Koraliniai rifai – didžiausias mūsų planetos gyvasis organizmas, kuris matosi net iš kosmoso

Laiškai iš jūros

Lietuvos jūrų muziejaus specialistai kartu su profesoriumi Gustavu (įkūnijo Audrius Rakauskas) iš „Gustavo enciklopedijos“ parengė pažintinius siužetus, kurie buvo nufilmuoti Jūrų muziejaus ekspozicijose. Šįkart profesorius pasakoja apie didžiausią Žemės gyvąjį organizmą, kuris driekiasi apie 2300 kilometrų palei šiaurinius Australijos krantus, yra apie 20 milijonų metų amžiaus, didesnis už dramblį ar mėlynąjį banginį.

Tai – koraliniai rifai. Mokslininkai teigia, kad pavojus gresia apie 60 proc. planetos koralinių rifų, o apie 10 proc. jau žuvę.

Baltas koralo kūnas reiškia, kad jis miręs, turbūt girdėjote susirūpinusių gamtosaugininkų ir klimato kaitos mokslininkų kalbas apie bąlančius koralinius rifus. Todėl absoliučiai visos koralų rūšys yra saugomos.

Kalbant apie koralus, labai dažnas ir kitas klausimas – tai augalas ar gyvūnas? Tik XVIII a. mokslininkų buvo patvirtinta, kad koralai yra gyvūnai – bestuburiai, priklausantys duobagyvių tipui. Dauguma koralų yra kolonijiniai, tai reiškia, kad kiekvieną koralą sudaro daug atskirų polipų, kiekvienas polipas turi čiuptuvėlių supamą angą, kuri vienu metu atstoja ir burną iš išangę.

Nepaisant didelės koralų įvairovės, juos galima išskirti į du pagrindinius tipus – tai kietieji ir minkštieji koralai. Minkštieji koralai turi lankstų skeletą, tuo tarpu kietųjų koralų kalcio karbonato skeletas yra kietas. Šie koralai ir yra pagrindinė koralinių rifų statybinė medžiaga.

Jūrų muziejaus akvariume galima pamatyti tiek kietųjų, tiek minkštųjų koralų. Jie – pačių įvairiausių formų ir spalvų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Aleksandras Kaupas: „Tėtis nenorėjo, kad tapčiau jūrininku“

Paskutinė ciklo „Laiškai iš jūros. 100 jūrinių akimirkų“ laida dedikuota Lietuvos jūrininkų sąjungai, švenčiančiai 100 metų įkūrimo jubiliejų. Laidos svečias ...
2023-09-22
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Gabija Jurgutytė: „Dar mokyklos suole žinojau, kad noriu ateitį sieti su karyba“

Laidos „Laiškai iš jūros. 100 jūrinių akimirkų“ filmavimo komanda svečiavosi Lietuvos karinėse jūrų pajėgose, kur susitiko su Gabija Jurgutyte. Ji ...
2023-09-15
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Gediminas Pilaitis: „Ekstremalios situacijos buriuotojams tampa gyvenimo dalimi“

Šiais metais sukanka 30 metų, kai burinė jachta „Lietuva“ pirmą kartą Lietuvos jūrinio buriavimo istorijoje apiplaukė aplink pasaulį (1992-1993). Vienas ...
2023-09-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This