Literatūrinė Ievos Simonaitytės vardo premija skirta trims moterims

Kultūra

Ketvirtadienio vakarą Klaipėdoje įteikta 36-oji literatūrinė Ievos Simonaitytės vardo premija.

Šiemet ji atitekto ne vienam kūrėjui, o net trims moterims už dvi pernai pasirodžiusias knygas.

Komisijos sprendimu, premijos nusipelnė poetė Daiva Molytė-Lukauskienė už poezijos knygą „Kaligrafijos eskizai“ bei žurnalistė Jurga Petronytė ir muziejininkė Sondra Simanaitienė, premijuotos už jų bendrą leidinį „Klaipėdos senųjų kapinių istorijos“.

Pasak Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekos direktorės Lauros Juchnevič, šiemet ypač sunku buvo atrinkti laureatus, nes išleista daug Klaipėdos kraštui dedikuotų vertingų knygų. Ji pasidžiaugė, kad renginys pagaliau vyksta gyvai.

Tiesa, ir dalis klausytojų, ir S. Simanaitienė bei šios premijos steigėjo – Rimanto Cibausko atstovė, dukra Rugilė Cibauskaitė, tarusi sveikinimo žodį, prie renginio jungėsi nuotoliniu būdu. O išankstinis miesto mero Vytauto Grubliausko sveikinimas laureatėms buvo įrašytas lauke, aplink ūžaujant pajūrio vėjams.

Pasak D. Molytės-Lukauskienės, jos poezijos knygoje gyvena visi jos sutikti žmonės.

„Rašytojui, poetui didžiausia dovana yra paliesti kiekvieno žmogus širdį”, – sakė ji, akcentavusi, jog I. Simonaitytės vardo premija pirmiausia įprasmina šios mūsų krašto rašytojos atminimą ir jos stiprią asmenybę.

S. Simanaitienė dėkojo komisijai už tai, kad ji publicistinėje knygoje „įžvelgė vaizdingumą”. Jos teigimu, šiame dviejų autorių leidinyje pagrindinis dalykas yra ne faktai, ką greičiausiai akcentuotų istorikai, o noras „perteikti žmonių emocinį patyrimą, būti arti žmogaus”.

Jurga Petronytė prisipažino kaip žurnalistė ne kartą rašiusi apie Ievos Simonaitytės premijos laureatus, tačiau nesitikėjusi pati ja tapti.

Knygos autorės džiaugėsi, kad joms pavyko pakalbinti dar gyvus senųjų kapinių liudytojus, užfiksuoti jų prisiminimus.

Laureates sveikino ir Neringos mero pavaduotojas Narūnas Lendraitis.

„Ypatinga šita žemė ir ypatingus kūrėjus ji pagimdo”, – sakė jis, raginęs laureates rašyti ir toliau.

INFORMACIJA

Literatūrinė Ievos Simonaitytės vardo premija skiriama nuo 1987 m. Pirmuoju laureatu tapo rašytojas Romas Sadauskas už romaną „Ežerėnų papartis“. Pernai nugalėtoja pripažinta Diana Latvė už istorinį romaną „Memelio gaisras“.

Šios premijos laureatais jau yra tapę 28 vyrai ir 14 moterų. Tarp laureatų – 25 rašytojai, 6 pedagogai, iš jų – 4 profesoriai, 4 žurnalistai, du vertėjai, biologė, diplomatas, aktorė, filologė. Tarp premijuotų leidinių – 13 prozos, 12 poezijos, 10 eseistikos ir prisiminimų bei 6 kitokio žanro knygos. Premijos vertė – 2000 eurų, ją skiria kultūros mecenatas Rimantas Cibauskas.

1 Comment

  1. Asd

    Cibauskai, kaip tvoros reikalai einasi? Ar dar psichologiškai apsikabinęs ją ar jau atsisveikinote?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Kviečia Nacionalinė bibliotekų savaitė

Balandžio 23–29 dienomis Lietuvos bibliotekininkų draugija tradiciškai organizuoja Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Tai – svarbiausia metų savaitė visoms šalies bibliotekoms, ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teisme – Rimanto Cibausko šou

Apie 19 metų nelegaliai pastatyta tvora valstybinį žemės sklypą užtvėręs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas, įpareigotas pats pasirodyti teisme, čia surengė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Klaipėdoje užteks teisėjų Rimantui Cibauskui?

Įvairiausių ieškinių lavina nelegalią tvorą, užtvėrusią valstybinį žemės sklypą, bandančiam išsaugoti verslininkui Rimantui Cibauskui greitai gali tekti pradėti ieškoti savos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This