Nauja muziejaus knyga grąžina skolą jūros žmonėms

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Neringa Stančikienė, Lietuvos jūrų muziejuje kuruojanti leidybą, sako, kad neužšąlančiame Klaipėdos uoste šalčiai nesukausto ir Kopgalyje dirbančių muziejininkų.

„Vėl džiaugsmas, nes rankose laikome naują Istorinių atsiminimų serijos knygą – „Jūros skonis: žūklė Lietuvos priekrantėje 1900–1944 m. Amžininkų ir tyrėjų tekstų antologija“, – pranešime spaudai pažymi N. Stančikienė.

Leidinio rengėjas istorikas Dainius Elertas mano, kad Lietuvos kultūros istorijoje vis dar vyrauja žemdirbiškas pradas, nors dar visai neseniai Lietuvos pajūrio ruože gyventa tikrų „jūros žmonių“ ir būta savitos pajūrio žvejų kultūros.

„Deja, iki šiol jų gyvensena ir buitis menkai pažinta”, – sako istorikas.

Pradiniu postūmiu imtis šios antologijos buvo siekis publikuoti Lietuvos jūrų muziejaus rinkinyje saugomus Aloyzo Každailio ir Edmundo Mačiulaičio etnografinių ekspedicijų Šventosios apylinkėse užrašus.

„Pasakojimai apie XIX–XX a. I pusės žvejų kasdienybę ir pačius jų pateikėjus šiandien įdomūs kaip tiesioginis buitį atspindintis šaltinis, – sako D. Elertas. – Nors pasakotojų ir užrašiusiųjų jau nebėra tarp mūsų, bet keli išsaugoti Aloyzo Každailio pašnekesių su senoliais žvejais garso įrašai padeda išgirsti tartį, pajausti kalbos ritmą bei papildyti kita informacija”.

Pradėjęs gilintis į šią temą istorikas greit įsitikino, kad tarpukario Lietuvos pajūrio kasdienybės tyrimai negausūs, o Palangos ir Klaipėdos kraštų pajūrio žvejų gyvensenos specifika plačiau neatskleista. Todėl pabandyta surinkti išblaškytų tekstų nuotrupas, kurios knygoje sugulė atskiromis temomis: likimai, charakteriai, aplinka, visuomenė, laivyba, žvejyba, žuvies realizacija, kiti užsiėmimai, nelaimės, kulinarija, genealogija, statistika, terminija. Antologijoje pavyko užfiksuoti ir mažiau patrauklią žvejų gyvenimo pusė – dalyvavimas kontrabandoje, dažnos žūtys jūroje, elgesys su jūros gyvūnais. Amžininkų liudijimų rinkinį papildė tyrėjų Mikelio Balčiaus, Egidijaus Bacevičiaus, Jono Buzo, Edmundo Mačiulaičio ir paties D. Elerto straipsniai. Juos pratęsė atvira tolesniam moksliniam interpretavimui Mikelio Balčiaus ir D. Elerto surinkta genealoginė bei statistinė medžiaga.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė tikisi, kad pirmoji Lietuvos pajūrio žvejų kasdienybės medžiagišką pusę atspindinčių etnografinių šaltinių antologija skatins tolimesnius tyrimus.

„Taip grąžiname skolą „jūros žmonėms“, kurių kultūra ir gyvensena negrįžtamai buvo sunaikinta 1944–1945 metais”, – sako muziejaus direktorė. 

INFORMACIJA

Knyga „Jūros skonis: žūklė Lietuvos priekrantėje 1900–1944 m. Amžininkų ir tyrėjų tekstų antologija“ bus pristatyta visuomenei jau sausio 21 d., 17 val., Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje. Leidinys išleistas Klaipėdos miesto savivaldybės lėšomis.

1 Comment

  1. Janina

    Kaip gera girdėti. Mane tai liečia asmeniškai. Jei bus minimos ir žvejų pavardės, tai ten turi būti minima senelių, prosenelių Tidikų pavardė. Mano tėvas Orstas(Horst) Tidikas jau buvo tarybinis žvejys. A.a tėvas buvo laivo kapitonas Žvejų kolūkyje Baltija jau Klaipėdoje. O aš jo dukra Janina Tidikaitė Šeduikienė??

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pasieniečių šuo išgelbėjo ruoniuką

Beveik kiekvienais metais per Velykų šventes į Lietuvos jūrų muziejų atvežami išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai iš pajūrio. Šventinėmis dienomis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This