Irenai Šakalienei skirta bauda

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad yra pagrindas skirti baudą Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei už tai, kad ji iki šiol neįvykdė praėjusios vasaros pabaigoje įsiteisėjusio teismo sprendimo ir nenugriovė uostamiestyje, K. Donelaičio gatvėje, pastatyto priestato.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nurodymas griauti šį pastatą atsirado dėl to, kad Generalinė prokuratūra buvo pradėjusi tyrimą dėl istoriniame K. Donelaičio g. 12 name visas patalpas įsigijusios I. Šakalienės šeimos ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sudarytų sandorių su žemės sklypais bei pradėtų statybų ir perdavė bylą teismams. Įsiteisėjusiu Apeliacinio teismo sprendimu buvo panaikinti trys NŽT įsakymai dėl sklypų pardavimo, o leidimas rekonstruoti statinį pripažintas negaliojančiu visa apimtimi. Teismas nurodė, kad pastato griovimo darbus lygiomis dalimis turi finansuoti I. Šakalienė ir NŽT.

I. Šakalienė rašė kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), tačiau jis nepriėmė jo svarstyti. Kadangi suėjus minėtajam terminui priestatas vis nebuvo pradėtas griauti, pernai spalio 15 d. teismas išdavė vykdomąjį raštą. Lapkričio 17 d. antstolė Asta Rimaitė-Žičkuvienė nustatė, kad sprendimas vis dar nėra įvykdytas, surašė atitinkamą aktą ir kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmus, kad I. Šakalienei būtų skirta bauda.

I. Šakalienė savo atsiliepime teismui nurodė, kad sprendimo neįvykdė „dėl objektyvių priežasčių”: rašė kasacinį skundą LAT, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą bei Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI) dėl galimybės sudaryti taikos sutartį. Pernai spalį Generalinei prokuratūrai atsakius, kad ji atsisako svarstyti galimybę sudaryti taikos sutartį, I. Šakalienė kreipėsi į VTPSI, Kultūros paveldo departamentą dėl sprendimo vykdymo procedūros išaiškinimo, esą užtruko ir rangovo paieška. Sunkumų neva kilo ir dėl paskelbto karantino. I. Šakalienė teigė, kad antstolės pareiškimas nėra pagrįstas, o ji turėtų būti atleista nuo baudos, suteikiant terminą įvykdyti sprendimą iki rugpjūčio 31 d., kaip numatyta su rangovu pasirašytoje sutartyje.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Kristina Sušinskaitė konstatavo, kad teismo sprendimą I. Šakalienė turėjo įvykdyti iki praėjusių metų rugpjūčio 28 dienos, tačiau to nepadarė, o paskutinį kasacinį skundą ji parengė tik rugpjūčio 20-ąją – beveik pasibaigus terminui, skirtam griovimo darbams. Kartu akcentuota, kad I. Šakalienė nesikreipė į teismą dėl sprendimo vykdymo tvarkos pakeitimo ar termino pratęsimo. Į Generalinę prokuratūrą dėl taikos sutarties ji kreipėsi tik spalio 14-ąją, o rangos sutartį sudarė jau po to, kai antstolė kreipėsi į teismą. Joje numatyta, kad darbai prasidės šių metų kovo 21 d. ir bus baigti iki rugpjūčio 31-osios. Anot teismo, tai nepateisina sprendimo nevykdymo tokį ilgą laiką.

„Jau nuo 2021-09-03, kai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Atrankos kolegija atsisakė priimti skolininkės pakartotinai teiktą kasacinį skundą, skolininkė žinojo ir suprato, kad ji neabejotinai turės vykdyti teismo sprendimą. Irenos Šakalienės nurodytos aplinkybės neatleidžia jos nuo atsakomybės įvykdyti įsiteisėjusį ir privalomą vykdyti teismo sprendimą”, – rašoma nutartyje.

Skiriant baudą teismas atsižvelgė į tai, kad I. Šakalienė pateikė įrodymus, jog siekia įvykdyti teismo sprendimą ir jau ėmėsi tam konkrečių veiksmų – sudarė statybos darbų rangos sutartį. Tad jai buvo paskirta 3 eurų dydžio bauda už kiekvieną uždelstą dieną, skaičiuojant nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos iki teismo sprendimo įvykdymo.

Kartu teismas pabrėžė, kad šioje byloje nėra teisinio pagrindo spręsti dėl I. Šakalienės prašymo suteikti jai papildomą terminą nugriauti pastatą iki rugpjūčio 31 d.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui.

12 Comments

  1. Anonimas

    Kodėl neskiriamos baudos už tokių gražių senovinių pastatų tyčinį apleidimą. Galėtų priimt įstatymą, kad jei paveldosauginio pastato netvarkai ar neišgali jo sutvarkyti tas pastatas būtų priverstinai paruotas tam kuris išgali sutvarkyti.

    Reply
  2. Petras

    Vot cia bauda!

    Reply
  3. Kuka

    Šakaliene lyg šakalys Klaipėdos ratuose…

    Reply
  4. KLP

    Nesuprantu, kaip šita žmoga gali būti Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja ? Ar viskas gerai Klaipėdoje ?

    Reply
  5. Miestietė.

    Supirko niekam nereikalingus šiukšlynus, kai pradėjo darbus visus pavydas apėmė. Būtų sutvakytas dar vienas miesto centro kampelis, .bet ne atsirodo prokurorų. Geriau tikrais nusikaltėliais rūpintųsi.

    Reply
  6. jonas

    GAL IR NEREIKEJO BAUSTI

    Reply
  7. Anonimas

    Valstybės tarnautoja nepaklūsta teismo nutarciai. Mere, ar tokia šiukšlė dar gali dirbti įstaigoje nuo kuriuos veiksmų priklauso daugelio gyventoju gyvenimas?

    Reply
  8. Baisu

    Ir tokie zmones vadovauja miestui………

    Reply
  9. Anonimas

    Vieną kartą gyvenimas atsisuka prieš aferistus valdininkus

    Reply
  10. klaipėdietė

    į pensiją laikas,o ne miestą tvarkyt

    Reply
  11. Rms

    Miesto tvarkymo skyriaus vedėja tempia gumą vykdant teismo nurodymą. Viskas tuom ir pasakyta kaip valdomas miestas.

    Reply
  12. Anonimas

    Bauda skirta kaip pasityčiojimas iš teismo sprendimo ir iš visuomenės. 3 Eur už kiekvieną sprendimo nevykdymo dieną ir dar atsižvelgiant į tai, kad ji ir taip pusę metų kaip nevykdo sprendimo. Pagal įstatymą, už kiekvieną dieną gali būti skiriama iki 300 Eur bauda. 3 Eur – tai reiškia tik kiek daugiau 1000 Eur per metus – tai tikrai nepaskatins griauti. Gerai dar, kad teismas nepaskyrė 3 centų. Ir kas sako, kad teismuose nėra korupcijos?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teisme – Rimanto Cibausko šou

Apie 19 metų nelegaliai pastatyta tvora valstybinį žemės sklypą užtvėręs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas, įpareigotas pats pasirodyti teisme, čia surengė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This