Meno kiemo dirbtuvių vitrinoje – „Užgavėnių medinukai“

Kultūra

Nuo vasario 8 d. Klaipėdos Meno kiemo dirbtuvių (Daržų g. 10) vitrinoje bus eksponuojama Raimondo Baškio drožinių paroda – „Užgavėnių medinukai“. Ekspozicijoje – įvairūs medžio drožybos darbai Užgavėnių tematika.

R. Baškio drožiniai įvairūs tiek dydžiais, tiek temomis, tiek ir meninio pateikimo formomis. Pavyzdžiui, įvairios medinės kaukės bei velniukai, ko gero, bus atėję iš liaudiškosios Užgavėnių tradicijos. Tačiau, kaip ir dera tikram liaudies kūrėjui, R. Baškys kiekvieną kaukę, ar siužetą, interpretuoja savaip, „pridėdamas nuo savęs“. R. Baškys drožia ne tik chtoniškų būtybių kaukes, bet ir tradicinius sakralinius siužetus, nevengia buitinių bei literatūrinių personažų, savotiškų mizanscenų.

„Kiek prisimenu save – kišenėje visada turtėjau peiliuką, kurį vėliau keitė kaltai, įrankiai ir staklės. Ieškojau šakos ar medžio pliauskos ir drožinėjau, prišiukšlindamas namus skiedromis. Gimė kūriniai, maži ir didesni. Tai tęsėsi ir studijų metais Kaune, neatsitiktinai pasirinkau medžio apdirbimo technologijos specialybę tuometiniame Kauno politechnikos institute. Ir pirmąją darbovietę pasirinkau neatsitiktinai – Liaudies kūrybos gaminių įmonę „Minija“ Plungėje, kuri anuomet buvo garsi medžio drožėjų gausa ir jų darbais“, – sako pats R. Baškys.

Šiuo metu parodos autorius dirba vyriausiuoju mokytoju – Kuršėnų kūrybos namuose, moko vaikus dailiųjų amatų, drožybos. Taip pat ir Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centre, tradicinių amatų veiklų organizatoriumi. R. Baškys yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, įvairių parodų dalyvis, pelnęs Šiaulių apskrities Geriausio metų liaudies meistro vardą – „Aukso vainiko pirmosios vietos diplomą“. 2018 m. išleido savo darbų foto albumą „Raimondo Baškio medinukų pasaulis“. 2020 metais už ilgametę kūrybinę veiklą, puoselėjant tautodailės tradicijas, kūrėjui suteiktas Šiaulių rajono savivaldybės „Metų tautodailininko“ vardas.

Pasak tautodailininko, „kiekvieno drožėjo tikslas – išdrožti kažką gražaus ir prasmingo”.

„Iš rąsto, pliauskos ar kelmo išmeti tai, kas nereikalinga – skiedras, nes būtent jose glūdi viso kūrinio sėkmė. Gimsta kūrinys – tarsi medžio gyvenimo pratęsimas“, – sako R. Baškys.

Jis savo sodyboje Kuršėnuose įkūrė 2008 m. „Medinukų muziejų“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Žiemą varys dar kartą - tikrąją Užgavėnių dieną

Nors sekmadienį klaipėdiečiai jau atšventė Užgavėnes, tikrąją jų dieną, vasario 13-ąją, antradienį, Klaipėdos universiteto botanikos sodas kviečia burtis į būrį ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Žiemą varė su vestuvėmis

Užgavėnes uostamiestyje tradiciškai organizuojantis Klaipėdos etnokultūros centras sekmadienio popietę pakvietė į Teatro aikštę, kur žiemos išvarymas šįkart buvo suorganizuotas kartu ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Žiemą aktyviai vijo ir meras

Nuolatinis Užgavėnių organizatorius uostamiestyje – Klaipėdos etnokultūros centras – šį sekmadienį žiemą varyti kvietė į Teatro aikštę, kur paskutinį kartą ...
2023-02-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This