Pietiniams miesto rajonams – poilsio parkas

Miestas, Svarbu

Labiausiai nuo smarvės, taršos bei triukšmo kenčiantys uostamiesčio piečiausių mikrorajonų gyventojai neilgai trukus turėtų lengviau atsikvėpti – teritorijoje palei Šilutės pl. nuo Smiltelės g. iki Jūrininkų pr. projektuojamas parkas su daugybe naujų želdinių bei laisvalaikio ir pramogų vietomis.

Klaipėdos miesto bendrojo plano sprendiniuose šio rajono rytinis pakraštys nurodytas kaip planuojamas atskirasis rekreacinės paskirties želdynas, „kuris yra gyvybiškai svarbus ir reikalingas siekiant gerinti gyvenamosios aplinkos kokybę”.

Projektuotojų vizualizacija
Daugelis norėtų išsikraustyti

Klaipėdos savivaldybės paskelbtam šios teritorijos sutvarkymo supaprastinto projekto konkursui pateiktas vienas projektas, kurio sprendiniai jau skelbiami savivaldybės tinklapyje.

Pridėtame aiškinamajame rašte nurodoma, jog „šiuo metu neišnaudojamame miesto plote kuriamas parkas siūlo kadaise buvusį septintąjį rajoną pamatyti naujai – žalią, saugų, kviečiantį bendravimui ir pritaikytą laisvalaikiui rajoną. Aplinkos kokybė gerinama nepamirštant vietos istorijos, susiklosčiusių erdvinių aplinkos principų”.

Minėta teritorija įvardijama kaip labiausiai urbanizuota ir mažiausiai vertingų želdinių turinti vieta mieste, šiuo metu kenčianti nuo triukšmo ir taršos.

Esą prastą šios gyvenamosios aplinkos kokybę iliustruoja ir Klaipėdos miesto savivaldybės 2019 m. atliktos miesto gyventojų apklausos rezultatai: iš pietinės miesto dalies norėtų išsikelti apie 39 proc. gyventojų, o palikti Bandužių gyvenamąjį rajoną norėtų net 65 proc. čia gyvenančių klaipėdiečių.

Ką projektuoja?

Siekiant pagerinti minėto mikrorajono gyventojų gyvenimo kokybę, parke numatyta išsaugoti geros būklės želdinius bei pasodinti daug naujų – net 900 medžių ir 1450 krūmų: iš visos planuojama apželdinti 47 000 m² teritorijos.

Teigiama, jog numatytų pasodinti medžių rūšys bus būdingos Lietuvai ir pamario kraštui, prisitaikiusios prie klimato sąlygų ir atsparios intensyviems vėjams bei užterštam miesto orui.

Siūloma greta jau augančių mažalapių liepų sodinti 2-3 eiles kitų rūšių liepų, o parko vidinėje pusėje, prie pasivaikščiojimo takų – liepas papildyti keliomis grupėmis sidabrinių klevų. Vidinėse parko erdvėse taip pat numatoma pasodinti paprastojo buko, paprastojo skroblo, paprastosios eglės, juodalksnio, paprastojo ir švedinio šermukšnių medžių.

Bene vienas iš netikėčiausių pasiūlymų – įrengti bendruomenės sodą su šiltnamiu. Projektuotojų vizualizacija.

„Siekiant papuošti projektuojamą parką, planuojama sodinti keletą išskirtinių medžių soliterų – europinį maumedį, sidabrinę liepą, paprastąją vinkšną, geltonžiedį kaštoną, baltąjį gluosnį”, – rašo projekto rengėjai.

Ruože palei Klaipėdos Varpo gimnazijos stadioną numatoma pasodinti juodalksnių, paprastųjų eglių, paprastųjų klevų bei paprastųjų bukų.

„Formuojamos baltosios sedulos, baltosios meškytės, paprastojo šaltekšnio ir kitų rūšių krūmų grupės leidžia parke apsigyventi didesnei smulkių paukščių įvairovei, pasislėpti smulkiai faunai. Siekiant parke sukurti natūralaus gamtos prieglobsčio įspūdį atsisakyta daugeliui parkų būdingo
formalaus gėlyno elemento. Vietoj to, parke kuriamos natūralioms augavietėms artimos žolinių augalų sistemos”, – teigiama aiškinamajame rašte.

Jame tai pat siūloma retai šienaujamas pievas formuoti įsėjant atrinktos kompozicijos sėklų mišinį, sudarytą iš vietinių pievų augalų sortimento.

Bene vienas iš netikėčiausių pasiūlymų – įrengti bendruomenės sodą su šiltnamiu.

„Parke formuojamos žalumos apsuptos erdvės bendravimui, aktyviam laisvalaikiui, edukacijai, pritaikytos visų amžiaus grupių ir poreikių žmonėms”, – rašo projektuotojai.

Parko viduje projektuojama patogi takų sistema, pritaikyta darniam judumui, o kuriama tvari paviršinio vandens valdymo sistema turėtų surinkti visos teritorijos kritulių vandenį, jo nedrenuojant į miesto lietaus nuotekų tinklus.

Numatoma pastatyti 40 naujų suoliukų, 20 pikniko stalų ir 15 vadinamųjų sėdėjimo platformų, įrengti naują apšvietimą.

Projektuotojų vizulizacija

Čia taip pat planuojamos sporto bei vaikų žaidimų aikštelės, kurių bendras plotas – 6000 m², numatyta įrengti ir 29 vietų parkingą.

„Kuriamos žiedinės takų trasos, integruojančios esamus pėsčiųjų srautus ir susijungiančios su Bandužių, Kuncų, Budelkiemio gatvėmis bei jose esančiais 5-10 aukštų gyvenamaisiais namais. Parko meridianinės krypties takas jungia Jūrininkų pr. pietuose ir Smiltelės g. šiaurėje, atkartodamas Šilutės pl. kryptį, kviečia pėsčiuosius naudotis vaizdingesniu ir bent trumpam į gamtą mieste leidžiančiu pabėgti taku. (…) Šie principai kuria natūraliai gamtai artimą aplinką, kokioje kokybiškai ilsėtis gali svarbiausias miesto elementas – žmogus“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Preliminariai planuojama, jog parko įrengimas savivaldybei galėtų atsieiti apie 2,3 mln eurų.

Žadama, jog pasibaigus konkursui pateikto projekto ekspozicijos terminui, bus rengiamas projekto recenzijų viešas pristatymas, apie kurio datą ir laiką bus pranešta atskirai.

28 Comments

  1. Alfonsas

    Valio! Besupratau tik kada planuojama? Tikrai trūksta parko!

    Reply
  2. Šiaulių g

    Draugystės parkas didžiulis, per paskutinius 12m kiek gyvenu nieko nėra ir nepadaryta vaikams žaidynių.
    Požeminių atliekų konteinerių projektuotojas pirmiausia turėtų atsistoti toje vietoje, o tik paskui projektuoti-mašinos kieme vos pravažiuoja, nėra kur statyti, o suprojektuoja konteinerius po langais.
    Jokios naudos, tik minusai-vietą atima mašinoms pasistatyti, smarvė ir šiukšlynas po langais.

    Reply
  3. Kaimyns

    Verksniams del parkavimo vietu. Mazinkit automobiliu skaiciu. N pavyzdziu, kai 2 asmenu seima turi 2-3 auto, nor realiai vaziuoja TIK VIENAS. Vien musu laiptineje tokiu seimu apie 7.
    Budelkiemio 8.

    Reply
    • JD

      tu gal berazumis be teisiu? jei seimone vienas dirba kitam miesto gale antras uz miesto ir dar vaikus i burelius vezti tu siulao su viena masina ar viesuoju transportu? pasigydim tikrai

    • ezys

      >>>JD. Jei visi butu „protingi” kaip jus, tai mieste butu tokio dydzio kamsciai, kad pesciom i darba greiciau nueitumet 🙂 na bet taip jau buna, kai toliau savo nosies nematot.

  4. klaipėdietė

    automobilių parkavimo klausimą spręskite,pažadukai. prieš rinkimus durys neužsidarė dėl jūsų kalbų ir vilionių

    Reply
  5. Klaipėda - naujų parkų miestas!

    Dzin mums uostai, dzin mums lezai! Gyvenome ir gyvensime parkuose! Kas – parke palei Šilutės plentą, kas – parkuose palei uosto tvorą. Vieni parkai.

    Reply
  6. Vardenis

    Ir puls klaipėdiečiai namus pardavę butus pirkt pietinej pusėj. O šuniukams bus džiaugsmo turės kur savo keturkojus šikdyt.

    Reply
    • Vardė

      Maišot, ten dabar yra šunų šikparkis, tik neįteisintas. Net šunų šeimininkai vengia vaikščioti, nes grįžta kakoti. Br.rr….

  7. hmz

    Kaip ir nebloga idėja. Parkų aplink pilna – šalia BIG, kitoje pusėje BIG, Žardės rajone, t.t.

    Reply
  8. hmz

    Kaip ir nebloga idėja. Parkų aplink pilna – šalia BIG, kitoje pusėje BIG, Žardės rajone, t.t.

    Reply
  9. Arunas

    Kada parkingu problema bus sprendziama Banduziu rajone? O gal parka planuojama rengti is surinktu baudu? Nemanau kad gyventojams tas parkas pasiteisins, o va valdziai atkatu tai tikrai bus.
    Irenkit didele stovejimo aikstele- tikrai ne vienas Aciu pasakysim!

    Reply
    • Parkinis

      Užtenka vergauti automobiliams. Tuoj visas miestas bus vien tik parkingas

    • Viargas

      Tikri vairo vergai patapome. Pristačius daugiau aikštelių atsiras tik dar daugiau automobilių.
      Ir galėsime gyventi vienoje gigantiškoje aikštelėje be žalių plotų ar medžių.

    • Vilius

      Prie naujų objektų 1 parkingo vieta nuo 7k Eur. Susimeskit kaimynai po tiek ir įsirengsite… Dėl kokios priežasties naujų namų butų savininkai turi mokėti, o senos statybos kur nebuvo poreikio parkingui, kai tie namai statyti neišsipirkę parkingo reikalauja nemokamai?

  10. Ups

    gal Baltijos prospekto gyventojus nuo Baltijos ziedo iki Silutes plento jau laikas iskeldinti kitur savivaldybes saskaita? kazkokie rajonai tvarkomi, o sitame tik daugeja transporto, triuksmo, tarsos, viskas tai ziauriai suplanuota, negalvojant, kaip ten turi gyventi zmones….

    Reply
  11. Liulis

    Sąjudžio parką sutvarkykit iki galo, ties bigo, kur tas Taikos pr. nebaigtos statybos, kad ir kelias būtų geras, ir priėjimas nuo bigo, ir Taikos pr. į parką, i ne per šabakštinus eiti nuo bigo į parką.

    Reply
  12. Labai aukštos kategorijos gatvės apželdinimas - ne parkas

    …nėra joks „parko” kūrimas. Beje, kuo nusikalto visa kita likusi Šilutės plento dalis? Nuo Statybininkų pr. į šiaurę? Kodėl ties Statybininkų pr. baigiasi kuriamas „parkas”? Magistralinės B kategorijos gatvės gabaliuko apželdinimo nederėtų įvardinti kaip „parko” pietinėje miesto dalyje kūrimo. Belieka laukti (pradžiai) VISOS Šilutės g. apželdinimo. Po to ateis eilė ir Baltijos ir Taikos prospektų bei Minijos gatvės „parkų” kūrimui. Apie taršaus uosto apželdinimo „parkų” kūrimą nebefantazuosime, nes tarši uosto krova negali būti vykdoma viduryje miesto, betarpiškai gyvenamųjų kvartalų kaimynystėje.

    Reply
  13. E.V.

    Sveikintina idėja .Labiausiai šiame rajone trūksta parko su pikniko zonom ir su galimybe išsiketi ką nors lauke,krepšinio ir automobilių aikštelių .

    Reply
  14. Renaldas

    „Klaipėdos savivaldybės paskelbtam šios teritorijos sutvarkymo supaprastinto projekto konkursui pateiktas vienas projektas, kurio sprendiniai jau skelbiami savivaldybės tinklapyje” – Palmira, gal įkeltumėte nuorodą į paskelbtą projektą? Ačiū.

    Projekto aprašas nuteikia labai gerai. Šiame parke vien planuojamų pasodinti medžių (900) yra lygiai dvigubai daugiau, nei uosto direkcija nusimatė jos užsakymu rengiamoje Žaliojo uosto koncepcijoje (450). Įvertinus uosto teritorijos, besiribojančios su miestu ilgį (~12 km), vienas jaunas medelis bus pasodintas vidutiniškai kas 27 metrus:)

    Reply
  15. megejas

    o saslykus bus galima kepti?

    Reply
  16. Valžiai sms

    Viskas miela ir gražu,bet tegul kada nors valdžios didžiavyriai pagalvoja ir apie automobilių aikštelių projektus.

    Reply
    • ezys

      norite pasakyti Klaipedoje neirenginejamos automobiliu statymo aiksteles?

    • Anonimas

      Straipsnis apie medzius, skundai del stovejimo aiksteliu. Straipsnis apie stovejimo aiksteles, skundai del medziu

  17. .

    Tiek Klaipėdoje projektu, bet kad nei vienas sklandžiai, laiku, be bankrutuojančių įmonių nesibaigė , daroma tam, kad tik daryti

    Reply
  18. Jo

    Tai, kad čia senas projektas, tik pinigų vėl mažai numatyta, paskui gausis, kad vėl viskas išbrango, vėl ant grėblio užlips !

    Reply
    • Sesė

      Pritariu dėl numatytų finansų. Lai nors kartą susiskaičiuoja realius pinigus o tai rašo viena, o paskui kelis kartus brangina, kad dalyvautų tik tie kam reikia. Paprstesni pirkimo konkursai….mažiau dėmesio. O paskui plaukia suolai vandenyje kaip Ąžuolyno giraitėje.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Rūsyje aptiktas lavonas

Klaipėdos policija pranešė, kad ketvirtadienį, po vidurdienio, vieno Šilutės plento daugiabučio rūsyje aptiktas 44-erių vyro lavonas. Pradėtas tyrimas mirties priežasčiai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai gelbėjo du nelaimėlius

Klaipėdos regiono ugniagesiai pirmadienį padėjo medikams suteikti pagalbą dviem nukentėjusiems žmonėms. Ryte, apie 7.30 val, buvo gautas pranešimas, kad Kretingos ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This