Trys dalykai, padedantys sustiprinti imunitetą

Sveikata

Atsparumas ligoms ir gera savijauta – ne vienos dienos uždavinys. Įdėjus šiek tiek pastangų ir pasinaudojus keliais patarimais galima pasiekti puikių rezultatų. Dietistė Vaida Kurpienė atskleidžia, kas šaltuoju metų laiku padeda sustiprinti imunitetą ir išlikti sveikiems.

Lietuviško prekybos tinklo duomenimis, šaltuoju metų laiku pastebimai išauga citrinų ir kitų citrusinių vaisių pasiūla.

„Citrinos nuo seno siejamos su vitaminu C ir valgomos su medumi, griežinėliu gardinamas vanduo, arbata. Pastebime, kad šaltuoju metų laiku gerokai išauga citrinų pardavimai. Iš šių duomenų galime spręsti, kad mūsų klientai puikiai žino šį vitamino C šaltinį. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad daug vitamino C organizmas gali gauti ir iš kitų produktų, pavyzdžiui, paprikų, kivių, kopūstų, pomidorų ir kitų gėrybių, kurių visada galima rasti „Maximos“ asortimente“, – pranešime pažymi Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Vitaminas C – iš natūralių šaltinių

Savo ruožtu dietistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad vitaminas C nesikaupia organizme, todėl šviežių daržovių ir vaisių maisto racione turėtų būti kasdien. Ji primena, kad vitaminas C yra antioksidantas, jis padeda stiprinti imuninę ir kovoti su infekcijomis, padeda gerinti organų kraujotaką ir geriau pasisavinti geležį, taip pat šis vitaminas padeda gauti energiją iš maisto medžiagų, dalyvauja kolageno gamyboje, taip padėdamas stiprinti kaulus, odą ir sąnarius.

„Vitaminas C yra labai nestabilus – jo kiekis sumažėja, jeigu produktus termiškai apdorojame. Todėl geriausia daržoves vartoti šviežias“, – pataria V. Kurpienė. Kad valgyti būtų maloniau, ji siūlo daržoves iš šaldytuvo ištraukti kiek anksčiau negu gaminate, kad jos pabūtų kambario temperatūroje. Kita išeitis – tiesiog pamerkti į šiltą vandenį prieš gaminant.

Vanduo – ir vasarą, ir žiemą

Kalbant apie vandenį, tai – kitas gerai savijautai ir imunitetui svarbus produktas.

„Vasarą žmonėms tarsi nereikia priminti, kad vanduo ne tik vėsina, bet ir yra svarbus kiekvienai organizmo ląstelei. O žiemą retas kuris ant darbo stalo pasistato stiklinę vandens. Palaikyti skysčių balansą organizme šaltuoju metų laiku taip pat yra svarbu, pirmiausia, kad neišdžiūtų gleivinės. Mat jeigu, pavyzdžiui, nosies gleivinė yra sausa, ji negali atlikti savo funkcijos – praleidžia virusus tolyn į kvėpavimo takus ir kraują, o ne sugauna, kai skysčių pakanka“, – sako V. Kurpienė.

Anot jos, žiemą geriant šaltą vandenį organizmas eikvoja energiją, kad skystis sušiltų ir organizmas galėtų jį pasisavinti. Dėl to dalis žmonių sumažina vandens vartojimą.

„O reikėtų tiesiog gerti šiltesnį vandenį ar šiltą arbatą. Kad šiluma išliktų ilgiau, vandeniui naudokite termopuodelį“, – pataria specialistė, įspėdama, kad pernelyg karšta arbata ar kava gali nuplikyti bei pažeisti gleivinę – taip sutrikdyti organizmo apsaugą.

Baltymų šaltiniai

Pirma – vitaminas C, antra – vanduo, o trečia imunitetui svarbi medžiaga yra baltymai. Anot dietistės, rekomenduojama vartoti tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės produktus, turinčius baltymų.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad baltymus iš jaunesnės ir liesesnės mėsos organizmas pasisavina lengviau. Kiaušiniai, nesaldinti pieno produktai, žuvis – taip pat geri gyvulinių baltymų šaltiniai.

Kaip augalinių baltymų šaltinius V. Kurpienė nurodo ankštines daržoves, tokias kaip avinžirnius, pupeles, lęšius. Tofu ir grybai taip pat papildys baltymų atsargas organizme, kurios būtinos imunitetą užtikrinančioms ląstelėms augti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Pigo pigiausios prekės

Kovą pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis, palyginti su šių metų vasariu, šalies parduotuvėse pigo 4,52 euro (6,6 proc.) ir buvo 14,65 euro ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Vietoje Liepojos gatvės vaiduoklio - prekybos centras (atnaujinta)

Sausio pradžioje uždarius prekybos tinklo „Maxima” parduotuvę Liepojos gatvėje prasidėjo ir šio pastato rekonstrukcija, ir šalia nuo nepriklausomybės pradžios stovėjusios ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

Verslas

Kaip dirbs didieji prekybos tinklai per šventes

Visų didžiųjų prekybos tinklų parduotuvės, išskyrus keletą autonominių, priklausančių „Iki“, pirmąją Kalėdų dieną nedirbs. Gruodžio 24-ąją, Kūčių dieną, „Iki“, „Maxima“ ...
2023-12-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This