P. Domšaičio galerijoje – dvi naujos parodos

Kultūra

Sausio 27-ąją, 18.30 val., Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus P. Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33, Klaipėda) bus atidaromos dvi naujos parodos: Tomo Daukšos personalinė paroda „Laimės švieselės“ ir britų fotomenininkų Jonty’io Tacono ir Laurie Griffith fotografijų paroda „Babochka“.

„Tomo Daukšos naujausias projektas „Laimės švieselės “ apmąsto tvarumą ir perteklių, harmoniją ir triukšmą kultūroje ir kasdieniame gyvenime bei meno ir dizaino santykį. Iš pirmo žvilgsnio neįpareigojantis, linksmas ir žaismingas projektas kelia svarbius ir aktualius klausimus, ar vaisingos ir realios yra mūsų gamtos apsaugos ir tvaraus gyvenimo pastangos”, – rašoma galerijos pranešime.

T. Daukša – jaunosios kartos menininkas, pradėjęs studijuoti tapybą, šiandien išplėtė kūrybos spektrą ir savo tyrimus pristato įvairiomis formomis – skulptūromis, paveikslais, instaliacijomis, fotodokumentais ir schemomis. Nors tyrimo metodai pagrįsti moksline logika, menininkas daug dėmesio skiria vizualiniam kūrinių aspektui: tūriams ir formoms, proporcijoms, medžiagiškumui ir erdviniam išdėstymui. Jo kūriniuose dera patraukli estetinė forma ir konceptualus turinys.

Britų fotomenininkų J. Tacono ir L. Griffith fotografijų paroda „Babochka“ tęsia pasakojimą apie identitetą ir galią. Paroda rengiama bendradarbiaujant su Lietuvos fotomenininkų sąjunga.

„Babochka“ (liet. „drugelis“) yra fotografijos tyrimas, kurio objektas – atokus ir palyginti mažai pažįstamas Lietuvos miestas Visaginas, sovietinės okupacijos metais specialiai įkurtas tuo metu galingiausios pasaulyje atominės elektrinės statytojams ir darbuotojams. Lietuvos ir Latvijos pasienyje esanti Ignalinos atominė elektrinė buvo ambicingas projektas, turėjęs užtikrinti solidžią ateitį Visagino gyventojams. Lietuvai siekiant įstoti į Europos Sąjungą, pagrindine sąlyga tapo baigti eksploatuoti Ignalinos elektrinę. Elektrinėje buvo naudojamos tokios pat reaktoriaus technologijos (RBMK-1500) kaip ir Černobylyje. Jėgainės uždarymo įtaka Visagino miestui tapo pagrindine Laurie ir Jonty’io fotografijos projekto „Babochka“ ašimi.

„Menininkai įsitraukė į kadaise labai uždaros vietinės bendruomenės, kurią sudarė visos buvusios Sovietų sąjungos tautų žmonės, gyvenimą ir iš arti tyrinėjo kone šventai saugomą elektrinės vidų. Išryškėjo išdidumo, išlikimo, bendruomeniškumo ir suskaldytos tapatybės paveikslas. Aršių politinių debatų ir šių dienų Europos ekonominio nestabilumo kontekste Lietuva atsiskleidžia kaip valstybė, kurios žmonės ieško tvarios tapatybės ir savo vietos prie europietiškųjų derybų stalo. Svarstant aktualius klausimus dėl atominės energijos naudojimo, ypač turint omenyje tikrąją įvairių Jungtinės Karalystės ir Europos jėgainių uždarymo kainą, „Babochka“ tobulai atspindi šių dienų realijas”, – rašoma pranešime.

Parodos veiks iki gegužės 1-osios.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristato Algirdo Boso retrospektyvinę darbų parodą

Klaipėdos Prano Domšaičio galerija balandžio 19 d., penktadienį, 18 val., kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Algirdo Boso parodos „Pusiaukelė“ ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This