Sausio 13-ąją bijota ir diversijų prieš vandentiekį

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

1991-ųjų sausio 13-osios naktį akių nesudėję „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai lyg šiandien atsimena tvyrojusią įtampą.

Automobiliu barikados Vilties gatvėje. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Sausio 13-osios pavakarę į tuometį gamybinį vandentiekį, iš kurio vanduo buvo tiekiamas uostamiesčio įmonėms, atėjusi dirbti bendrovės „Klaipėdos vanduo“ darbuotoja Ilona Lekstutienė pamena, dirbti buvo sunku, nes ausys ir akys buvo įtemptos stebint ir klausant nakties įvykius prie televizijos bokšto.

„Mums buvo pasakyta, jei įvyks kokia diversija iš darbo galėsime išeiti tik gavę centrinės dispečerinės leidimą. Puikiai visi supratome, kad jei įvyktų blogiausiais scenarijus tektų ruošti vandens atsargas“, – prisimena jau 40 metų „Klaipėdos vandenyje“ dirbanti Ilona Lekstutienė.

Lemtingą naktį vaikus palikusi pas tėvus kartu su kolege visą naktį budėjo prie radijo taško.

„Kaip šiandien ausyse skamba žurnalistės Eglės Bučelytės balsas. Sekėme, klausėmės ir ruošiamės blogiausiam, laimei, Klaipėdoje ši naktis praėjo ramiai“, – pasakoja Ilona Lekstutienė.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ (tuomet ji vadinta SPAB „Klaipėdos vanduo“) Gargždų padalinio vadovas Vytautas Cirtautas pamena, iš darbo išeinantiems darbuotojams, tarė: „Vyrai, jei reiks visi sugrįšime į darbus“. Pats Vytautas įvykių stebėti išėjo ir jei reikės, tėvynės ginti prie Klaipėdos rajono savivaldybės.

„Jautėme įtampą. Man nuolat sukosi mintis, kas bus jei įvykus blogiausiam, bus susprogdintas vandens bokštas, o mes privalėsime užtikrinti vandens atsargas. Tačiau turėjau planą B – nuvertus vandens bokštą, skubiai vandens atsargas kaupti rezervuaruose. Iki paryčių prie savivaldybės stebėjome įvykius per televiziją, klausėmės transliacijų per radijo stotį. Ši naktis tikrai įsimintina ir buvome pasiruošę viskam, kad apgintumėme tėvynę. Jausmas dvilypis – visi su nerimu ir baime laukėme, kas vyks toliau, bet tuo pačiu buvo pasiruošę kovoti už laisvę“, – prisiminimais dalijasi Vytautas Cirtautas, bendrovėje „Klaipėdos vanduo“ dirbantis iki šiol.

Sausio 13 – osios naktį su spurdančia širdimi laužus kūreno ir buvęs krepšinio komandos „Neptūnas“ žaidėjas, „Klaipėdos vanduo“ darbuotojas Arūnas Baltinas.

„Baigėme darbus, grįžau į namus ir naktį prasidėjus kruviniems įvykiams Vilniuje, pakilau iš lovos ir išvažiavau prie Klaipėdos miesto savivaldybės. Iki ryto budėjome su karšta arbata, visi buvome pasimetę, bet pasiryžę – už laisvę atiduoti gyvybę. Stovėjome ir vis stebėjome, ar neatvažiuoja tankai iš karinio miestelio, nes buvo paskleista žinia, kad turime ruoštis puolimui“, – atsiminimais dalijasi jau 40 metų
„Klaipėdos vandenyse“ dirbantis Arūnas Baltinas.

Laisvės gynėjų dienos proga, sausio 13 dienos ryte bendrovės „Klaipėdos vanduo“ languose bus uždegtos žvakutės kaip pagarbos ir prisiminimo ženklas, o trispalvės spalvomis apšviestas klientų aptarnavimo centras –  taip bus pagerbiamas 1991 metais žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Ketvirtadienį dalis klaipėdiečių neturės vandens

Ketvirtadienį, kovo 28 d., nuo 9 iki 17 val., Šiaulių gatvės gyventojai turės išsiversti be vandens. „Klaipėdos vanduo” praneša, jog ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Verslas

Kviečia sužinoti daugiau apie e. paslaugas

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ kovo 19 d. (antradienį), minint Tarptautinę klientų dieną, įmonės abonentus kviečia atvykti į Klientų ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This