Klaipėdos universitetas pristato parodą, kaip kosmoso technologijos padeda pažinti jūrą

Uostas ir jūra

Klaipėdos prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ antradienį pradėta eksponuoti jau 5-oji paroda, visuomenei pristatanti Klaipėdos universiteto (KU) mokslines veiklas. Parodos „Baltijos jūra iš kosmoso: pamatyk, kas nematoma iš Žemės“ epicentre – KU Jūros tyrimų instituto mokslininkų tyrimai, plėtojami su „pagalba“ iš kosmoso.

Palydovai yra vienas iš svarbiausių duomenų teikimo šaltinių apie hidrologinius bei biologinius procesus Baltijos jūroje ir Kuršių mariose. Nuotraukos, gautos iš palydovų, mokslininkams padeda surinkti tikslią informaciją apie ledą ir jo būklę Kuršių mariose. Palydovai užfiksuoja nuostabius, spalvingus paveikslus, o mokslininkai juose „skaito“ informaciją apie eutrofikaciją (dumblių žydėjimą) jūros ir marių vandenyse. Iš kosmoso atsiųstuose vaizduose matomi laivai, vandens srovių judėjimas, kranto pokyčiai ir daugybė dalykų, kurie gilina žinias apie gamtinę aplinką.

Drauge su KU Jūros tyrimų instituto komanda parodą rengusios mokslininkės dr. Toma Dabulevičienė ir dr. Diana Vaičiūtė jau keletą metų bendradarbiauja su Europos kosmoso agentūra. KU Jūros tyrimų instituto mokslininkų ir Europos kosmoso agentūros vykdytas projektas šios agentūros atstovų buvo pripažintas vienu iš sėkmingiausių.

„Palydovinės nuotraukos yra ne tik gražūs vaizdai, bet ir gausus duomenų šaltinis. Jose galime matyti vandens temperatūros pokyčius, taip pat vertinti vandens telkinių aplinkos ekologinę būklę, kas yra svarbu norint turėti švarią ir sveiką aplinką“,- teigia mokslininkės.

Ekspozicijoje demonstruojamas ir vieno iš pagrindinių duomenų teikėjų – palydovo Sentinel-2 maketas, kurį sukonstravo patys KU Jūros tyrimų instituto mokslininkai. Eksponuojamas analogas yra apie 10 kartų mažesnis, jis skrieja aplink Žemę skrieja 786 km aukštyje, yra 3,4 m ilgio ir 2,35 m pločio. Sentinel-2 – viena sėkmingiausių Europos Kosmoso Agentūros misijų, kuri suteikia labai aukštos kokybės palydovinius duomenis, skirtus Žemės dangos ir vandens telkinių stebėjimams.

Paroda, vaizdu ir žodžiu pristatanti didžiules galimybes, kurias mokslui teikia kosmose skriejantys palydovai, vėliau keliaus į su KU bendradarbiaujančių gimnazijų erdves.

„Mūsų tikslas ir didelis noras – supažindinti visuomenę, ypač jaunus žmones, su mokslo sritimis, kurios plėtojamos čia, Klaipėdos universitete, sudominti juos tomis galimybėmis, kurias atveria mokslas. O mokslinei minčiai ribų nėra. Studijuodami, dirbdami čia jauni žmonės turi galimybę pažinti ir jūras, ir Arktį, ir net kosmosą“,- sakė parodą pristatęs KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose - „Vandens veidas“

Kovo 28-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma Kristinos Ališauskaitės ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This