Užimtumo tarnyba: mokami testai neturėjo įtakos darbo rinkai

Verslas

Užimtumo tarnyba konstatuoja, kad prognozės apie mokamų testų didelį poveikį darbo rinkai nepasitvirtino ir jie nesulaukė didelio atgarsio tarp darbo ieškančių žmonių.

Ant tarnybos, valstybei nusprendus nekompensuoti testų nepasiskiepijusiems gyventojams, šią naštą prisiėmė nemažai darbdavių, kurie dėl darbuotojų trūkumo pasiryžo dengti šias išlaidas.

Natalie Greenwood (U.S. Marine Corps) nuotr.

Gruodžio pradžioje registruoto nedarbo rodikliai netgi sumažėjo. Dar lapkritį numatomas sprendimas dėl mokamų testų nepadidino darbo ieškančių žmonių skaičiaus – į tarnybą kreipėsi 6,2 proc. mažiau nei spalį, o gruodžio pradžioje šalyje buvo 13,8 tūkst. (7,3 proc. ) mažiau neturinčių darbo nei prieš mėnesį.

Paskutinį metų mėnesį naujų besiregistruojančių klientų buvo 1,2 proc. daugiau nei lapkritį, o registruotas nedarbas šalyje šiek tiek (0,1 proc. punkto) padidėjo. Tačiau tai esą yra įprasta situacija dėl sezoniškumo ir sumažėjusių laikinų darbų. Metų pradžioje padėtis darbo rinkoje buvo labiau optimistinė nei pernai. Net 36,5 proc. mažėjo darbo neturinčių asmenų skaičius, palyginti su 2021 m. sausio 1 d.

„Darbo ieškantys klaipėdiškiai nemato jokių bėdų dėl mokamų testų. Dalis jų testuojasi, tačiau mes stebime, kad kai kuriems žmonėms tai yra pretekstas neiti dirbti ir nepriimti darbo pasiūlymų“, – pranešime cituojama Klaipėdos Klientų aptarnavimo departamento direktorė Jurgita Petraitienė.

Kituose klientų aptarnavimo skyriuose dirbantys specialistai tvirtina, kad argumentą dėl galimybių paso ar nenoro testuotis kaip kliūtį įsidarbinant dažniausiai nurodo darbo neturintys asmenys, kurie stengiasi išvengti darbo pasiūlymų ir nepageidauja įsidarbinti.

Užimtumo tarnybos interneto svetainėje darbo skelbimuose darbdaviai nenurodo reikalavimo būti pasiskiepijusiam ar apmokėti testus savo lėšomis. Tai galimai yra aptariama darbo pokalbio metu. Dalis darbdavių, kurių įmonėse absoliuti dauguma darbuotojų yra pasiskiepiję, registruodami laisvas darbo vietas, prašo nukreipti darbui asmenis, turinčius galimybių pasą, tačiau užimtumo tarnyba negali daryti įtakos darbdavio ir pretendento santykiams, todėl nukreipiami visi asmenys, atitinkantys tinkamo darbo sąvoką. Pagrindinė atsisakomo siūlomo darbo priežastis, kurią dažniausiai nurodo Užimtumo tarnybos klientai, yra per mažas darbo užmokestis ir sunkios darbo sąlygos, susiekimas su darboviete.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Daugiausiai senjorų dirba švietimo, sveikatos priežiūros, vandens tiekimo įmonėse, mažiausiai - IT sektoriuje

Demografinė situacija verčia keisti požiūrį į vyraujančią situaciją darbo rinkoje penkiasdešimtmečių ir šešiasdešimtmečių atžvilgiu. Užimtumo tarnyba pasidomėjo Lietuvos įmonėse ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėda ryškiai išsiskiria pagal du darbo rinkos rodiklius

Klaipėdos regione kvalifikuotų darbuotojų poreikis nuosekliai auga, o didžiausius iššūkius savo veiklai įmonės sieja su augančiomis išlaidomis ir darbuotojų trūkumu. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This