„Grammy“ nominantai įrašinėja Klaipėdos kamerinio orkestro kompaktinę plokštelę

Kultūra

Klaipėdos kamerinis orkestras šiemet skaičiuoja trisdešimtuosius veiklos metus. Šią savaitę orkestras Klaipėdos koncertų salėje įrašinėja kompaktinę plokštelę, kurios išleidimas taps viena iš progų pažymėti sukaktį.

Pasak Klaipėdos koncertų salės pavaduotojos kultūrinei veiklai Loretos Narvilaitės, albume skambės pastarąjį dešimtmetį sukurta lietuvių kompozitorių muzika. Dauguma kūrinių parašyta specialiai Klaipėdos kameriniam orkestrui ir jo meno vadovui Mindaugui Bačkui.

Garso įrašuose bus užfiksuotas Mariaus Baranausko „Arrokoth“, kurio premjera įvyko 2021 m. šiuolaikinės muzikos festivalyje „Permainų muzika“. Opusas, kurio atsiradimą parėmė Lietuvos kompozitorių sąjunga, buvo specialiai užsakytas festivaliui.

Kompaktinėje plokštelėje taip pat skambės Vidmanto Bartulio „Bolero. Pavane lacrimae“ violončelei ir styginių orkestrui, kuris pirmą kartą atliktas taip pat festivalyje „Permainų muzika“ 2010 metais. Trečiuoju kūriniu pasirinktas Osvaldo Balakausko „Polimelika“ – koncertas elektrinei violončelei ir styginių orkestrui. Jis pirmą kartą suskambo 2009 metais Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ koncerte Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje, atliekamas violončelininko M. Bačkaus ir Klaipėdos kamerinio orkestro.

„Visi šie kūriniai pasirinkti ne atsitiktinai. Prieš dešimtmetį sukurtas O. Balakausko koncertas elektrinei violončelei ir orkestrui „Polimelika” iki šios dienos nebuvo įrašytas, o juk kūrinys dedikuotas asmeniškai man. Na o V. Bartulio „Bolero. Pavane lacrimae” gimė po mūsų diskusijų su kompozitoriumi apie kūrinį violončelei ir orkestrui, kuriame galėtų atsiskleisti violončelės teatrališkoji pusė“, – pasakojo M. Bačkus.

Šio kūrinio premjerą M. Bačkus atliko su tuo metu Donato Katkaus vadovaujamu šv. Kristoforo kameriniu orkestru, o šią savaitę šį itin jausmingą ir sentimentalų opusą įrašinėja kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru.

„Orkestrui, dirigentui iš Rygos Normunds Šnė, įrašų kompanijai „Baltic Mobile Recordings“ bei šios kompanijos sielai Viliui Kerui, mums visiems – tai kūrybinga ir prasminga savaitė, kupina naujų pojūčių ir mažai žinomos muzikos atradimo džiaugsmo“, – dalijosi mintimis M. Bačkus.

Menininkas taip pat pastebi, kad visų trijų kompozitorių pavardės prasideda raidėmis „BA“: Balakauskas, Baranauskas, Bartulis. Beje, paties M. Bačkaus – taip pat. Muzikas prasitaria, kad tai tik netikėtas, bet džiugus sutapimas.

Kompaktinę plokštelę įrašyti patikėta tris kartus „Grammy“ muzikos apdovanojimams nominuotų garso režisierių Viliaus ir Aleksandros Kerų vadovaujamai kompanijai „Baltic Mobile Recordings“. Įrašų metu Klaipėdos kameriniam orkestrui ir solistui M. Bačkui diriguoja latvių dirigentas Normunds Šnē. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Regionas

Istorijų opera „Klaipėda" skambės Tauragėje ir Šilutėje

Vienas naujausių Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklių – mažasis spektaklis istorijų opera „Klaipėda“ išvyksta gastrolių: kovo 7 d. 18 val. ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This