„Svirpliuką” apipynė gandai, sukaustė ginčai ir nežinia

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

Aplink Klaipėdos vaikų darželį „Svirpliukas” – liūdnas vaizdelis. Atrodo, kad prasidėjo apokalipsė: statybininkų įnagiai palikti darbo vietoje, o jų pačių jau seniai nėra.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistą, fotografuojantį apleistą statybvietę, užsipuolė pilietiška moteriškė, girdi, tik ir taikotės čia žemę „prichvatizuoti”, daugiaaukščius statyti. Tokių gandų apstu ir socialiniuose tinkluose.

Artūro Šulco nuotr.

„Svirpliuką” rekonstruoja UAB „Statmax“ jungtinėje veikloje su UAB „Autentė”.  2020 m. lapkričio 12 dieną tarp jos ir Klaipėdos savivaldybės administracijos buvo pasirašyta rangos sutartis. Jos vertė – 2 348 887 eurų.

Artūro Šulco nuotr.

Tačiau jau tų pačių metų gruodžio 3 d. ši sutartis šalių susitarimu buvo sustabdyta: „Nuo 2020-11-27 iki tol, kol lopšelis-darželis „Svirpliukas“ atlaisvins patalpas, esančias Liepų g. 43A, Klaipėda, bei Rangovas galės perimti statybvietę. Apie Sutarties atnaujinimą Rangovas bus informuotas atskiru rašytiniu pranešimu.”

2021 metų gegužę Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad „Svirpliuko“ perkraustymo į kitas įstaigas darbai vyks nuo birželio 14 d. iki liepos 2 d. ir paprašyta tėvelių per tą laiką vaikučiais pasirūpinti patiems.

„Suplanuoti pokyčiai – nemenkas išbandymas ir įstaigą lankančių vaikų tėvams, ir jos darbuotojams, bet jie yra neišvengiami tokio proceso metu“, – taip merijos pranešime buvo cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

150 „Svirpliuko“ vaikučių ir šiandien priglausti kitose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Dalis jų į „Svirpliuką” nebesugrįš, nes kai baigsis rekonstrukcija, jau lankys mokyklą.

Artūro Šulco nuotr.

UAB „Statmax“, registruota Telšiuose, turi ne vieną sutartį su Klaipėdos miesto savivaldybe – dėl Melnragės bendruomenės centro, Prano Mašioto progimnazijos ir kitų objektų. Savivaldybės atstovai nutrūkusius darželio rekonstrukcijos darbus aiškina „Statmax“ nesutarimais su techninį projektą rengusia įmone. 

Kada šie nesutarimai baigsis, kada į „Svirpliuką” grįš statybininkai – nežinia. Juolab niekas nesiima prognozuoti, kada jame pasigirs laimingų vaikučių klegesys. O jų po rekonstrukcijos čia turėtų tilpti net 245. 

Artūro Šulco nuotr.

Rekonstruojami du šio darželio pastatai, kurie šiuo metu yra įregistruoti kaip atskiri turtiniai vienetai, o vėliau bus įregistruoti kaip vienas. Abu pastatai yra pastatyti 1957-1967 metais.

Būtent tai, kad „Svirpliuko” pastatai įregistruoti kaip du turtiniai vienetai ir dideli statybinės technikos išdarkyti jiems priklausantys sklypai aplink, visuomenėje ir kursto nuogąstavimus apie galimas aferas.

Artūro Šulco nuotr.

Juolab kad šalia – statybinėmis tvoromis aptverti senieji Klaipėdos teniso kortai, kurių vietoje planuojamos naujos statybos. Nors statytojai ir sako, kad teniso kortai išliks, bet paskaloms vietos yra apstu.

Artūro Šulco nuotr.

Be to, gretimybėje per pastaruosius dešimtmečius iškilo ne vienas daugiabutis namas, formuojasi pakankamai turtingas gyvenamasis kvartalas. Dėl dalies iš šių daugiabučių statybos ar rekonstrukcijos yra kilę nemažai ginčų, tarp jų – ir teisminių.

Artūro Šulco nuotr.

8 Comments

  1. Marija

    Savivaldybės tarnautojai neturi teisės palikti centro gyventojus be vaikų darželių ir be parko. Ir kas išduoda tuos statybos leidimus ?

    Reply
  2. Na taip

    O kokį tandemą jūs norėtumėte valdžioje matyti?

    Reply
  3. na taip

    Ko gi tikėtis iš Neniškio- Grubliausko tandemo? Kaip diversantai – jokie projektai nevyks

    Reply
  4. Mindaugas

    Keisti savivaldybės paaiškinimai …… juk techninį projektą užsako ir priima pati savivaldybė pagal kurį skelbiamas viešasis pirkimas, kažin ar šioje situacijoje yra rangovo kaltė ? Turim pavyzdį „Žaliakalnio” gimnazijoje,kur savivaldybės nurodymu darbai buvo vykdomi be darbo projekto,tik pagal nedetalizuotus techninio projekto sprendinius, ko pasekoje pati savivaldybė užsakė dalinę pastato konstrukcijų ekspertizę, o gavus ekspertizės išvadas nurodė rangovui jomis nesivadovauti,rangovui nesutikus, nutraukė vienašališkai sutartį apkaltindama rangovą darbų atlikimo vėlavimu (!!!) ir kaip paaiškėjo teismuose, naujam rangovui net neteikė ekspertizes išvadų, taip „apeidama” susidariusią situaciją, ko pasekoje didžiulis Žaliakalnio gimnazijos pastatas,kur būna vaikai, neatitinka STR reikalavimų t.y yra nesaugus(!!!) Visas „Žaliakalnio” gimnazijos bylas savivaldybė Teismuose pralaimi, draudimo bendrovė išmokų savivaldybei nemoka, suprantama kaltų nėra ir nebus…
    Tikėtina,kad su šiuo darželiu panaši situacija,kai pati savivaldybė nesukontroliuoja objekto ir pasidaro visi aplinkui kalti,tik ne savivaldybė, kas ir parodo,kad rangovas net negalėjo laiku pradėti darbų jau nekalbant apie drąstiškus medžiagų pabrangimus rinkoje,kuriuos, tikėtina turės kompensuoti savivaldybė iš mokesčių mokėtojų pinigų…

    Reply
    • Žinovas

      Mindaugeli nemoki dirbt nėr ko lyst. Darbo projektą rengia pats rangovas šiuo atveju. Kad pasisamdė berazumius tai jų bėdos

    • Zaliakalnio

      Zaliakalnio atveju savivaldybe „uzsirove” and nekokiu rangovu. Tie rangovai visoje Klaipedos apskrityje prisidirbe. Visur velavimai ir konfliktai su savivaldybemis.

    • Mindaugas

      Žinovui- kaip suprantu viską pats žinote,tai kaip čia yra ,kad toks didžiulis „Žaliakalnio” gimnazijos pastatas suremontuotas nesivadovaujanti ekspertizes išvadomis kuria beje užsakė pati savivaldybe? Ar čia taip ir turi būti laukiam – kol įvyks kokia nelaimė, o tada matysim? Ar visgi ekspertai yra nekompetetingi,nes prieštarauja savivaldybės pozicijai, kaip manot?

    • Mindaugas

      Zaliakalnio – suprantu Jūsų poziciją, bet būkime teisingi iki galo,kad tada savivaldybe „užsirove” ir ant „nekokių” teismų,kurie tenkina buvusio rangovo ieškinius,nes savivaldybė negali pagrįsti nei ‘darbo brokų”,nei „vėlavimų” kurios beje pati ir susigalvojo! Manau tokia pat situacija ir su šiuo darželiu,kad savivaldybė nupirko netikslų techninį projektą ko pasekoje ir kyla nesutarimai su rangovu, ir kažkaip dabar stengiasi „nusimesti” nuo savęs šią problemą,kas suprantam,juk rinkimai ne už kalnų, kažką juk reiks sakyti tėveliams, kas čia kaltas, nes negalės juk būti kalta savivaldybė,teisingai?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

„Svirpliukas” brango ir po atidarymo

Nors rekonstruotas lopšelis-darželis „Svirpliukas” duris atvėrė dar rugsėjo 4-ąją, galutinė statybos darbų kaina paaiškėjo tik visai neseniai. Šių metų liepos ...
2023-11-20
Skaityti daugiau

Švietimas

Nesklandumų yra, bet „Svirpliukas“ duris atvers

Klaipėdos savivaldybė skelbia, jog ateinančią savaitę duris Klaipėdoje atvers rekonstruotas lopšelis-darželis „Svirpliukas“. Vaikai į įstaigą sugrįš po dviejų metų pertraukos. ...
2023-09-01
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

„Svirpliuko” rekonstrukcija: ar nereikės vaikų atvesti merui?

Penktadienį rytą baigiamą rekonstruoti darželį – lopšelį „Svirpliukas“ su komanda aplankęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus pripažino, jog darbų kokybė palieka ...
2023-08-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This