Klaipėdos lėlių teatras apsukų nemažins

Kultūra

2021 m. Klaipėdos lėlių teatrui atnešė daug džiugių akimirkų: pavasarį lėlių spektaklis „Didysis sprogimas“ (rež. Zvi Sahar) pelnė „Auksinio scenos kryžiaus“ bei Klaipėdos miesto „Padėkos kaukės“ apdovanojimą spektaklio vaikams ir jaunimui kategorijoje, teatro repertuarą papildė net trys spektakliai: pavasarį įvyko miniatiūrų spektaklio „Istorijos iš FLUXUS dėžutės“ (rež. Gintarė Radvilavičiūtė) premjera, vasarą – lėlių ir objektų teatro instaliacijos „Tarp Žemės ir Dangaus“ (rež. Karolina Jurkštaitė), rudenį – interaktyvaus judesio ir objektų spektaklio kūdikiams „Be galo, be krašto“ (rež. Birutė Banevičiūtė) premjeros.

Nepaisant kintančių ir nenuspėjamų pandemijos sąlygų lėlininkai ir lėlių teatro gerbėjai galėjo dalyvauti tarptautiniame lėlių teatro festivalyje „Materia Magica“, o gruodį – susitikti su taip išsiilgtu Kalėdų Seneliu jo namelyje. Visi pasiekimai ir pasisekimai tik dar labiau skatina drąsiai svajoti ir aktyviai planuoti.

Šiais kalendoriniais metais teatras skelbia taip pat numatęs premjerų – spalį ekologijos, žmogaus ir gamtos dermės temų įkvėptą lėlių spektaklį pristatys slovėnų režisierius Miha Golob.

Greta kuriamo spektaklio vyks ir interaktyvios vaikams skirtos paskaitos ekologijos, tvarios urbanistikos, klimato kaitos temomis, bus surengtos kūrybinės dirbtuvės „Tunelis“.

Žiemą žiūrovai bus laukiami tradiciniame Klaipėdos lėlių teatro renginyje „Kalėdų Senelio namelis“.

Jaučiant nemažą pasirodymų atvirose erdvėse poreikį, planuojama kurti performatyvų gatvės lėlių teatro spektaklį.

Be premjerų žiūrovai bus kviečiami ir į jau pamėgtus repertuarinius spektaklius – numatyta jau sukurtų spektaklių sklaida ne tik Klaipėdos lėlių teatre (Turgaus g. 9), bet ir Klaipėdos rajone bei Vakarų Lietuvos regionuose, spektaklių pristatymas nacionaliniuose bei tarptautiniuose teatrų festivaliuose.

Taip pat šiais metais vyks nemažai paruošiamųjų darbų būsimų veiklų įgyvendinimui ateinančiais metais: ruošiamasi tarptautiniam lėlių teatro festivaliui „Materia Magica“, knygai apie Klaipėdos lėlių teatro įkūrėją, režisierę, dailininkę, pedagogę Jūratę Januškevičiūtę ir Klaipėdos lėlių teatrą, pavasarį vyks marionečių spektaklio „Heraklis“ (rež. Aušra Bakanaitė) pirmasis kūrimo etapas.

Klaipėdos lėlių teatras kasmet daug dėmesio skiria edukacinėms veikloms, šie metai – ne išimtis. Jau ne vienerius metus vyksta „Karakumų Asilėlio mokyklėlė“, kuriai parengta unikali edukacinė programa, turinti savitą ir laiko patikrintą sistemą, metodus, yra pritaikyta vaikams pagal jų raidos ypatumus nuo kūdikystės iki mokyklinio amžiaus. Taip pat šiemet siekiama ir itin aktyvi teatralizuotų edukacijų sklaida Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre ir Lietuvos regionuose, pavasarį numatyta ir naujos teatralizuotos edukacijos „Mechaninis lėlių teatras“ premjera (rež. Aušra Bakanaitė).

Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre veiks ir daug susidomėjimo sulaukusi, praėjusiais metais atidarymą šventusi interaktyvi instaliacija „Kaltūnas“: iki birželio pabaigos šeimos ir mokinių grupės turės galimybę kartu patirti nuotykį, bandydamos išsiaiškinti, kokia nelaimė ištiko Gabėtą ir jos šeimą. Po visą Edukacinį centrą nusidriekę Gabėtos plaukai padės šią paslaptį įminti. Pamokanti istorija skatina susimąstyti apie mūsų poelgius ir poelgių pasekmes. Svarbu paminėti, kad interaktyvioje instaliacijoje „Kaltūnas“ galima dalyvauti ir per Kultūros paso programą. Spalį naują ekspoziciją Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre pristatys dailininkas, iliustracijų kūrėjas Antanas Dubra.

Jau daugelį metų jaučiamas poreikis kelti Klaipėdos lėlių teatro ir visos suinteresuotos lėlininkų bendruomenės profesinį tobulėjimą, kviečiant lektorius iš užsienio, organizuojant kūrybines dirbtuves.

Šiais metais šiam tikslui bus rengiami net treji mokymai: meistriškumo dirbtuvės su Miha Golob (Slovėnija), kūrybinės dirbtuvės apie išskleidžiamas modulines struktūras su architektu, scenografu, tarpdisciplininio meno kūrėju Vladu Suncovu (Lietuva) ir kūrybinės dirbtuvės apie dramaturgiją lėlių teatre su Tekle Kavtaradze (Lietuva).

Tikimasi, kad šiais metais Klaipėdos lėlių teatrui pavyks pasiekti nuolatinius teatro lankytojus, pasiekti tuos, kurie dar nieko nežino apie lėlių teatro meną arba žino nedaug, ir savo veiklomis įkvėpti, motyvuoti, pradžiuginti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatre - šokio premjera suaugusiems

Kovo 21, 22, 23 d. Klaipėdos lėlių teatre vyks šokio ir šešėlių monospektaklio suaugusiesiems premjera „Kontūrai“. Tai – Klaipėdos lėlių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlininkus nudžiugino mažųjų vokietukų smalsumas

Praėjusią savaitę Niurnberge (Vokietijoje) vykusiame XIII tarptautiniame vaikų teatrų festivalis „Panoptikum“ dalyvavo Klaipėdos lėlių teatras. Be lietuvių šiemet festivalio programoje ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Savaitgalį klaipėdiečiai kviečiami į Lėlių teatro spektaklius bei parodos atidarymą

Pirmąjį vasario savaitgalį Klaipėdos lėlių teatras kviečia pasitikti drauge. Teatre – ne tik pamėgti repertuariniai spektakliai, bet ir parodos atidarymas. ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This