Ligoninių pertvarka: politikos senbuviai žino, kad pratempus pakankamai laiko ir toliau bus galima gyventi ramiai

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Seimo narys
2022-01-25

Komentarų: 23

Nors ir labai klampiai, bet Klaipėda mažais žingsneliais ir toliau mėgina išnaudoti Seimo suteiktą galimybę iš esmės pakeisti Klaipėdos regiono sveikatos priežiūros įstaigų sistemą ir, pirmiausia, sukurti čia aukščiausio lygio modernų ir tinkamai finansuojamą medicinos centrą – universiteto ligoninę (klinikas).

Nuotraukoje – KUL priėmimo – skubios pagalbos skyrius. Kad suprastume, kas su juo negerai, galima aplankyti analogiškoms funkcijoms skirtus Kauno klinikų arba, jeigu kiek arčiau, SAM pavaldumo Klaipėdos Respublikinės ligoninės pastatus.

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pateikus pasiūlymą Klaipėdai dėl įstaigų pertvarkymo – Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) perdavimo valstybei, pirmuoju atveju, Klaipėdos vaikų ligoninės integravimo į Klaipėdos Respublikinės ligoninės sudėtį ir suteikiant miestui dalininko teises pastarojoje, antruoju atveju, dalis Klaipėdos politikų, atliepdami SAM pateiktą pasiūlymą, ėmėsi rengti ir su miesto politikais jau anksčiau pasidalino Tarybos sprendimų projektais, kuriems priimti savivaldybė turi numatytus terminus – vasario mėnesio pabaigą.

Antradienį projektai įregistruoti tarybos sekretoriate su prašymu svarstyti klausimus vasario 17-ąją įvyksiančiame miesto Tarybos posėdyje.
Tuo tarpu dalies politikų, įprastai klaipėdiečiams atstovaujančių jau daugiau kaip keletą kadencijų, taip pat šių politikų užgaidas įgyvendinančių asmenų pastangomis, procesas yra bandomas vilkinti.

Tarybos nariams jau gavus paruoštus sprendimų projektus, tą pačią dieną Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sukūrė darbo grupę, kuriai pavedė išanalizuoti priimto įstatymo įgyvendinimo galimybes, ministerijos pateiktą informaciją ir pateikti pasiūlymus. Taip sakant, pradėti darbą, kuris jau iš esmės atliktas.

Ir štai ministerijai darbo grupės vardu yra išsiunčiamas klausimynas. Dar teisės studijų metu išmokau vertinti teksto turinį ir dvasią, todėl, nepaisant deklaratyvios rašto pradžios ir pabaigos, kuriose akcentuojama, kad yra pritariama universiteto ligoninės steigimo galimybei, deklaruojami esą tapatūs tikslai, tačiau klausimai, deja, suformuoja priešingą darbo grupės nusiteikimą.

Į dalį šių klausimų, pavyzdžiui, „Pateikite galutinį Klaipėdos regiono sveikatos sistemos modelį, kuriame būtų nurodoma, kokiomis apimtimis kokios sveikatos priežiūros paslaugos bus teikiamos regiono savivaldybėse”, atsakymų nėra ir kol kas dar negali būti, kadangi derybos dėl tolimesnių reformos etapų dar nebaigtos visoje Lietuvoje, o ir Klaipėdos savivaldybės rūpestis kitų savivaldybių sveikatos priežiūros sistemos klausimais, kai analizuoji savo miesto įstaigų pertvarkymo galimybes, atrodo mažų mažiausiai keistai.

Dalies klausimų uždavimas yra visiškai nesavalaikis. Pavyzdžiui, prašymas pateikti „privalomų atitinkamų veiksmų” su įstaigų kolektyvais, profsąjungomis ir visuomene, remiantis Darbo kodekso 208 str., kuriame iš esmės kalbama apie veiksmus reorganizacijos ar pertvarkymo atvejais. Įmonės dalininko teisių perdavimas savaime nereiškia ir pokyčių darbo sąlygose darbuotojams, todėl šios nuostatos aktualumas ir įgyvendinimas turėtų būti sietinas su reorganizacijos procesu, kuris įmanomas ir būtų įgyvendintas tik savivaldybei perleidus savo ligoninę valstybei.

Galų gale sveikintinas ir darbo grupės noras pasirūpinti valstybės pinigais prašant naujų steigiamų darinių kaštų ir naudos analizės.

Su visa pagarba, miesto administracijos direktoriui labiausiai turėtų rūpėti savivaldybės įgyvendinamų projektų kaštų ir naudos analizė. Šiuo atveju, tikiuosi, kad yra įvertina nauda ir galimybė panaudoti kaštus – iš savivaldybės biudžeto norimus skirti daugmaž 12 mln. – savo pavaldumo ligoninės patvarkymams, kurių akivaizdu, kad galima išvengti.

Vieną taisyklę politikos senbuviai tikrai žino – pratempus pakankamai laiko ir praradus suteiktą galimybę ir toliau bus galima gyventi ramiai. Taip, kaip KUL gyvena jau apie 40 metų, t. y. nuo sovietmečio. Sistemingai ta linkme ir keliaujama.

Kas dar įvyko per tą laiką?

Ligoninių vadovai paprašė neskubėti. Netikėta, tiesa?

Klaipėdos chirurgų draugijos valdybos posėdyje buvo vienbalsiai išreikštas pritarimas naujo centro formavimui;

Klaipėdos universiteto Senatas priėmė teigiamą sprendimą dėl KU dalyvavivimo naujo centro formavime.

23 Comments

  1. Nesvarbu

    Žmogus nori būt meru darosi reklamą, o realiai kiek kam rūpi, tai?

    Reply
  2. Stiprybės Audriui

    Gerbiamas, Audriau, Klaipėdiečių vardu, neleiskite sužlugdyti taip toli nuėjusio ir tiek pasipriešinimo atlaikiusio projekto. Klaipėdos žmonės nusipelno geresnės gydymo kokybės, geresnių sąlygų ligoninėje. Visiems akivaizdu, kad tempiama guma. Tai naudinga tik Janušoniui, Sąlygai, merui ir dar keliems palaikantiems, kurie, akivaizdu, gydosi šioje ligoninėje kaip privačioje, tik jiems skirtose palatose, už nieką nemokėdami. Medikų bendruomenė taip pat laukia šių pertvarkų, tik baisu, kad Janušonis nesužinotu, gi neteksi darbo.
    Didelės Jums sėkmės. Žinokite, Klaipėdos žmonės Jus palaiko.

    Reply
    • Ne

      Nepalaiko, nekalbėkite už visus. Petrošius- konservatorių šeškė, gavęs užduotį. Tikslas- pakeisti Janušonį, o daktariukams blogiau nebus, tik žmonės pas tuos pusdievius apskritai nepaklius. Apie juos konservų gyvatynas galvoja mažiausiai.

  3. Dabinta

    Eina gandas per miestą, kad tarybai nusprendus perduoti KUL pavaldumą Sveikatos apsaugos ministerijai, Grubliausko komanda paliks valdančiąją mažumą.

    Reply
  4. P.Andrius,gal paaiškintų

    Kodėl PATS BALSAVO UZ PRIEVARTINĮ MEDIKŲ SKIEPIJIMĄ??? Ko jūs tikites: kad išprievartauti medikai su šypsena duos petuka ir jums tarnaus? Ar jūs Kaip žmogus mąstot ar tik kaip partija ir šilta vieta liepė rankele kilnojat?? Netikiu jūsų geranoriškais tikslais: priklausote konservų klanui ir jis su pagreičiu griauna Lietuvą.Ir šįkart būt pavaldziu dulkeii, reiškia charakiri.

    Reply
    • Medikė

      Tą patį norėjau parašyti!
      Nors ir rašeme jam prašymą nebalsuoti už priverstinius skiepus,vistiek prabalsavo už prievartą!

  5. Nesvarbu

    Nesvarbu kas ka daro, svarbu lai padaro is posovietines ligonines europietiska, nes dabartiniams miesto ir ligonines vadovams nelabai tai sekasi. Hau!

    Reply
  6. Klaipėda

    Suprantu,kad dirbat ne vienas,bet kaip jums rankos nenusvyra su tokia mašina kovojant?SĖKMĖS!!!

    Reply
    • Vampyras?

      Atrodo, kad tas vaikis energijos semiasi iš senbuvių pasipriešinimo

  7. Gyvenimas prie ruso

    Nuotraukose dvi Klp ligonines. Kaip diena ir naktis. Aciu vinsams, merui, simonaviciutems, sulcams, taraskeviciams, pleckaiciams ir kitiems, kad neleidzia pamirsti, kaip gyvenome prie ruso.

    Reply
    • Klausimas

      Tai priminkit, kiek ligoninių, darželių, mokyklų pastatyta Klaipėdoje be ruso? Ir šiandien ten gydomės, mokomės ir tiesiog gyvename. Taip kad lozungai nieko nekuria.

  8. Benediktas

    Stebiu procesą su malonumu. Pasiimi spragėsių ir žiūri. Kas bent kiek susidūręs su sistema, tai daugmaž žino užkulisius. Nesakykit, šįkart tikrai įdomu. Tikiuosi, kad finalas bus griausmingas.

    Reply
  9. Xxx

    Bendraukite su darbuotojais, nes jie dabar nežinomybeje, kalba kad gaus atleidimo lapelius, pokyčiu dauguma nori išskyrus senus vilkus.

    Reply
    • Benediktas

      Atleidimo lapelis savaime nėra kažkoks blogis, jei įstaiga reorganizuojama kokiu nors būdu. Vienoj rankoj atleidimo – kitoj priėmimo. Medikų ir personalo iš dangaus tai nepririnks. O kad gali darbuotojai būti ramūs, tai faktas. Čia juk valstybinės įstaigos!

    • Benedigtui

      Žiurint kas tuos lapelius dalins, jeigu nebuvai lojalus gali ir nebepriimti.

  10. Dūdoriui

    Dūdorius visai išprotėjo. Dėl neaiškių interesų rizikuot prarast tokį šansą! Ar dirbat Kaunui ir Vilniui?

    Reply
  11. Gyventojas

    Blogiau tikrai nebus!!!

    Reply
  12. Kristina

    Seni Klaipėdos prikolai. Patempus gumą nutildyti triukšmą ir toliau savo varkeles sukti.

    Reply
  13. Iš rajono

    Man tai keista, kai atsiranda žmonių, kuriems rūpi ir dirba, tai būtinai vilkai stengsis kišti kojas. Patys nepadarė nieko, tai dabar ant jaunimo stengiasi išsilieti

    Reply
  14. Medikų balsas

    Medikai mato ir girdi. Gal nedrįstame garsiai kalbėt, taip per laiką įpratome. Bet su nekantrumu laukiame, kol keisis sistema.

    Reply
  15. Tad

    vilkina Vilkina bet nebenuvilks niekurjau gana!
    dziaugiuosi uz miesta saunus politikas

    Reply
  16. Pokyčiai

    Pokyčių baimės rezultatas labai gerai pavaizduotas nuotraukose. Sėkmės visiems Klaipėdos politikams, kurie dirba kad situaciją pasikeistų. Pagarba visiems jums!

    Reply
  17. Klaipedos gyventojas

    Ačiū,Audriau,kad neleidžiat daryti dalykų po paklode, kaip rašė p. Šulcas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This