KUL ginekologės – nekaltos

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Nors Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento gydytojos, kaltintos piktnaudžiavusios tarnyba ir klastojusios dokumentus, nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistos ir jų atžvilgiu byla buvo nutraukta, joms susitaikius su nukentėjusiąja, pastaroji, pasirodo, po kurio laiko persigalvojo. Ji Klaipėdos apygardos teismui apskundė praėjusių metų gegužę priimtą pirmos instancijos teismo sprendimą.

Skunde nukentėjusioji teigė esą nebuvo pagrindo atleisti gydytojų nuo baudžiamosios atsakomybės, nes sudarant taikos sutartį buvo nutylėta esminė aplinkybė. Nukentėjusioji teigė maniusi, kad pašalinus svetimkūnį jokių papildomų operacijų nebereikės, tačiau jau po taikaus susitarimo su gydytojomis sudarymo ji sužinojo, kad visgi reikės dar vienos medicininės intervencijos.

Skundą nagrinėjusi ir jį atmetusi Klaipėdos apygardos teisėjų kolegija nurodė, kad buvo visos įstatyme numatytos sąlygos kaltinamąsias atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės: jos savo kaltę pripažino, dėl savo elgesio gailėjosi, išgyveno, nusikalstamais veiksmais padarytą žalą nukentėjusiajai solidariai savo noru atlygino, atsiprašė nukentėjusiosios ir su ja susitaikė, nukentėjusioji tokį atsiprašymą priėmė, neprieštaravo ir sutiko, kad kaltinamosios būtų atleistos nuo baudžiamosios atsakomybės joms susitaikius.

Apygardos teismas nustatė, kad, priešingai nei teigia nukentėjusioji, jai dar iki taikaus susitarimo su gydytojomis sudarymo buvo žinoma apie jai nustatytas tam tikras sveikatos būkles ir, tai žinodama, ji patvirtino taikaus susitarimo su gydytojomis sudarymą. Be to, dar vienos intervencijos galimas poreikis yra susijęs ne su šioje byloje kaltinamų gydytojų veiksmais”, – rašoma teismo pranešime.

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas nukentėjusiosios skundą atmetė.

Bylos esmė

Minėtame departamente dar 2019-ųjų pabaigoje atliekant moteriai operaciją, t.y. darant gimdyvei vadinamąjį Cezario pjūvį, viduje buvo paliktas svetimkūnis, įtariama, medicininės marlės likučius.

Po operacijos gimdyvės sveikatai ėmus blogėti, buvo atlikti tyrimai, kurių metu aptiktas svetimkūnis. Tačiau medikės Viktorija Ežerskė, Neringa Radziminskienė ir Irena Šlepavičienė šį faktą nuo pacientės nuslėpė, jai pasakiusios, jog viduje dėl neaiškių priežasčių formuojasi kraujo krešuliai ir būtina daryti antrą operaciją.

Jos metu medikės svetimkūnį pašalino, tačiau apie tai medicininiuose dokumentuose neužsiminė. Į juos buvo įrašyta, jog operacijos metu buvo pašalinti tik kraujo krešuliai. Todėl be piktnaudžiavimo tarnyba medikėms buvo pareikštas kaltinimas ir dėl dokumentų klastojimo.

Bylą nagrinėjant pirmos instancijos teisme buvo pranešta, jog nukentėjusioji pretenzijų medikėms neturi ir esą su jomis nusitaikė. Kas paskatino ją persigalvoti – lieka neaišku.

INFORMACIJA

Šią bylą nuo pat pradžių gaubė didelė paslaptis. Nors paprastai apie visus bent kiek reikšmingesnius baigtus ikiteisminius tyrimus STT arba prokuratūra bemat skuba pasigirti visuomenei, išplatindamos oficialų pranešimą spaudai, šį kartą į teismą byla iškeliavo paslapčia. Apie tai sužinojus „Atvirai Klaipėdai”, šį faktą patvirtino prokuroras. Bylą nuotoliniu būdu pradėjus nagrinėti teisme, iš pradžių portalo žurnalistei buvo leista posėdį stebėti, tačiau vėliau, jos neįspėjus, ji nuo internetinės transliacijos buvo atjungta, mat posėdį paskutiniu momentu nuspręsta daryti uždarą – esą to pageidavo nukentėjusioji.

Apeliacine tvarka byla irgi nagrinėta uždaruose posėdžiuose.

6 Comments

  1. Tai

    Tai puikios gydytojos, profesionalės. Norėjo viską padaryti teisingai, informuoti pacientę apie situaciją, bet gavo nurodymą iš aukščiau – tylėti. Vat kaip viskas baigėsi.
    Būkit stiprios!

    Reply
    • Jurate

      Na man teko susidurti su ezerskiene. Tikrai ji jokia proferionale. Labai nekoks zmogus, tingi dirbti duoda vaistu laikui prayempti ir laukia kitos pamainos, kad kitai pamainai tektu dirbti. Nors dabar dziaugiuosi, kad nieko ir nedare butu dar koki skalperi palikus vidui.. bendravimas irgi baisus….

  2. Anonimas

    Geros, profesionalios gydytojos! Jos tiesiog vykde adminstracijos nurodymus ir nukentejo pacios. Stiprybes!

    Reply
  3. Ciniska

    Ne vien Atvira Klaipeda. Ir kiti raso. Esme tame, kad zinosime i ka niekada nesikreipti. Gerai, kad paviesino. Viena dar ir sypsotis bando.

    Reply
  4. Asd

    Visi daro klaidas, čia yra žmoniška. Vien dėl to, kad esi medikas, nereiškia, kad negali daryti klaidų.

    Problema tame, kad medikės bandė tas klaidas nuslėpti. Čia daugiau ne jų kompetencijos, o darbo etikos klausimas.

    Reply
  5. Rasa

    Ar norėtumėte su minėtomis žemiausios kvalifikacijos medikėmis, klastojančiomies diagnozes, išvadas , turėti kokių nors reikalų? Net baisiausiame sapne: NE NE NE… O visa kita tik pinigai, pinigėliai ir nemaži. Todėl tik vienas vienintelis portalas_ Atvira Klaipėda rašo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Ginekologės atleistos nuo baudžiamosios atsakomybės

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose pirmadienį paskelbtas nuosprendis byloje, kurioje kaltinamosiomis tapo trys Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento gydytojos. ...
2021-05-10
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

KUL ginekologių baudžiamoji byla išnagrinėta uždarame teismo posėdyje

Kaip atsitiko, kad gimdyvei atliekant vadinamąjį Cezario pjūvį, jos vidaus organuose galimai buvo paliktas svetimkūnis, kuris pašalintas per antrą operaciją, ...
2021-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This