Istorija apie bunkerį primena anekdotą

Mums rašo

Egidijus Aleksiūnas, sklypo savininko atstovas
2022-02-02

Komentarų: 5

Iškovojome laisvę ir daugiau nei tris dešimtmečius turime laimę gyventi progresyvioje demokratinėje valstybėje. Šiandieną Lietuva – pilnavertė Europos Sąjungos ir NATO aljanso narė, kuri gali didžiuotis, esanti ir jūrinė valstybė, turinti tiek Lietuvos, tiek užsienio piliečiams patrauklius kurortus, o didžiausias jų – Palanga.

Palanga įdomi ne tik poilsiautojams, Palanga – įdomi ir verslui, kuris nori ir gali pasiūlyti įdomių, kurorto vertę neabejotinai keliančių objektų. Regis, kad Palanga įdomi daug kam – bet ar visi nori, kad ji taptų dar patrauklesniu kurortu, galinčiu pasiūlyti daugiau naudingos veiklos poilsiautojams, ne tik keltų kurorto prestižą, bet ir neabejotinai prisidėtų prie itin aktualios problemos sprendimo – sezoniškumo mažinimo?

Tarptautinio lygio dengtų teniso kortų kompleksas Palangoje – toks yra investuotojų sumanymas privačiame sklype, adresu Vytauto g. 178.  Sklypas nepatenka į nekilnojamųjų kultūros vertybių teritoriją (jų apsaugos zoną). Žemės sklypo įsigijimo dokumentuose nurodyta, kad sklype yra tik vienas, neregistruotas požeminis statinys. 

Laisvūno Kavaliausko nuotr.

Pasirodo, tai yra bunkeris. Sovietinis bunkeris. Vienas iš tūkstančio kitų tokių bunkerių, kurių vien Palangoje yra mažiausiai šeši. Identiški bunkeriai yra prie Naglio kalno ir Užkanavės gatvėje, kiek mažesni – prie Birutės kalno ir oro uosto, dar vienas beveik kaimynystėje – Ligoninės gatvėje. Visus juos sieja bendras bruožas: jie niekada nebuvo ir šiomis dienomis nėra saugomi kaip valstybės kultūros paveldas.

Tokie bunkeriai ne tik kad būna apleisti ir tarnauja tik kaip viešieji tualetai benamėms katėms, jie ir atrodo bauginančiai, o kurorte gali būti reikalingi bei perspektyvūs geriausiu atveju kaip patalpos kopūstams raugti.

Bet šis bunkeris, matyt, ypatingas. Ypatingas tuo, kad staiga tapo tarsi iš naujo atrastu, nors apie jį žinojo visa Palanga: tiek gyventojai, tiek savivaldybės tarnautojai. Viešuosiuose topografiniuose dokumentuose užfiksuotas atskiro unikalaus registracijos numerio neturintis požeminis statinys, kuris sovietiniais metais buvo tapęs laikinu sandėliu gretimybėje veikusios plytelių gamyklos rakandams. 

Šiomis dienomis galima tik įsivaizduoti, kad toks sandėlis kone 2 metrų storio vidinėmis sienomis, itin siaurais praėjimais, kurio bendras visų patalpų plotas nesiekia net 80 kv. m., nebuvo pati patogiausia alternatyva sandėliavimui, o štai KPD specialistas, apsilankęs bunkeryje, neslėpė entuziazmo ir pareiškė nuomonę, kad bunkeris galėtų būti integruotas į būsimus architektūrinius sprendinius, o jo viduje būtų galima sėkmingai įrengti kavinę. Tik ar menama kavinė bunkeryje apskritai turėtų ateitį vien dėl sanitarinių, priešgaisrinių ir pluošto kitų, tokiai veiklai būtinų leidimų, nekalbama. 

Kai Lietuvos kryptis aiški – einame išsivadavimo iš sovietinio palikimo keliu, ši istorija primena anekdotą. Šiuo laiku šiame geopolitiniame kontekste Lietuvos Respublikos valdininkai ant svarstyklių lėkštelių deda dvi sunkiai palyginamas ateities koncepcijas privačioje žemėje: apleistą bunkerį, kaip sovietinio palikimo atributą, ir tarptautinio lygio dengtus teniso kortus, skirtus kurorto svečiams ir gyventojams viso sezono metu. 

Pabaigai. Gerbiamas skaitytojau, įsivaizduokime, sprendimų priėmimo atsakomybės akivaizdoje, jeigu tektų stoti už valdžios vairo, kurį kelią pasirinktumėte Jūs?

5 Comments

  1. Li

    Nereikalingi tokie atminimai. Teniso kortai geriau ir sveikiau visapusiškai

    Reply
  2. Pacifistas

    Tik už kortus. Kuri asociacija labiau tinka nūdienai :
    Kurortas Palanga/ teniso kortai / poilsiautojai
    ar
    Kurortas Palanga / karinis bunkeris / kareiviai ?

    Reply
  3. Anonimas

    Daug tų bunkerių pristatyta ir nieks jų nesaugo. Tai kodėl tas turėtų būti išskirtinis? Griauti jį , net nesileidžiant į diskusijas.

    Reply
  4. Asd

    Griauti tą bunkerį ir tiek žinių. Niekam jis nereikalingas.

    Reply
  5. Skaitytoja

    Vienareikšmiškai, bet kas, kas turi nors kiek nuovokos, rinktųsi teniso kortus. Visuomenei nebereikalingi sovietiniai šašai. Vien pamačius spaudoje nuotrauką šiurpas nukrato, negali būti net kalbos apie tokių dalykų saugojimą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This