaina – super, daktaras ir seselė – super), – pasakojo Kalotės gyventojas feisbuke. – Ateina pirmadienis, keičiasi pamaina ir prasideda įdomybės. 10-11 val. specialistė atėjo paimti Covid testo, prašiau nuo pat ryto, kad padarytų rentgeną plaučių. Nieko, sako, negalime daryt, kol nežinom, ar sergi Covid. Pastatė lašelinę pagaliau, suleido antibiotikų vėl…

Vakare ateina rezultatas „E-sveikatoje“. Niekas neprieina prie manęs, nesiskubina. Ok, galvoju pasišauksiu kažką prasidaręs duris. Niekas neateina, pralaukiau 15 min., pradėjau baladoti į duris, kažkas išgirdo, parbėgo seselė. Sakau, kad yra Covid neigiamas atsakymas, ar galima eiti peršviesti plaučių? Paskambino kažkam, sakė už 20 min. priims (čia jau apie 17 val. buvo)…

Ok, skambina seselė dar kažkam, klausia, ką su juo darom, para jau praėjo – nebegalim laikyt Covid skyriuj. Nu ir ką, gaunu atsakymą: tave išrašom namo. Apšalau. Sakau, ką nusipirkt vaistų, ką gerti dabar? Sako, ai, nieko nežinau, aš tik seselė…. Tai va taip ir paleido namo sergantį, su temperatūra ir be jokių įrašų, kokius antibiotikus, vaistus vartoti reikia…

P.S. Budinčio gydytojo skyriuje, kuriam gulėjau, nėra. Gydytoja – namie. P.P.S. „E-sveikatoje“ mano lankymasis ligoninėje nenurodytas, gydymas neparašytas joks, išrašinėjant mane iš ligoninės pasirašyti nieko nedavė,“ – savo patirtį feisbuke aprašė kalotiškis.

Ligoninė atvejį tyrė

Kaip „Gargždai United“ sakė Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja Virgina Ruškienė, feisbuke aprašytas atvejis šįryt buvo aptartas Gargždų ligoninėje, atliktas vidinis tyrimas, surinkti visi paciento ligos istorijos dokumentai.

„Esame pasitvirtinę tvarką, kad izoliaciniame skyriuje Covid testo atsakymo laukiantys pacientai, siekiant užtikrinti visų kitų pacientų saugumą, rentgenu tiriami po 17 valandos. Pacientui, apie kurį kalbame, pirmadienį 16.57 val. buvo atlikta krūtinės ląstos rentgenograma. Pacientas į ligoninę buvo paguldytas sekmadienį. Pirmadienį 9.30 val. iš paciento tyrimui dėl Covid buvo paimtas mėginys, 10.13 val. mėginys išvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Pirmadienį ryte pacientą apžiūrėjo mūsų Terapijos skyriaus vedėja, gydytoja paskyrė jam rentgeno tyrimą. Buvo atlikti ir kiti tyrimai. Gavus kraujo tyrimo rezultatus, su gydančia gydytoja pacientas aptarė savo sveikatos situaciją, tolimesnį gydymą. Pacientui buvo pasakyta, kad jeigu bus viskas gerai, jis bus išrašomas iš ligoninės gydytis namuose. Gydytoja pirmadienį vakare dar kartą įvertino paciento būklę. Kompiuteriu peržiūrėjo jo rentgenogramą ir, plaučiuose neradus jokių žymių pakitimų, liudijančių apie ligą, o taip pat apie 17 val. 30 min. gavus neigiamą Covid testo atsakymą, galėjo išrašyti pacientą gydymą tęsti namuose. Paciento kraujo tyrimai buvo neblogi, minimaliai uždegiminiai, skyriuje jis nekarščiavo. Jau ryte su pacientu buvo aptarta, kad esant tokiems kraujo tyrimų rezultatams, nukritus temperatūrai ir jei bus geras rentgenogramos rezultatas, indikacijų stacionariniam gydymui nėra. Todėl pacientas ir buvo išleistas į namus, buvo duoti patarimai, ką daryti toliau, patarta, būklei pablogėjus, dėl tolimesnio gydymo tartis su šeimos gydytoja,“ – tikino Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja V.Ruškienė.

Gydytoja taip pat teigė, kad priežasties išrašyti pacientui antibiotikų nebuvo. Jis karščiavo tik vieną dieną, būklė stabilizavosi, biocheminiai kraujo tyrimai nerodė uždegimo, kurio malšinimui reikėtų antibiotikų.
Pasak V. Ruškienės, netiesa, kad, kaip teigia pacientas, pirmadienį vakare budinti gydytoja dirbo namuose.

„Budinti gydytoja dirba visoje ligoninėje ir neprivalo lankyti visų pacientų palatose. Paciento tyrimo duomenis ji įvertino virtualiai – sistemoje. Visi duomenys liudijo, kad pacientas gydymą gali tęsti namuose, konsultuojamas šeimos gydytojo. Nėra taip, kad pacientui užsigeidus tyrimo ar vaistų, gydytojai puola juos skirti. Situacija yra vertinama profesionaliai, priimami argumentuoti sprendimai,“ – teigė V.Ruškienė.

Paskambino meras

D.Vaivada „Gargždai United“ pasakojo, kad kilus susidomėjimo bangai socialiniuose tinkluose, su juo susisiekė ir Klaipėdos rajono meras B.Markauskas.

„Meras skambino, atsiprašė, norėjo išgirsti situaciją iš pirmų lūpų. Paprašė surašyti viską raštu ir pažadėjo gilintis ir tirti atvejį, išnagrinėti situaciją. Tikrai negerai, kad mane išleisdami iš ligoninės medikai nedavė pasirašyt jokio dokumento, nepaklausė, ar man reikia nedarbingumo pažymėjimo ir neatidarė biuletenio. O ir šeimos gydytoja, su kuria šiandien kalbėjau, nežino, kaip mane toliau gydyti, nes internete dar nėra jokių duomenų. Suprantu, kad pagal įstatymą galima per tris dienas duomenis suvest, bet ką man reikia tas tris dienas daryti, iš kur žinoti, kaip gydytis, niekas nieko dorai nepaaiškino… O meras buvo mandagus, sako, nemaloni situacija, bet visko visada pasitaiko, bandys pasiaiškint toliau“, – pasakojo sveikstantis D.Vaivada.

Kritikos mastas – milžiniškas

Pasak V.Ruškienės, nesibaigiant pandemijai, tiek pacientų, tiek gydytojų jautrumas yra maksimalus – įtampa tokia, kokios anksčiau niekada nebuvo.

„Gydytojai išvargę, dirba sunkiomis sąlygomis ir dar nuolat yra viešai kritikuojami. Dirbti gydytojų nebemotyvuoja jokie atlyginimai, ryt poryt išvis nebebus kam dirbti, ir šiandien jau nieko neprisikviečiame, – neslėpė ji. – Žiauru. Pažiūrėkit, kokiomis frazėmis ir kokiais terminais gydytojai yra kritikuojami. Komentaruose mus ir Černobiliu vadina, visaip, o juk dirbame iš širdies, kaip galime geriau. Gydytojai, aišku, socialiniuose tinkluose į diskusijas nesivelia, nekyla ranka – geriau mes atkentėsim, tegul pila purvais. Tiesą galime įrodyti dokumentais. Nemanau, kad situacija Gargždų ligoninėje tokia jau bloga, žmonės nori gultis į mūsų ligoninę, ir klaipėdiečiai skambina, laukia eilėse, visaip yra. Bet jei spręsti iš komentarų internete, ypač jaunų žmonių, tai atrodo, kad blogiausia ligoninė esam. Nesam blogiausia. Visiems visko būna, stengiamės, kiek galime. Situacija sudėtinga,“ – teigė Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja V.Ruškienė.

1 Comment

  1. alg

    Kaip pasakė viena sk. vedėja: „algą gaunu už tai, kad ateinu į darbą, o ne tave gydyčiau”.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This