Jaunimas Klaipėdos sienoms įkvėpė gyvybės

Miestas

Pasibaigus „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ renginiams, jaunų žmonių kūryba dar ilgai bus matoma dėl gatvės meno projekto „Aš nesu tik siena“.

Apie tūkstantį jaunuolių iš Klaipėdos ir visos Lietuvos įtraukęs projektas paliko aiškų pėdsaką viešosiose miesto erdvėse – ant betoninės tvoros prie Šiaurinio molo, ant „Akropolio” sienos, mergaitės su skafandru piešinys ant pastato fasado J. Janonio gatvėje. Gatvės menininko Pijaus Čeikausko įgyvendintas socialinio meno projektas „Peškom“ – tai piešiniai ant požeminės perėjos sienų Taikos ir Baltijos prospektų požeminėje perėjoje.

Projekto „Aš nesu tik siena“ dalimi taip pat buvo pirmą kartą Klaipėdoje vykęs kūrybiško jaunimo festivalis „City Stars“. Renginyje jaunimo ir gatvės meno kultūros mylėtojų laukė šviečiančių dviračių važiuotynės, jaunų muzikinių talentų pasirodymai, „Drive In“ kino vakarai, „Wave Camp“ pramogos, grupės „Sisters on Wire“ koncertas bei diskusija apie Pijaus Čeikausko kūrinį „Peškom“.

VšĮ Kūrybinių ir socialinių iniciatyvų centras globojama jaunimo grupė priminė amžiną klausimą – menas tai ar vandalizmas? Apie tai „Creators76″ kūrybos vadovo Mario Tumšio moderuojamoje atviroje diskusijoje „Plona riba tarp „graffiti“ meno ir vandalizmo“ buvo kalbėta su valdžios atstovais, Norvegijos kultūros paveldo tyrimų instituto Osle tyrėja Laima Nomeikaite, miesto jaunimu, garsiais Lietuvos gatvės meno kūrėjais, tarp kurių buvo Algirdas Gataveckas, Rodion Petrov ir Pijus Čeikauskas.

Taip pat, bendradarbiaujant grafičių kūrėjams, jaunimui sukurtas virtualus ir fizinis Klaipėdos „graffiti“ meno turizmo maršrutas (www.walls.lt), įvyko 5 ekskursijos jaunimui, kurios pritraukė daugiau nei šimtą dalyvių, o kiekviena 2021 metų sukurta siena turi savo unikalų QR kodą, kuris nukreipia į svetainę ir ten esantį aprašymą – kūrinio pristatymą.

Organizatoriai sako galintys drąsiai konstatuoti, kad projektas „Aš nesu tik siena“ pastebimai prisidėjo prie„Klaipėda – Europos jaunimo sostinė“ veiklų ir jaunimo tobulėjimo – naujų kompetencijų įgijo kiekvienas iniciatyvinės grupės narys. Šis projektas yra sėkmingo tarpusavio bendradarbiavimo ir išnaudotų galimybių pavyzdys, kuris nebūtų įvykęs, jeigu ne „Europos solidarumo korpusas“ – Europos Sąjungos rėmimo jaunimo programa, kuri padeda jaunų žmonių bendruomenėms stiprinti iniciatyvas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Miesto ARTojai kviečia į dirbtuves

Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centro parodų rūmuose iki vasario 11 d. veiks jauno gatvės menininko, iliustratoriaus Pijaus Čeikausko ir komandos paroda ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Spyglys

Grafiti meistrai metė pirštinę Klaipėdos merui*

Pogrindiniai Klaipėdos sienų terliotojai kyla į kovą prieš miesto valdžią, paskelbusią, jog senamiestyje grafiti meistrystės bus nuvalomos nedelsiant – per ...
2023-05-24
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėda nori žaibiškai atsikratyti grafičių

Klaipėdos miesto savivaldybė ieško rangovo, kuris per 3 valandas nuo užsakymo gavimo nuvalytų senamiestyje neleistinai atsiradusius grafičius. Per trejus metus už ...
2023-05-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This