Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius: „Klaipėda turi milžinišką potencialą”

Aplinkosauga

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institute (KU JTI) lankęsis Europos komisijos narys Virginijus Sinkevičius su instituto bendruomene aptarė Europos žaliojo kurso įgyvendinimą bei problemas, su kuriomis mokslininkai susiduria siekdami pokyčių jūrinės taršos srityse. Eurokomisarui pristatytas ir Klaipėdos miesto įsitraukimas į Europos Sąjungos klimatui neutralių miestų konkursą.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius su KU bendruomene aptarė Europos žaliojo kurso įgyvendinimą bei problemas. KU nuotr.

Mokslininkai diskusijoje su eurokomisaru palietė pačias jūros tyrimų Lietuvoje problematikos šaknis. Pasak Universiteto mokslininkų, Lietuvoje apskritai nėra išvystyta jūrinė politika, o jos formavimas pastrigęs kone dešimtmetį. Valstybėje nėra nei vieno koordinacinio vieneto, kuris rūpintųsi jūrinių klausimų reguliavimu.

Aptartos ir kitos taršos problemos, kurios visuomenėje žinomos plačiau, tai industrinė oro tarša mieste, priekrantės problematika, nuolatinės pastangos dėl Kuršių marių būklės. Nors šioms problemoms spręsti ir imamasi nemažai priemonių, anot KU Mokslo ir inovacijų prorektoriaus dr. Dariaus Daunio, „mes neišspręsime tokių problemų dirbdami vieni”.

„Klaipėdos universitetas yra pagrindinis jūrinių mokslų centras Lietuvoje, todėl natūralu, kad žaliojo kurso idėjų sklaida ir naujų mokslo žinių perdavimas jūrinės ekonomikos sektoriams rengiant naujus specialistus ir bendradarbiaujant su jūriniais verslais yra svarbūs mūsų prioritetai. Universiteto mokslininkai vykdo dešimtis projektų, nukreiptų į jūrinės aplinkos ir pakrančių taršos mažinimą. Tai apima ir inovatyvių produktų, tokių, kaip aerogelis, kūrimą naftos produktų pašalinimui iš paplūdimių arba pažeistų pakrančių atkūrimą dirbtinėmis salomis. Universitetas kartu su partneriais yra atsakingas už biotechnologijų ir akvakultūros sektorių vystymą Klaipėdos miesto strategijoje 2030, taip pat esame įsitraukę į įvairias bioekonomikos kūrimo veiklas, numatytas Klaipėdos regiono specializacijos strategijoje 2030. Kaip matote, dirbame daug, tačiau rezultatai nėra greiti. Pavyzdžiui, Baltijos jūros būklė yra visų Baltijos jūros baseino šalių reikalas“, – pranešime pažymi D. Daunys.

Jam pritarė ir diskusijoje dalyvavęs Universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

„Vien parodyti problemų nepakanka. Universitetas ne tik jas parodo, bet ir kuria būdus, kaip jas spręsti. O sukurti priemones, kaip elgtis toliau, nėra paprasta. Todėl bendradarbiaujame su tarptautiniais partneriais ir bandome kartu rasti būdus taršos, klimato problemoms spręsti“, -kalbėjo rektorius.

KU JTI, kaip moderniausiam jūrinių tyrimų centrui Lietuvoje, ne ką mažiau svarbi prieiga prie žinių apie naujausias mokslines sroves, kurios, pasak jų, dažnai pasiekia per vėlai. Tik įsitraukiant į naujausias mokslo tendencijas gali būti įgyvendintas instituto siekis tapti vienu iš jūros tyrimų lyderių ne tik Baltijos jūros regione, bet ir visoje Europoje.

V. Sinkevičius teigė matantis galimybių, kaip universitetas, įgyvendindamas jūrinius tyrimus, o miestas, kurdamas priemones kovai su tarša, galėtų prisidėti prie Europos žaliojo kurso.

„Noriu prisidėti įgyvendinant ambicingas jūsų ir miesto idėjas, skleidžiant žinią apie jūrinių tyrimų svarbą, būtinybę kovoti su Baltijos jūros tarša ir plačiau atverti duris tokioms veikloms. Manau, kad pati Klaipėda turi milžinišką potencialą, tačiau miesto bendruomenė, verslas turi rodyti įsitraukimą ir klausyti jūsų, mokslininkų siūlymų, kokių priemonių reikia imtis. Tik tada įvyks būtini pokyčiai“, – sakė Europos Komisijos narys.

Svarbus verslo įsitraukimas

V. Sinkevičius atkreipė susirinkusių dėmesį į mokslo ir verslo sinergijos svarbą. Industrinės taršos mažinimą jis paminėjo kaip vieną iš esminių sąlygų mažinant taršą jūroje ir mieste. Imtis priemonių, pasak V. Sinkevičiaus, reikia kuo skubiau.

„Nors verslas paskutiniu metu ir ieško būdų tapti tvaresniu, industrinė tarša privalo būti sąžiningai deklaruojama. Pagalbą įmonėms mažinant taršą ir diegiant tam reikalingas priemones, regiu kaip vieną svarbiausių prevencinių priemonių prieš taršą. Uosto veikla Klaipėdoje yra viena opiausių problemų, tačiau kartu jis neatskiriama miesto dalis. Svarbiausia, kad jis ir kitos stambios miesto įmonės imtųsi tinkamų priemonių savo veiklai vykdyti ne taršos ir gyventojų sveikatos sąskaita“,– teigė V. Sinkevičius.

D. Daunys patikino, kad universitetas atviras bendradarbiavimui su įmonėmis, kurioms svarbi Žaliojo kurso politika.

„Moksliniais tyrimais, naujomis žiniomis ir parengtais kvalifikuotais specialistais universitetas jau svarbus Žaliajam kursui, tačiau mes ieškome glaudesnių bendradarbiavimo formų su jūrinio sektoriaus įmonėmis, ypač tomis, kurios atviros inovatyvių idėjų paieškoms ir įgyvendinimui. Šiam tikslui sustiprinti esame pasirengę kviestis ir mūsų partnerius iš kitų pakrančių universitetų, su kuriais kuriame bendrą tematinį Europos universitetą EU-CONEXUS, skirtą išmanių pakrančių miestų tvariai plėtrai. Tikime, kad sujungę universiteto akademines pajėgas ir verslo praktikus galime tapti pavyzdiniu pakrantės regionu“, – kalbėjo prorektorius.

1 Comment

  1. Vilius

    Kažin apie ką šie dėdės ir tetos kalba ir ar tai nėra dar vienas pseudoinformacinis „žalias” triukšmas? Kurie iš čia sėdinčių žmonių į darbą atvyko aplinkai draugiškomis susisiekimo priemonėmis: viešuoju transportu, dviračiu, pėsčiomis?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This